Home Klustips Kraanleertje vervangen: zo doe je dat

Kraanleertje vervangen: zo doe je dat

Door bouwsuper
Kraanleertje vervangen, een stappenplan

Een lekkende kraan kan je veel geld kosten. Je houdt er misschien geen rekening mee, maar een kraan die 10 druppels per minuut lekt kost je in een jaar tijd maar liefst 2000 liter aan water. Door een lekkende kraan te repareren, bespaar je jezelf dan ook veel geld aan water.
De meeste kranen gaan lekken door een beschadiging in het kraanleertje. Het kraanleertje kan beschadigen door een vervuiling in het leidingstelsel, maar ook door het vaak open en dicht draaien van de kraan. Heb jij te maken met een lekkende kraan door een beschadigd kraanleertje en wil je dit probleem zelf oplossen? Dan lees je in dit artikel hoe je het kraanleertje van jouw lekkende kraan kunt vervangen.

Stap 1: sluit de hoofdkraan af

Voor je aan de slag kunt met het vervangen van het kraanleertje, moet je de hoofdkraan afsluiten. Heb je dit gedaan, dan zit er altijd nog water in de waterleiding. Zet de kraan aan om het water uit de waterleiding te laten lopen en als er niets meer uit komt, kun je door naar de volgende stap.

Stap 2: haal de kraan uit elkaar

Om het kraanleertje te kunnen vervangen, moet je de kraan eerst goed uit elkaar halen. Bij een klassieke kraan doe je dit door de kruk volledig open te draaien en de kop los te maken. De beste manier om dit te doen, is door een gewone steeksleutel te gebruiken. Heb je een kraan met een vastgeschroefde draaiknop, dan licht je de rode of blauwe dop eruit en draai je de schroef onder de knop los. Vervolgens kun je de knop van de kraan eraf trekken. Het klinkt wat ingewikkeld, maar in feite wijst het zichzelf allemaal als je de kraan eenmaal uit elkaar aan het halen bent.

Stap 3: het verwijderen van de kraankop

De volgende stap die je moet volgen om het kraanleertje te kunnen vervangen, betreft het verwijderen van de kraankop. Bij de klassieke kraan vormt de kraankop een geheel met de as. Dit betekent dat je de kraankop alleen los hoeft te draaien met een steeksleutel om de kop te kunnen verwijderen.

Tip: houdt de kraan vast tijdens het draaien, zodat je deze niet meedraait als je de kraankop losschroeft. Doe je dit niet, dan zit je oneindig te draaien en komt de kraankop maar niet los van de kraan.

Stap 4: het vervangen van het kraanleertje

Heb je de kraankop verwijderd, dan kun je zien dat het kraanleertje onder de kraankop verstopt zit. In de meeste gevallen is het kraanleertje alleen vastgezet met een boutje, die je eenvoudig los kunt schroeven. Verwijder nu het kraanleertje (eventueel door het leertje los te wrikken met een schroevendraaier, mocht het oude kraanleertje goed vast zitten). Neem een passend leertje van dezelfde maat en plaats dit nieuwe kraanleertje onder de kraankop.

Tip: verwijder het kraanleertje voor je een nieuw kraanleertje gaat kopen. In dit geval kun je het oude kraanleertje namelijk meenemen naar de winkel, zodat je precies hetzelfde leertje voor je kraan aan kunt schaffen. Kraanleertjes zien er allemaal hetzelfde uit en als je zomaar op je gevoel af moet gaan bij het kopen van een nieuw kraanleertje, is de kans groot dat je het verkeerde product mee naar huis neemt.

Kraanleertje vervangen; zo doe je dat!

Lees ook: Douchekraan vervangen? Vijf handige tips

Stap 5: zet de kraan weer in elkaar

Zit het nieuwe kraanleertje in de kraan, dan hoef je de kraan alleen nog maar in elkaar te zetten. Dit doe je door de kop terug in het huis van de kraan te schroeven en vast te zetten met een sleutel. Nu bevestig je de draaiknop en open je de hoofdkraan weer, zodat je weer water kunt gebruiken. Test de kraan voor de zekerheid even voor je je spullen weer op gaat bergen, zodat je zeker weet dat je klus geslaagd is.

Bekijk het assortiment aan kraanleertjes bij o.a. de Praxis.

Het kraanleertje vervangen: een goed moment om je kraan te reinigen

Moet je de kraan openmaken om het kraanleertje te vervangen, dan kun je de kraan net zo goed een keer helemaal schoonmaken. Koop speciale reinigingsmiddelen om kalk, schimmels en eventuele andere viezigheden te verwijderen en je zet je kraan helemaal schoon weer in elkaar.

Door je kraan goed schoon te maken bij het vervangen van het kraanleertje, voorkom je dat de kraan kapot gaat door kalk, schimmels of andere verontreinigingen. Je verlengt de levensduur van je kraan, waardoor je veel geld kunt besparen op een nieuw exemplaar.

Lees ook: Stappenplan: een lekkende kraan vervangen
Lees ook: Zelf je douchekraan monteren

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.