Home RuimteSlaapkamer Kun je zelf een boxspring maken?

Kun je zelf een boxspring maken?

Door Judith
Zo maak je zelf eenvoudig een boxspring

Een boxspring is een geliefd bed dat in de meeste interieurs past. Het is een soort rechthoekige ‘box’ met daar bovenop een lekker dik matras. Het bed heeft verder geen frame. Je zou dus denken dat het gemakkelijk zelf te maken is. Toch zijn er weinig mensen die dit doen. Kun je zelf een boxspring maken?

De werking van een boxspring

Een boxspring heet zo omdat het een ‘box’ is met ‘springs’, veren dus. Over het algemeen is het bed vrij groot en bestaat uit een houten frame dat is overtrokken met stof. In dit houten frame zitten de springveren verborgen. Ze zorgen ervoor dat de bedbodem een verende functie heeft. Er bovenop ligt een dikke matras die ook weer lagen met vering heeft. Zo is het hele bed een verend geheel waarop je altijd comfortabel kunt liggen.

De nadelen van zelf een boxspring maken

Zelf een boxspring maken is haast onmogelijk. Allereerst heb je de juiste veren nodig, die niet zo gemakkelijk te vinden zijn. Dan moet je deze ook nog op de juiste manier in het bed weten te monteren. Vaak lukt dat wel als je een beetje handig bent. Het overtrekken met stof is op zich ook geen probleem. Maar helaas steken de veren meestal al binnen enkele weken door de stof heen. Ze kunnen daarbij ook de matras flink beschadigen!

Alternatief: een boxspring ontwerpen

Wat wel mogelijk is, is dat je je nieuwe boxspring zelf ontwerpt. Je kunt het ontwerp maken op veel sites. Zo is er bij LivingComfort een handige tool waarmee je je eigen ontwerp kunt maken. Dit kan vervolgens probleemloos worden besteld. Zo krijg je precies de boxspringbed die jij wilde, maar dan zonder het gedoe. Vaak kun je bij de boxspring ook een achterwand bestellen. Ben je heel handig en wil je toch echt iets zelf doen? Dan maak je zelf het headboard voor bij je nieuwe bed.

Niet-verende

Sommige handige doe-het-zelvers maken een bed dat wel wat lijkt op een boxspring. Het verschil is dat er dan geen veren in zitten. Het is dan meestal een houten frame dat helemaal is afgedicht en overtrokken met stof. Dit heeft dezelfde luxe uitstraling als een boxspring. Er is wel een nadeel: een volledig gesloten frame zorgt dat het matras niet kan luchten. Een boxspring is zo ontworpen dat het matras toch gelucht wordt. Dat lukt niet als je zelf een massief bed bouwt. Op zich geen probleem, maar dan moet je wel minimaal 1x per week het matras de hele dag overeind zetten op het bed op het te laten luchten. Anders krijg je snel schimmel in de matras.

Een boxspring maken doe je heel eenvoudig zelf!

Het zelf maken van een boxspring is niet zo eenvoudig. Er is een goede reden dat zelfs handige doe-het-zelvers hier niet snel aan beginnen. Vaak is het gewoon een stuk praktischer om een boxspringbed te bestellen. Natuurlijk zijn er ook genoeg mogelijkheden om een ander type bed zelf te maken. Bedden met een gewoon frame zijn gemakkelijk te maken. Ook stapelbedden en hoogslapers kun je zelf maken, mits je je goed voorbereid. Maar als je echt de luxe van een boxspring wilt, dan kun je hem beter niet zelf maken…

Lees ook: Zo maak je je slaapkamer écht donker!
Lees ook: Zelf je slaapkamer verbouwen

Related Posts