Home Klustips Je eigen meubels maken doe je zo

Je eigen meubels maken doe je zo

Door bouwsuper
Je eigen meubels maken doe je zo

De meeste meubelen die je in je woonkamer hebt staan zijn waarschijnlijk gekochte meubelen. Maar, heb je twee rechterhanden en vind je het leuk om actief bezig te zijn dan is het leuk om je eigen, originele meubels te maken. Het voordeel is dat je zeker weet dat niemand anders deze meubelen heeft, daarnaast is het ook nog eens goedkoper. In dit blog geven we je praktische tips voor het maken van je eigen meubels.

Praktische tips

Voordat je begint met het project wat je in je hoofd hebt is het goed om rekening te houden met de ruimte waar je het meubel wil gaan plaatsen en in welke stijl je het meubel gaat ontwerpen. Kijk voordat je begint naar inspiratie en naar bouwtekeningen. Deze kan je ook zelf maken, maar dit is niet erg gemakkelijk. Op het internet zijn bestaande bouwtekeningen te vinden. Zorg ook dat je een duidelijke kostenberekening maakt waarin je niet alleen al het materiaal wat je gebruikt, maar ook al het gereedschap in meerekent.  Op deze manier kom je niet voor onvoorspelbare kosten te staan.

Het juiste gereedschap

Voordat je begint met het creëren van je eigen meubels is het belangrijk om het juiste gereedschap in huis te hebben. Het is onhandig als je tijdens het proces niet de juiste tools tot je beschikking hebt. Denk bij gereedschap onder andere aan: een rolmaat, een stanleymes, een boormachine, een zaag en een schuurmachine. Het ligt er wel aan wat voor soort meubels je gaat maken, bereid jezelf daarom goed voor.

Welke materialen gebruik je

Als je weet wat je wil maken is het tijd om de juiste materialen te verzamelen. Lees je goed in over welke materialen geschikt zijn voor welke producten. Zo kan je voor een bureau het beste investeren in een goede MDF-plaat. Deze platen hebben een mooie dichtheid en zijn perfect om te bewerken na het schuren en zagen. Voor buiten en in de badkamer kan je beter ander plaatmateriaal gebruiken dat watervast is. Naast MDF zijn multiplex en spaanplaten ook goede materialen om mee aan de slag te gaan.

Het-juiste-gereedschap

Bekleden van meubels

Heb je een mooi ontwerp gemaakt maar wil je het net wat unieker maken? Dan kan je jouw meubel gaan bekleden. Dit hoeft niet moeilijk te zijn. Denk eerst goed na over de kleurkeuze die je wil toevoegen. Vervolgens ga je kijken met welk materiaal je jouw meubel wil gaan bekleden. Hiervoor moet je rekening houden met waar je jouw nieuwe meubel gaat neerzetten. Een leren bank ziet er mooi uit, maar wordt erg heet als het elke dag in de zon staan. Meet het meubel op en reken altijd extra centimeters met het afmeten van de materialen. Als laatste kan je, als je de stof goed gespannen hebt, deze vastnieten aan het door jou gemaakte meubel. Welk meubel staat op jouw lijst om als eerste te maken?

Related Posts