Home Gereedschap Laminaat leggen; dit heb je allemaal nodig!

Laminaat leggen; dit heb je allemaal nodig!

Door Marieke
Laminaat leggen

Ga je laminaat in je woonkamer of slaapkamer leggen? Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je alle benodigde spullen bij de hand hebt tijdens het klaren van de klus, dan kun je snel en efficiënt doorwerken. Je hoeft niet steeds naar je schuurtje te lopen om een stuk gereedschap te zoeken. Of, erger nog, je hoeft niet een aantal keer je werkzaamheden te onderbreken om naar de bouwmarkt te gaan als blijkt dat je iets niet in huis hebt. Daarom helpen wij je graag een handig. In dit artikel laten wij je zien wat je allemaal nodig hebt om een laminaatvloer te leggen zodat jij het van tevoren allemaal bij elkaar kunt zoeken of kunt aanschaffen.

Laminaat

Een open deur, we weten het. Toch is het belangrijk om het even te noemen. Wanneer je laminaat gaat leggen heb je natuurlijk laminaat nodig. Klinkt logisch. Als eerste ga je op zoek naar laminaat dat bij jouw budget, smaak en interieur past. Het is van belang dat je van tevoren goed de oppervlakte van de ruimte waar het laminaat komt te liggen meet. Meten is weten, meet dan ook nauwkeurig. Tel daar nog 10% (snijverlies) bij op, dan weet je hoeveel je exact moet aanschaffen. Daarbij is het ook belangrijk dat je het laminaat al een paar dagen voor je het gaat leggen in de ruimte legt waar het komt. Zo kan het laminaat acclimatiseren in de desbetreffende ruimte.

Ondervloer

De juiste ondervloer is van groot belang. Niet alleen voor de vloer, maar ook voor jezelf en eventuele onderburen of naaste buren. Een ondervloer zorgt voor extra demping, een betere warmte-isolatie, het absorbeert het geluid, het houdt vocht tegen, het loopt prettiger en het verlengt de levensduur van het laminaat. Laat je goed informeren welk soort ondervloer het beste bij het laminaat, maar ook bij jouw type woning past.

Lees ook: Laminaatvloeren voor in je huis

Plinten

Plinten maken je vloer helemaal af. Laminaat dient een centimetertje van de muur af te worden gelegd. Dit is omdat laminaat kan krimpen of kan uitzetten door de luchtvochtigheid en de temperatuur. Een plint zorgt voor een mooie overgang tussen de vloer en de muur. Veel soorten laminaat hebben bijpassende plinten. Soms ook niet, dan zul je zelf op zoek moeten naar plinten die het beste bij jouw vloer passen.

Rolmaat of duimstok en een potlood

Aan het begin of aan het eind van een ruimte past geen hele laminaatplank meer. Je zult dan een plank op maat moeten zagen. Om de plank op de juiste lengte af te kunnen zagen, zul je het goed moeten opmeten. Daarvoor kun je een rolmaat of duimstok gebruiken. Vervolgens zet je met een potlood een streep op het laminaat, precies op de plek waar je moet zagen. Hoe nauwkeuriger je bent in meten en aftekenen, hoe minder verlies je hebt.

Zaag

Een afkortzaag gebruik je om een laminaatplank doormidden te zagen. Met een afkortzaag kun zeer rechte zaagsnedes maken. Wanneer je in een bochtje wilt zagen, bijvoorbeeld rondom een verwarmingsbuis, dan kun je het beste een decoupeerzaag gebruiken. Een workmate is ook handig om bij de hand te hebben.

Legset bij laminaat leggen + hamer

Wanneer je laminaat aanschaft kun je ook een legsetje aanschaffen. Een legset bestaat uit een aanslagijzer, een aanslagblokje en afstandhoudertjes. De afstandhoudertjes kun je tussen de muur en de eerste plank leggen, zodat je overal precies evenveel afstand hebt. Met een aanslagijzer en een aanslagblok kun je het laminaat in elkaar tikken door middel van een hamer. Op deze manier kun je het laminaat goed in elkaar schuiven zonder dat je het beschadigt.

Veiligheid

Gebruik veiligheidsmiddelen tijdens het zagen. Denk bijvoorbeeld aan gehoorbescherming, handschoenen en een beschermingsbril.

Lees ook: Zo ga je het beste om met je laminaatvloer
Lees ook: PVC vloer of laminaat: dit zijn de verschillen

Related Posts