Home Geen categorie Je huis koel houden; zo doe je dat!

Je huis koel houden; zo doe je dat!

Door Marieke
huis koel

Afgelopen dagen, tijdens de extreme warmte, kwamen op social media heel wat foto’s voorbij van een thermostaat met daarop de temperatuur in woonkamer. Bij de een was het 27 graden in huis, bij een anders bereikte het de hoogte van zelfs 30 graden. Niet meer uit te houden dus! Buiten warm en binnen warm. En slapen doe je al helemaal niet meer bij deze temperaturen. Nu gaat het je zeker niet lukken om het in je huis koel te houden terwijl het buiten zo warm is. Toch zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen die ervoor kunnen zorgen dat het wel iets koeler in je huis blijft. We geven een aantal tips om je huis koel te houden.

Deuren en ramen

Deuren en ramen openzetten doe je als het buiten nog kouder is dan binnen, dus normaal gesproken ‘s ochtends vroeg en later op de avond. Zet op die momenten zoveel mogelijk deuren en ramen tegen elkaar open zodat het lekker door kan waaien. Zodra het buiten warmer wordt dan binnen, sluit je alle deuren en ramen weer om te voorkomen dat het in huis weer warmer wordt. Het is dan wel verleidelijk om een deur op te zetten, maar om je huis koel te houden is het toch belangrijk om de deur overdag dicht te houden.

Gordijnen dicht

Staat de zon vol op je ramen te schijnen? Doe dan de gordijnen, luxaflex, rolgordijnen of wat er maar voor je ramen hangt, dicht. Zo voorkom je dat de zon de temperatuur in je huis flink laat stijgen. Laat eventuele rolluiken lekker naar beneden en doe je zonneschermen omlaag. Je kunt ook een parasol voor je raam zetten of voor een blinde muur.

Fles koel water voor ventilator

Haal het ultieme uit een ventilator; zet een fles zeer koud of bevroren water voor een draaiende ventilator. De ventilator zal de koude lucht die van de fles af komt zo de ruimte inblazen. Zo heb je een goedkope en zelfgemaakte airco die jouw huis koel houdt. Zo zelfgemaakte airco is nog makkelijk te verplaatsen ook naar de verschillende ruimtes.

Vermijd apparatuur die warmte afgeeft

Sommige apparatuur in huis geeft extra warme af, denk aan een oven of een kookfornuis. Nu zul je waarschijnlijk toch niet zoveel zin hebben in een ovenschotel of een warme maaltijd, dus vermijd de oven en het fornuis en maak een lekkere en gezonde maaltijdsalade klaar.

Ook ander apparatuur kan warmte verspreiden als lampen, tv, etc.

Koeler slapen

Door de warmte kun je vaak slecht slapen. Laat op z’n warme nacht je synthetische dekbedovertekken lekker in de kast en haal de katoenen lakens tevoorschijn. Katoen houdt koel in de zomer, dus kun je het beste onder een katoenen laken en in een katoenen pyjama slapen.

Houd je hoofd koel

Stofzuigen? Dat kun je best een dagje overslaan. Strijken? Je krijgt het al warm als je er aan denkt. Ook dat kan wachten of strijk alleen het hoognodige. Het belangrijkste is dat jij je op zo’n warme dag lekker rustig houdt. Dat doet iedereen trouwens. Zoek een lekker plekje in de schaduw, pak een goed boek en een koud glas drinken (blijf goed drinken!) en neem het er noodgedwongen eens lekker van. Geniet er ook van!

Denk niet aan de lijn en neem een lekker ijsje. Trek op zo’n warme dag ook lekker luchtige en lichte kleding aan, zodat je daar ook geen last van hebt. Als je lang haar hebt, zorg je ervoor dat deze niet in je nek hangt, maar steek het op. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk en houd jezelf zo rustig mogelijk. Dat is de allerbeste manier om zo’n warme dag door te komen!

Hoe houd jij je huis en je hoofd koel?

Related Posts