Home Wonen Je huis ventileren in de herfst en winter; 5 tips

Je huis ventileren in de herfst en winter; 5 tips

Door Marieke
5 tips om je huis te ventileren in de herfst en de winter

De zomer ligt nu echt achter ons. De herfst staat weer voor de deur en nog een paar maanden en het is alweer winter. Waar we in de zomer de hele dag (en nacht) de ramen en deuren open hadden staan, is dat nu niet meer het geval. We willen graag de kou buiten houden en de warmte binnen laten. Dus logisch dat je alles dicht houdt. Maar voor een gezond binnenklimaat is het ontzettend belangrijk voor voldoende verse lucht zorgt. Ook in de herfst- en wintermaanden. Maar hoe kun je je huis nu het beste ventileren? En wat is nu eigenlijk het verschil tussen luchten en ventileren. In dit artikel leggen wij het je uit.

Waarom is je huis ventileren zo belangrijk?

Koken, wassen, douchen, zweten, ademhalen; het zorgt dagelijks voor zo’n 10 tot 15 liter aan vocht in huis. Een vochtige en vervuilde omgeving is een ideaal klimaat voor schimmels en mijten. Deze zorgen voor allerlei gezondheidsklachten zoals allergieën, hoofdpijn en luchtwegklachten. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom is het met name in de winter ontzettend belangrijk om je huis te ventileren. Als het mooi weer is, zetten we de ramen en deuren automatisch al open, waardoor deze schadelijke stoffen sneller je huis uit gaan. In de winter is dat niet het geval waardoor deze stoffen en het vocht ook je huis niet uit gaan. Dit zorgt voor een hoge luchtvochtigheid in je woning. Als je je huis ventileert zorgt dat ervoor dat het vocht uit je huis wordt afgevoerd en verse lucht weer binnenkomt.

Wat is eigen het verschil tussen luchten en ventileren?

Is dat niet twee woorden waarmee hetzelfde bedoeld wordt? Nee, luchten is echt iets anders van ventileren. Zet je je deuren en ramen tegenover elkaar open, dan noemen we dat luchten. Vocht en schadelijke stoffen wordt afgevoerd en verse lucht komt binnen. Zodra je de deuren en ramen weer sluit is de verse lucht weer snel uit je huis verdwenen. Je verliest daarmee ook veel warmte en energie. Constante ventilatie in huis is daarom ook veel beter. Maar hoe doe je dat dan?

Tips om je huis te ventileren:

Er zijn een aantal tips te geven hoe je je woning op de beste manier kunt ventileren. We zetten er 5 voor je op een rij:

Extra ventilatie tijdens koken en douchen

Als je aan het koken bent is het verstandig om de afzuigkap meteen aan te zetten en de deksel op de pannen te houden. Daarnaast kun je je ventilatiesysteem nog tot minimaal 1 uur na het koken op de hoogste stand aanhouden. Dit geldt ook tijdens het douchen. Zet de ventilatiesysteem aan het laat deze ook na het douchen nog een tijdje aan staan.

Laat ventilatierooster openstaan

Het is belangrijk om de ventilatieroosters in je huis altijd open te hebben staan. Ook in de winter. Daarmee houd je de lucht in je huis veel gezonder.

Hang de was buiten

Ook in de winter kun je je was het beste buiten hangen om te drogen. Ja, het is minder snel droog en in tijden van flinke regen ga je je was ook niet buiten hangen. Maar let er eens op; ook in de herfst en winter zijn er genoeg dagen waarop je je was wel buiten kunt hangen, zodat het vocht uit je was niet in je woning ophoopt. Is het toch nodig om je was binnen te hangen? Zorg dan voor voldoende ventilatie in de ruimte waarin je je was ophangt.

Extra ventilatie tijdens bezoek

Heb je mensen op bezoek? Zorg dan voor extra ventilatie in je woning. Extra mensen betekent automatisch extra vocht door zweten en ademhalen.

Inzicht: hygrometer kopen

De luchtvochtigheid in je huis dient 40 tot 60 % te zijn. Als de lucht te droog is kun je een bakje water aan de verwarming hangen en met een ontvochtiger kun je de luchtvochtigheid weer lager krijgen. Met een hygrometer kun je precies de luchtvochtigheid in je huis meten en direct actie ondernemen mocht dat nodig zijn.

Extra reden om te ventileren!

We schreven het al; vocht en schadelijke stoffen in je woning kan diverse gezondheidsklachten veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat je je huis goed ventileert. Er is nog een reden; een financiële reden. Het verwarmen van een vochtig huis is veel lastiger dan het verwarmen van droge, verse lucht. Je bespaart er dus ook flink wat energie mee. Mooi meegenomen is deze dure tijden en met de huidige gas- en energiecrisis.

Lees ook: Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid voor de verbouwing

Related Posts