Home RuimteBadkamer Je badkamer betegelen in vijf stappen

Je badkamer betegelen in vijf stappen

Door bouwsuper

Ben je van plan om binnenkort je badkamer eens goed aan te gaan pakken en wil je daarbij de badkamer ook betegelen? Dan is het natuurlijk van groot belang dat dit goed gebeurt. Om je op weg te helpen met het betegelen van je badkamer, hebben we speciaal voor jou hieronder een praktisch stappenplan gemaakt. Volg deze stappen en je zult gegarandeerd een prachtig betegelde badkamer krijgen!

Stap 1: Het kiezen van de tegels

Het allereerste wat je moet doen, is natuurlijk tegels uitkiezen. Er zijn ontelbaar veel verschillende tegels en daarom is het niet altijd even gemakkelijk om een goede keuze te maken. Overigens is het bij de aanschaf van tegels belangrijk om op het productienummer van de tegels te letten. Dit productienummer kun je terugvinden op de verpakking. Zorg dat je tegels hebt met allemaal hetzelfde productienummer. Je wilt natuurlijk niet teveel of te weinig tegels aanschaffen. Daarom moet je vooraf de afmetingen van de badkamer weten. Wanneer je dit weet kun je met behulp van een eenvoudige formule het aantal vierkante meter berekenen: ‘hoogte x lengte x 5%’. De uitslag van deze som vertelt het aantal vierkante meters dat je gaat betegelen. We raden je aan om voor de zekerheid een vierkante meter extra te kopen.

Er zijn enkele sites waarbij je snel kunt berekenen hoeveel tegels je nodig hebt. Het gaat om:

Stap 2: Zorg voor een goede ondergrond

De ondergrond van van de badkamer moet aan verschillende eisen voldoen. Zo mag er bijvoorbeeld geen stof liggen en dient de ondergrond ook nog eens vetvrij te zijn. Maak de ondergrond daarom schoon met een vochtige doek of een borstel. Merk je dat er veel vet is? Gebruik dan ammoniak om de ondergrond vetvrij te maken. Gaten of scheuren in de wand kun je eenvoudig opvullen met een speciaal daarvoor bedoeld vulmiddel. Alabastine is hiervoor bijvoorbeeld een goed middel. Dit is verkrijgbaar bij de bekende bouwmarkten zoals Gamma, Praxis & Karwei.
Ook online is dit bij diverse webwinkels verkrijgbaar.

Stap 3: Gereedschap en materiaal

Als je jouw badkamer wilt gaan betegelen, is het belangrijk om te beschikken over het juiste gereedschap. Je hebt allereerst een tegelsnijder nodig, waarmee je de tegels precies op maat kunt snijden. Daarnaast heb je ook een waterpas, een lijmkam, een tegeltang, wandtegels, voegmiddel en voorstrijktegelkruisjes nodig. Als je beschikt over deze gereedschappen, kun je eenvoudig zelf je badkamer betegelen. Bovendien zullen een speciekuip, een mixer voor de boormachine en een stellat goed van pas komen. Tot slot heb je natuurlijk lijm nodig. Voor normale tegels volstaat gewone tegellijm. Wil je de badkamer gaan betegelen met natuursteen? Dan heb je ander soort lijm nodig. We raden je aan om hiervoor om advies te vragen in de winkel. Zij kunnen je namelijk advies op maat geven.

Stap 4: Betegelen en voegen

Als je alles hebt, kun je beginnen met het betegelen van je badkamer. Zorg dat je de tegels op de juiste formaat snijdt en genoeg lijm gebruikt om ze op hun plaats te houden. Wanneer je klaar bent met het betegelen, raden we je aan om nog te voegen. Zorg dat er genoeg grout in de tegelvoegen terecht komt en voeg daarna een lijn van kalefateren in de gewrichten toe. Het is daarna van belang om het 24 uur te laten drogen. Dit zorgt voor het beste resultaat. Daarna kun je met een schroevendraaier heel eenvoudig de voegen schoonmaken.

Stap 5: Afdichten

Voor de zorgvuldigheid en de levensduur van je badkamer, raden we je tenslotte aan om drie lagen over de wanden en vloer te kitten. Elke laag dien je een bepaalde periode te laten drogen. Je kunt voor het afdichten verschillende vloeistoffen gebruiken. Laat je op maat adviseren in de winkel!

Ter voorbereiding op het betegelen zou je ook eens het onderstaande filmpje kunnen bekijken. Hierin wordt stap voor stap beschreven hoe je het beste je badkamer kunt betegelen.

Mocht je er zelf niet uitkomen zorg er dan voor dat je een goede tegelzetter vind die dit voor je kan doen.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.