Klustips

Gepubliceerd op 17 oktober, 2017 | door Anne

0

Laminaat tegen de muur

Wellicht heb je het wel eens voorbij zien komen op websites zoals Pinterest. Op deze inspiratie website vind je talloze voorbeelden van woningen waarin er laminaat tegen de muur wordt gelegd. Er zijn diverse redenen om laminaat tegen de muur te leggen, in dit artikel delen we graag wat tips met jou voor het leggen van laminaat tegen de muur en wat de voordelen hiervan zijn.

Voordelen van laminaat tegen de muur leggen

Door laminaat tegen een muur te leggen creëer je een compleet andere uitstraling in je woonruimte. Een muur met behoorlijk wat oneffenheden kan helemaal glad getrokken worden door het strakke laminaat, maar ook bekabeling valt er helemaal achter weg. Wil jij dus een wand bekleden met veel beeldschermen, dan is een muur van laminaat een uitstekende optie om snoeren achter te verwerken. Tevens kan het bekleden van een muur met laminaat zorgen voor een chique design uitstraling of juist voor een stoere look door te kiezen voor een robuuste houtprint.

Richting laminaat leggen tegen de muur

In principe kan je laminaat tegen een muur in diverse richtingen leggen. Je kunt er dus voor kiezen om het laminaat horizontaal te leggen. Op deze manier bouw je de muur op in een soort baksteenpatroon. Ook is het mogelijk om laminaat juist verticaal aan de muur te bevestigen. Wanneer je dit doet zal de ruimte optisch hoger lijken doordat je ogen omhoog worden getrokken door de manier van leggen. Een visgraatpatroon is ook mogelijk op de muur. Bevestigen zal een iets ingewikkeldere klus zijn, maar met een verbluffend resultaat.

Laminaat tegen de muur bevestigen

Laminaat plak je niet op de muur vast maar je zet het er natuurlijk ook niet zomaar even tegenaan. Bij een vloer die je op de grond legt is er vaak een ondervloer nodig. Bij het leggen van laminaat op de muur is de ondervloer niet nodig. Wel bevestig je de vloer met rachels tegen de muur. Rachels zijn niets meer dan houten latten die je gemakkelijk tegen de muur boort. De rachels zorgen ervoor dat je bekabeling makkelijk wegwerkt achter de vloer en dat je de planken gemakkelijk kunt lijmen. Bij het leggen van een horizontale laminaatvloer boor je de rachels verticaal tegen de muur, bij een verticale laminaatvloer is dit andersom. Het laminaat stapel je van onder naar boven of vanaf het begin van de muur in de legrichting van het laminaat. Het laminaat lijm je vast aan de rachels. In onderstaande video zie je een fragment uit Eigen Huis & Tuin hoe je een laminaatvloer horizontaal tegen de muur legt.

Geschikt laminaat om tegen de muur te leggen

In principe is iedere soort laminaat geschikt om tegen de muur te leggen. Je kunt kiezen voor een strakke witte of zwarte laminaatvloer zonder print of juist voor een robuuste look door te kiezen voor laminaat met een druk patroon. Het is maar net aan jou welke uitstraling je de ruimte wilt geven. Ook hoeft het kiezen voor een muur van laminaat niet duur te zijn. Doordat je niet over de vloer heen gaat lopen kan je gemakkelijk kiezen voor een wat meer goedkope variant. Eerder schreven we een artikel over alle soorten laminaat op een rij, wellicht kan dat artikel nog wat hulp bieden wanneer je laminaat gaat kiezen.

Heb jij er wel eens over nagedacht om laminaat tegen de muur te leggen?


Over de auteurReacties zijn niet mogelijk.

Terug naar boven ↑