Home Wonen Klopt de prijs van jouw huurwoning?

Klopt de prijs van jouw huurwoning?

Door Anne

Stel, je woont in een huurhuis waar je maandelijks een dik bedrag voor neerlegt. Je huurt particulier en betaalt meer dan € 710,68 in de maand, dan heb je geen recht op huursubsidie. Wel kun je zelf checken of de huurprijs van jouw woning klopt en of jij niet maandelijks teveel betaalt. Ook is het handig om deze check te doen voor wie zelf een huis verhuurt en op zoek is naar een juiste huurprijs.

Huurprijscheck doen

Een huurprijscheck kun je doen via de website van de huurcommissie.nl. Door middel van het invoeren van de afmetingen van je woning, de faciliteiten in de keuken en badkamer en andere punten, wordt je woning getoetst op de huurprijs. Het invullen van de test duurt ongeveer 30 minuten en geeft een reëel beeld van wat de prijs voor jouw huurwoning zou moeten zijn. Wanneer uit de test blijkt dat je maandelijks teveel huur betaalt, is het handig om bij je huurbaas of -vereniging aan te kaarten dat dit het geval is. Mocht de test negatief voor jou uitvallen, dan is het wellicht verstandig om voor jezelf te houden.

Overleggen over de huurprijs

Wanneer het bedrag uit de test aanzienlijk afwijkt van de prijs die je maandelijks betaalt, is het verstandig om een gesprek aan te kaarten aan de huurbaas. Advies is dan wel om dit te doen wanneer er echt een afwijking van bijvoorbeeld meer dan € 50,- plaats vindt. Praten over geld is lastig, dus je wilt de relatie met je huurbaas niet verslechteren door te ‘zeuren’ om een huurkorting van een paar euro. Je kunt ervoor kiezen om contact met je huurbaas op te nemen en de check te laten zien. Wees transparant en laat zien welke gegevens je hebt gebruikt om tot de uitslag van de check te komen en vraag netjes of je met de huurbaas tot een compromis kan komen.

Vaststellen van de huurprijs

Wanneer je zelf een huis hebt dat je wilt verhuren, is het aan te raden om de check van de huurcommissie te doen. Bekijk ook wel de staat van het huis en check gebreken die in de test niet zijn gevraagd worden. Kijk naar vergelijkbare huizen in de omgeving wat zij voor huurprijs hebben. Het is belangrijk om een goede huurprijs vast te stellen wat voor zowel de huurder als de verhuurder de moeite waard is. Neem in ieder geval in de huurprijs de kosten mee die je zelf aan het huis hebt. Denk hierbij aan een hypotheek en eventuele kosten voor gas-, water- en licht. Je zou er ook voor kunnen kiezen om deze kosten te laten betalen door de huurder.

Related Posts