Home Wonen Koffiedik; 7 dingen die je met koffiedik kunt doen

Koffiedik; 7 dingen die je met koffiedik kunt doen

Door Marieke
Koffiedik; dit kun je er allemaal mee

Na het koffiezetten gooi je je filterzakje met koffiedik meteen in de afvalbak. Ho, wacht! Wist je dat je koffiedik voor ontzettend veel andere doeleinden kan gebruiken. Dus wacht nog even met weggooien van je filterzakje met koffiedik en lees eerst eens dit artikel en laat je verrassen door wat je allemaal nog meer met koffiedik kunt doen.

Absorbeert geurtjes

Een prullenbak die stinkt? Een koelkast waarin je iets te lang iets hebt laten liggen? Heel vervelend, zo’n vieze geur vanuit je prullenbak of koelkast! Maar wist je dat de oplossing ontzettend eenvoudig is? Zet een dag of twee een schaaltje met koffieprut in je koelkast en de geur is in no-time verdwenen. Koffiedik absorbeert geur en zorgt ervoor dat je er al snel geen last meer van hebt.

Handen wassen met koffiedik

Heb je uien gesneden of een knoflookteentje uitgeperst? De geur van uien en knoflook kun je lang aan je handen blijven ruiken. Je hebt je handen al 10 keer met flink wat zeep gewassen en de geur wil maar niet weg. Je hoopt maar dat je gasten het niet ruiken. Gebruik dan eens koffiedik om je handen mee te wassen. Zoals hierboven al beschreven absorbeert koffiedik nare geurtjes, dus geef je handen maar eens een flinke scrubbeurt met dit biologische spul. Ook voor de gevoelige huid is koffieprut een prima vervanger voor zeep.

Als schuurmiddel

Koffiedik heeft een schurende werking. Als je koffiedik met een beetje afwasmiddel en water mengt, dan ontstaat er een soort pasta die je prima kunt gebruiken als schuurmiddel. Daar kun je bijvoorbeeld goed je aangebrande pannen mee schoon schrobben.

Gootsteenontstopper

Koffiedik is een natuurlijk gootsteenontstopper. Je kunt ontzettend makkelijk kleine hoeveelheden door je gootsteen spoelen. Even in laten trekken en binnen no-time loopt alles weer helemaal goed door. Lukt het niet met koffiedik? Probeer dan eens andere natuurlijke middeltjes zoals bijvoorbeeld baking soda met azijn. Altijd de moeite waard om dat eerst te proberen voordat je naar chemische middeltjes grijpt.

Plantenvoeding

Ook in de tuin kun je alle kanten op koffieprut. Koffiedik is licht zurig en dat vinden sommige planten erg prettig. Denk dan bijvoorbeeld aan rozen, lavendel en hortensia’s. Deze planten zijn dan ook gek op een beetje koffieprut. Ook wortels, pompoen en tomaten gedijen prima als er een beetje koffieprut aan de grond wordt toegevoegd.

Tegen slakken

Heb je last van slakken in je tuin die je planten helemaal kaalvreten? Slakken schijnen koffieprut niet zo fijn te vinden, dus het is zeker het proberen waard om even wat koffiedik op te sparen en dit rond je plantjes te strooien. Altijd beter dan chemische bestrijdingsmiddelen.

Katten

Ook katten houden niet zo van koffiedik. Als je last hebt van kattenpoep in je tuin, strooi dan hier en daar wat koffieprut en de katten zullen het niet meer wagen om in je tuin te komen.

Zoals je ziet kun je koffieprut voor heel wat doeleinden gebruiken. Het dient prima als schoonmaakmiddel, om nare geurtjes te absorberen, maar ook in de tuin kun je koffiedik voor verschillende doeleinden gebruiken. Dus vanaf nu kun je beter je koffieprut opsparen in plaats van meteen de prullenbak in te mikken. Waar gebruik jij je koffieprut voor?

Lees ook: Katten uit je tuin verjagen. Zo doe je dat!
Lees ook: Eierschalen in de tuin; 8 redenen om ze niet weg te gooien

Related Posts