Home Klustips Een kluswoning, ja of nee?

Een kluswoning, ja of nee?

Door Anne

Het lijkt wel een droom: een woning op Funda in de nog bijna originele staat, er heeft altijd een ouder koppel gewoond en nu schreeuwt het huis om vernieuwing. Jij ziet helemaal voor je hoe je deze woning kunt opknappen met een nieuwe vloer, een uitbouw, een nieuwe keuken en gestucte muren. Het mooiste van alles: de woning is ook nog eens hartstikke betaalbaar. De wil is er, maar is het wel zo verstandig om een kluswoning te kiezen? Wat komt er allemaal bij kijken?

Bijkomende kosten

De prijs die je op Funda ziet of waar je het huis voor kunt kopen, is niet de enige kostenpost die komt kijken bij een kluswoning. Je dient een behoorlijk bedrag te reserveren voor de verbouwing en voor onvoorziene kosten. Maak van te voren een goed en duidelijk plan van alles wat je wilt doen aan het huis en houd ook rekening met kosten die je van te voren niet bedenkt. Wellicht komt er met het verbouwen een plafond naar beneden, blijken de kozijnen rot of ontdek je andere obstakels tijdens de verbouwing. Verkijk je in ieder geval niet op de ‘goedkope’ prijzen van Funda, je dient nog een hoop te doen!

Zelf doen of laten doen?

Ben je handig? Super goed! Je kunt waarschijnlijk veel zelf in huis. Toch zullen er altijd klussen blijven die je niet zelf kunt uitvoeren en waarbij je hulp zult hebben. Zo zou je hulp kunnen vragen aan vrienden die regelmatig klussen. In dat geval kom je samen verder en kun je zelf bepalen in welke mate je een beloning beschikbaar zou willen stellen voor je vrienden, dit kan variëren van een weekend weg tot een krat bier. Het is maar net wat bij je past. Op andere fronten dien je na te denken over of je toch niet beter professionele hulp kan inschakelen. Het leggen van vloerverwarming en bijvoorbeeld het plaatsen van nieuwe kozijnen is een klusje dat je misschien liever uitbesteedt. Denk hierbij ook aan de bijkomende kosten.

Hoeveel tijd?

Neem ruim de tijd voor je kluswoning. Het is niet zo dat je met een weekend fulltime klussen je woning af is en je er gezellig bij zit. Je dient rekening te houden met levertijden van bouwmateriaal (een bad, kozijnen, een keuken) maar ook met weersomstandigheden en onvoorziene kinken in de kabels, zoals een bouwvakker die een dubbele planning heeft of materiaal dat vertraging oplevert in de levering. Maak daarom ook een goed bouwplan waarin je ruimte houdt voor de tegenslagen. Bedenk ook voor jezelf of je naast je werk zin en tijd hebt om te besteden aan je woning.

Waar blijf jezelf?

Is het mogelijk om tijdens het klussen in de woning te verblijven? Bekijk goed of dit kan en of je dit wel. Het is belangrijk dat de slaapkamer schoon en stofvrij is zodat je goed tot rust kan komen. Indien dit niet het geval is, dien je ergens anders te wonen gedurende de verbouwing. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de woning waar je hiervoor woonde, een tijdelijke huurwoning, elders in onderhuur of bij familie of vrienden. Bedenk goed wat bij je past en of het ook voor je omgeving een geschikte oplossing is en of het financieel haalbaar is om twee woningen te kunnen onderhouden gedurende de verbouwing.

Dit is slechts een greep van de punten waar je op dient te letten of een kluswoning iets voor jou is. Ben je door dit artikel achter dat je de kosten kunt dekken, je ruim de tijd en zin hebt om te verbouwen, dat je veel zelf kan maar een deel uitbesteedt? Dan is een kluswoning echt iets voor jou!

Related Posts