Home RuimteTuin Kantopsluitingen; dit kun je ermee doen!

Kantopsluitingen; dit kun je ermee doen!

Door Marieke
Kantopsluitingen

In je tuin kun je gebruik maken van kantopsluitingen. Hiermee zorg je voor mooie afbakeningen in je tuin. Je kunt bijvoorbeeld je grasrand afscheiden van je tuinpad met een kantopsluiting, maar je kunt ook een plantenbak op maat maken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Verschillende soorten

Kantopsluitingen kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt. We zetten er een aantal voor je op een rijtje.

  • Kunststof: Het voordeel van kunststof kantopsluitingen is dat deze vrij makkelijk zijn te buigen waardoor je deze goed kunt gebruiken voor rondingen en diverse andere vormen. Kunststof is een duurzaam materiaal en gaat jarenlang mee. Het is eenvoudig te onderhouden en dit materiaal is goed bestand tegen water.
  • Cortenstaal: Cortentaal is een staalsoort dat zich kenmerkt door de bruinoranje roestkleur. Maar dat is niet het enige kenmerk van cortenstaal. Het staat ook bekend om zijn enorm lange levensduur. Cortenstaal wordt vaak geleverd in een normale staalkleur. Bij blootstelling aan de buitenlucht zal er een roestlaag ontstaan. Dit proces stopt na enkele maanden. Vervolgens is deze roestlaag een beschermlaag tegen verdere corrosie. De prachtige oranje kleur staat heel mooi bij het groen van planten en gras.
  • Verzinkt staal: dit staal bestaat uit regulier staal voorzien van een verzinkte laag. Dit staal wordt ook wel gegalvaniseerd staal genoemd. Een kantopsluiting van verzinkt staal geeft een strakke en moderne look in je tuin. Verzinkt staal is zeer duurzaam en zal jarenlang meegaan.
  • Beton: Betonbielzen is ook een veel gekozen materiaal om een afscheiding te maken in je tuin. Betonbielzen zijn echter wel wat zwaarder dan kantopsluitingen van bovenstaande materialen en kun je niet buigen. Betonbielzen zijn mooi breed en daardoor ook ideaal te gebruiken als plantenbak. Je kunt ze ook op elkaar plaatsen zodat je een verhoging krijgt. Beton is wel een zeer duurzaam materiaal en zal jarenlang meegaan.
  • Opsluitbanden: Opsluitbanden wordt momenteel het meest gebruikt om de tuin van het pad af te scheiden. Opsluitbanden zijn relatief zwaar en je kunt er geen rondingen mee maken.

Waar kun je kantopsluitingen voor gebruiken

De mogelijkheden zijn eindeloos. Met kantopsluitingen maak je een strakke afscheiding tussen je tuin en het pad. Of aan de rand van het gazon. Daarnaast kun je ook prachtige plantenbakken maken van kantopsluitingen of de rand van de vijver. Daarnaast kun je ook hoogteverschillen creëren door gebruik te maken van kantopsluitingen.

Kantopsluitingen plaatsen

Denk van tevoren goed na wat je wilt met kantopsluitingen. Zoals we hierboven al schreven zijn de mogelijkheden eindeloos. Wellicht kun jij er veel meer mee in je tuin dan je van tevoren dacht. Snuffel gerust rond op internet op zoek naar inspiratie en wie weet welke prachtige ideeën jij nog opdoet voor jouw tuin.

Vervolgens denk je na welk materiaal nu het beste in jouw tuin past. Cortenstaal heeft een heel specifieke kleur, terwijl verzinkt staal tijdloos is. Beton past in vrijwel elke tuin.

Kantopsluitingen kun je vrij eenvoudig zelf plaatsen. Markeer met paaltjes de plek waar jij een kantopsluiting wil plaatsen. Span tussen de paaltjes een draad. Vervolgens maak je met een schop een gleuf in de grond. Verwijder daarbij alle obstakels die in de weg zitten. De platen sla je met een hamer goed op zijn plek in de grond. Op de hoeken plaats je piketpaaltjes en ook nog in het midden van de kantopsluiting. Een piketpaaltje gebruik je voor het einde van de eerste kantopsluiting, maar ook direct voor het begin van de nieuwe kantopsluiting.

Heb jij gebruik gemaakt van kantopsluitingen in je tuin?

LEESTIP: Een omheining rondom je tuin; 10 tips

Related Posts