Het onderhouden van kunstgras is helemaal niet moeilijk. Een kunstgazon is namelijk juist erg onderhoudsvriendelijk! Toch zijn er een aantal dingen waar je wat tijd in moet steken. Als je het allemaal netjes bijhoudt, dan kun je nog langer genieten van het mooie stukje gras!
In dit artikel:
Verwijder de bladeren
Vooral in de herfst zullen er veel bladeren in de tuin vallen. Hoewel je het misschien niet eens zo storend vindt, is het toch verstandig om het blad te verwijderen. Het is namelijk een echte broedplek voor onkruid! Als je de plantenresten te lang laat liggen, zullen er dus snel andere plantjes en grassen in het gazon gaan groeien. Dat kost later nog meer werk om het allemaal weg te halen. Pak dus op tijd een bladblazer of een bladzuiger.
Reinig het gehele gazon
Heb je huisdieren die regelmatig buiten rondlopen? Dan is de kans groot dat er ontlasting in het kunstgras zit. Natuurlijk kunnen er na alle gezellige barbecue avonden ook etensresten tussen zijn gevallen. Wat voor een soort vuil het ook is, het moet weg. Spoel het gazon schoon met een tuinslang of ga met speciale schoonmaakmiddelen aan de slag. Let wel op: gebruik absoluut geen chloor of een bleekmiddel! Hiervan zal het gras dof worden en de kleur verliezen. Daarnaast is het slim om kunstgras van een goede kwaliteit aan te schaffen. Deze zal ook een stuk langer meegaan na het schoonmaken! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Kunstgras-grastapijt.nl.
Bestrijd mos in het kunstgazon
Net als bij een natuurlijk grasveld, kan er ook mos groeien in kunstgras. En aangezien voorkomen beter is dan genezen, kun je het beter meteen bestrijden. Koop een speciaal product wat je moet oplossen en vervolgens over het gras moet sproeien. Dit is veel handiger dan achteraf alle stukjes mos ertussenuit krabben.
Borstel het kunstgras
Hoe vaker je een stuk kunstgras gebruikt, hoe platter de vezels (grassprieten) gaan liggen. Dit komt simpelweg door het lopen, het spelen of het neerzetten en verschuiven van tuinmeubels. Om je gazon weer een frisse uitstraling te geven, kun je het beter even borstelen. Dit kan gewoon met een hark of een borstel. Haal de grassprieten weer overeind door tegen de richting in te borstelen. Voor een heel groot grasveld zijn er ook speciale machines te koop. Dit scheelt een hoop werk!
Vul het instrooizand aan
Na een tijdje zal ook een deel van het instrooizand verdwijnen. Door een harde regenbui bijvoorbeeld. Dit is dus niet te voorkomen. Daarom is het verstandig om het instrooizand regelmatig even aan te vullen. Je herkent een tekort aan instrooizand aan vezels die plat blijven liggen, zelfs na het borstelen.