Wanneer je in een kleine woning woont of gaat wonen, zal je waarschijnlijk een heel plan maken met waar je welke spullen zo strategisch mogelijk neer kunt zetten. De belangrijkste eerste stap in dit proces, is door je spullen heen gaan en bedenken: “heb ik dit echt nodig?”. Wanneer je deze eerste stap doorlopen hebt, hebben we in dit artikel een aantal handige tips en tricks neergezet. Hiermee kun jij van jouw kleine woning je eigen ruimtelijke paleisje maken!
In dit artikel:
1. De juiste kleur
Een fris en open interieur in een klein huis creëer je door veel lichte kleuren te gebruiken. Deze lichte kleuren laten de kamer groter ogen, waar donkere kleuren de kamer juist vaak benauwen en kleiner laten lijken. Ben je bang dat alleen maar lichte kleuren een beetje saai wordt? Kies dan één kleur uit die je overal als accentkleur laat terugkomen. Een vaas, de theedoeken, de kussentjes op de bank, een klein tafeltje in de hoek, of zelfs je iPhone 7s Plus hoesje: je kunt het zo gek niet bedenken of je hebt een leuk accessoire in je themakleur. Nog een bijkomend voordeel hiervan, is dat je de look van je huis eens in de zoveel tijd makkelijk kan veranderen door alleen de accessoires te vervangen en de grote meubels te laten staan. Zorg wel dat je de accentkleur subtiel toepast en deze niet te veel op de voorgrond laat treden.
2. Don’t over-do it
We snappen dat het lastig is, maar probeer rustig aan te doen op het gebied van accessoires. Probeer in plaats daarvan een aantal mooie, grote eyecatchers aan te schaffen. Hoe meer spullen je in huis hebt, hoe benauwder het oogt. Zorg daarom ook dat je veel opbergruimte creëert in kasten, onder banken, of in bijzettafeltjes, zodat je zoveel mogelijk spullen kunt opbergen op ongeziene plekken. Maak voor dingen die je veel gebruikt een vaste plek en verdeel deze plekken over de kamer, zodat je niet één plek hebt waar alle rotzooi ligt. Denk hierbij vooral aan gadgets zoals e-readers, tablets en smartphones. Deze kun je ook al bij je interieur laten matchen door bijpassende hoesjes te kopen. Hierdoor worden deze gadgets onderdeel van je interieur, in plaats van rotzooi.
3. Light = key
Verlichting is key als het gaat om ruimte creëren in je kleine woning. Door te spelen met schaduw kun je bepaalde delen van de kamer benadrukken of juist verhullen. Kies bijvoorbeeld voor een staande lamp en projecteer je licht op de muur in plaats van de kamer in. Ook met andere accessoires kun je licht en ruimte creëren. Heb je al eens gedacht aan een grote spiegel of andere reflecterende accessoires? Door deze reflectie van licht oogt je ruimte gelijk een stuk ruimer!
Niet alleen kunstmatig licht is belangrijk, ook met daglicht kun je een heleboel optische ruimte creëren. De makkelijkste manier om dit te beïnvloeden is uiteraard met raambekleding. Licht gekleurde of witte rolgordijnen en luxaflex geven je kamer privacy, terwijl er toch nog voldoende daglicht doorheen komt. Ook in de avond scheelt dit nog, aangezien er ook ’s nachts nog maanlicht naar binnen schijnt. Kies je voor gewone gordijnen? Zorg dan dat deze aan het plafond bevestigd zijn en helemaal tot aan de grond doorlopen. Donkere gordijnen van zwaar materiaal zijn een perfecte lichtverduisteraar in de slaapkamer. In de woonkamer kunnen deze echter een benauwend effect creëren. Wil je wel “zware” gordijnen in je woonkamer? Kies voor een optisch vergrotend effect dan voor een lichte of felle kleur.
4. Multifunctioneel en stapelbaar
Wanneer je in een klein huis woont, is het uiteraard belangrijk om je huis zo praktisch mogelijk in te richten. Kernwoorden? Multifunctioneel en stapelbaar. Er zijn een hele hoop bedden waar een extra opbergmogelijkheid in zit, dus daar moet je zeker gebruik van maken. Ook zijn er een hoop uitschuifbare meubels, opklapbare stoelen etc. Ruimtebesparend en vaak ook nog eens voorzien van extra opbergruimte. Wat wil je nog meer in een klein huis? Er zijn tal van oplossingen voor kleine huizen, die er ook nog eens heel leuk uitzien.
Om van bepaalde ruimtes optimaal gebruik te kunnen maken, zal je het beste meubels op maat kunnen laten maken. Denk bijvoorbeeld aan extra opbergruimtes bij schuine wanden. Laat je niet weerhouden door de kosten die dit met zich meebrengt, want uiteindelijk zul je hier heel veel plezier en een prachtig huis aan overhouden!
5. Speel met ruimte
Er zijn twee kernwoorden wanneer je een klein huis ruimtelijk wilt inrichten: contrast en diepte. Uiteraard kan dit met behulp van licht, de juiste vormen en lichte kleuren, maar ook bepaalde materialen en structuren kunnen hier een grote rol in spelen. Transparante meubels en accessoires bijvoorbeeld. Doordat je hier doorheen kunt kijken, geven ze je interieur hetgeen het nodig heeft, zonder een benauwend effect te creëren. Natuurlijk moet je dit niet te ver gaan doorvoeren, want je huis moet er ook nog knus en gezellig uit blijven zien!
Een andere truc is om veel meubels te kopen die op pootjes staan. Doordat je er gedeeltelijk onderdoor kunt kijken, creëer je weer een extra ruimtelijk effect. Dus banken op pootjes, kasten op pootjes, stoelen op pootjes (dúh): alles op pootjes is geschikt voor jouw interieur.
Met deze tips en tricks kun jij jouw kleine woning ongetwijfeld prachtig inrichten. Wedden dat er zich in dit huis vele gezellige avondjes af gaan spelen? Vergeet deze momenten met vrienden en familie niet vast te leggen en op te slaan op een externe geheugenkaart. Wanneer je later in een (groter) huis woont, zul je met weemoed terugdenken aan dat schattige kleine huisje waar je ooit begon.