Je trap veilig maken is een belangrijke klus. Als je jonge kinderen in huis hebt, moet je wel. Zij kunnen nog niet zelfstandig op een veilige manier naar boven en naar beneden. En misschien denk je dat het voor jezelf niet nodig is, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kunt je flink bezeren als je van de trap valt! Bovendien neemt het risico toe met het stijgen van de leeftijd. Ga jij je trap veilig maken? Dit zijn 6 praktische tips!
In dit artikel:
1. Een goede trapleuning
Een goede trapleuning is een absolute must. Zelfs als je hem niet standaard gebruikt, moet hij er wel zijn. Want als je ineens je evenwicht verliest of je stapt mis, is je eerste reactie het grijpen naar de trapleuning. Ook als je nog jong en soepel bent, is de trapleuning een manier om je trap een stuk veiliger te maken. Je zult minder snel vallen en je bezeren.
2. Duidelijke treden op de juiste hoogte
Meestal lopen mensen in automatisme de trap op of af. Dat gebeurt onbewust, zonder erbij na te denken. Maar het is dan wel belangrijk dat de treden duidelijk afgebakend zijn. Met name op buitentrappen is dat lang niet altijd het geval. Als je vanaf boven moeilijk het onderscheid kunt maken waar de treden beginnen en ophouden, zul je sneller vallen. Ook als de treden van hoogte verschillen of als ze lager of hoger zijn dan de standaard hoogte zul je sneller je evenwicht verliezen. Dat is zeker belangrijk voor ouderen en kinderen!
3. Antislip op de trap
Gladde traptreden kunnen levensgevaarlijk zijn. Heb je bijvoorbeeld een houten trap, dan kan deze extreem glad zijn onder je sokken. Zorg er dus voor dat de trap antislip heeft. Dat kunnen smalle strips op elke traptrede zijn, maar je kunt ook op andere manieren zorgen voor antislip. Bijvoorbeeld door matjes op de traptreden te leggen (die je uiteraard goed vastzet). Of dit nodig is hangt natuurlijk ook af van de bekleding op je trap: hout, vinyl en metaal zijn glad terwijl tapijt van zichzelf al antislip werkt.
4. Traphekje
Bij kleine kinderen onder de vier jaar wordt een traphek sterk geadviseerd voor een kidsproof huis. Kinderen willen wel graag zelfstandig naar boven en naar beneden, maar dat kunnen ze meestal nog niet goed. Daarom is een traphek belangrijk om ze bij de trap vandaan te houden. Een andere reden voor het traphek is dat kinderen tijdens het spelen vaak niet opletten en zo ongemerkt te dicht bij de trap terecht komen.
5. Balustrade
Boven aan de (zolder)trap heb je meestal de overloop. Deze dient op een veilige manier van de trap gescheiden te zijn. Over het algemeen wordt gekozen voor een balustrade, bijvoorbeeld van houten spijlen. Kies je voor spijlen, dan moet je goed rekening houden met de afstand tussen de spijlen. Kan een klein kind er klem tussen komen te zitten? Kinderen zijn erg nieuwsgierig en de kans is groot dat ze proberen hun hoofd tussen de spijlen door te steken.
6. Een torentouw
Heb jij een draaiende trap waar je alleen aan de buitenkant een trapleuning kunt bevestigen? Hang dan aan de kant van de korte draai een touw. Je ziet dit vaak in torens, waar de torentrap een nauwe draai maakt. Het touw dient, net als de leuning, om je aan vast te grijpen als je valt. Een dergelijk torentouw kan ook in huis erg praktisch zijn op een draaiende trap.
De trap is een relatief gevaarlijke plaats in huis. Het is nu eenmaal noodzakelijk om naar boven en naar beneden te kunnen. Maar vooral voor ouderen en kinderen levert het valgevaar op. Het is dus belangrijk om je trap zo veilig mogelijk te maken. Met bovenstaande 6 tips wordt jouw trap een stuk veiliger in huis!