Home Wonen Kozijnen kopen? 6 aandachtspunten

Kozijnen kopen? 6 aandachtspunten

Door bouwsuper
Kozijnen kopen

Het kopen van (nieuwe) kozijnen vraagt om kennis. Je wilt uiteraard de beste prijs- kwaliteitsverhouding en dat vraagt dus om zoekwerk. Hieronder vind je 6 aandachtspunten die je misschien een handje kunnen helpen bij het vervangen van je oude kozijnen.

Kozijnen aandachtspunten

1. Bepaal je budget

Klinkt vrij logisch, toch? Niet helemaal waar. Het budget bepaald namelijk op welk materiaal je moet zoeken. Wanneer je vast hebt gesteld hoeveel kozijnen je nodig hebt en wat je daarvoor kunt en wilt uitgeven kun je nagaan voor welk materiaal je wilt gaan. Je kunt namelijk kozijnen in verschillende materialen vinden en het materiaal bepaald het totale bedrag. Ga dus na wat je wilt uitgeven aan je nieuwe kozijnen.

2. Het materiaal

Nadat je budget duidelijk is kun je verder. Je weet tenslotte wat je wilt en kunt uitgeven en daardoor kun je doelgerichter zoeken. Heb je een klein budget dan is het raadzaam om te kijken naar kunststof kozijnen. Heb je een breed budget dan kun je zelfs kiezen voor stalen kozijnen.

3. De kwaliteit van het materiaal

Kozijnen soorten

Ook wanneer je een klein budget hebt is het raadzaam om de kwaliteit van het materiaal te beoordelen. De kwaliteit heeft niet alleen met het budget te maken. Ook moet je kijken of het een geschikte kozijn is voor de plek waar het in wordt gemonteerd.

Wanneer je voor een stevige kozijn wilt gaan moet je denken aan materialen als: staal en aluminium. Heb je een kozijn nodig wat geschikt moet zijn voor buiten, dan kun je beter voor hout gaan.

4. Onderhoud

Heb je al nagedacht over de onderhoud van de kozijnen? Een belangrijk aandachtspunt, omdat de keuze van het materiaal bepaald of je kozijnen onderhoud vereisten of niet.

Zo kun je bij kunststof, aluminium en stalen kozijnen rekenen op weinig onderhoud. Je maakt de kozijnen die gemaakt zijn met één van de bovengenoemde materialen één keer per zoveel tijd schoon en hebt vervolgens geen omkijken.

Kies je voor een houten kozijn, dan kun je rekenen op onderhoud. Hout is namelijk een natuurproduct en kan krimpen of uitzetten bij verschillende weersomstandigheden. Dat kan leiden tot houtrot. Daarnaast vraagt een houten kozijn ook per 5 jaar een nieuwe verflaag.

5. Beglazing

Kozijnen

Bij nieuwe kozijnen horen vaak ook nieuwe beglazing. Wat je tegenwoordig kunt verwachten is dat de kozijnen vaker standaard gezet worden met dubbelglazen (HR++ glas). Wil je gaan voor meer isolatie, dan kun je ook kiezen voor HR+++ glazen. Reken er wel op dat die glazen duurder zijn.

6. Garantievoorwaarden

Het is verstandig om bij het aanschaffen van de kozijnen na te gaan wat de garantie is en waarop de garantie geldt. Zo kan garantie namelijk gelden voor: materiaal, onderdelen of onderhoud. Het kan ook zo zijn dat ze een totale garantie aanbieden. Naast dat je wilt weten waarop je garantie hebt is het ook verstandig om te vragen tot wanneer de garantietermijn loopt.

Gemiddeld kun je rekenen op een garantietermijn van 10 jaar voor kozijnen en beglazing en 2 tot 5 jaar voor hang- en sluitwerk. Dit zijn gemiddelde garantietermijnen, dus vraag het bij de aanschaf na welke termijnen aan garantie van toepassing is.

Related Posts