Home Klustips Je badkamer betegelen in vijf stappen

Je badkamer betegelen in vijf stappen

Door Marieke
Badkamer betegelen kosten | Zo doe je dat!

Soms ontkom je er niet aan en wordt het tijd om je badkamer weer eens helemaal te vernieuwen; een nieuwe douchecabine, een prachtige wastafel en gloednieuwe tegels aan de muur en op de vloer. Maar wat is nu verstandig? Zelf je badkamer betegelen of je badkamer laten betegelen? Voor een strak resultaat is het wel van belang dat het goed gebeurt. Als je een handige klusser bent dan kun je het prima zelf, al zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Om je een beetje op weg te helpen hebben we speciaal voor jou een stappenplan gemaakt zodat jij gegarandeerd een prachtig betegelde gloednieuwe badkamer krijgt!

Je badkamer betegelen: dit heb je nodig

Voordat je aan de slag gaat met het betegelen van de badkamer is het goed als je eerst de benodigde materialen in huis haalt.

  • Tegels: Zorg ervoor dat je zeker weet dat je voldoende tegels in huis hebt om de hele badkamer te betegelen. Houd ook rekening met snijverlies. Meet het aantal vierkante meters op en tel hier ongeveer 10% bij op.
  • Voorstrijkmiddel
  • Kimband
  • Houten latje en spijkers
  • Tegellijm
  • Tegelkruisjes
  • Troffel
  • Lijmkam
  • Waterpas
  • Rubberen spaan
  • Voegmiddel
  • Tegelsnijder
  • Spons
  • Emmer met water
  • Potlood
  • Duimstok

Stap 1: Het kiezen van de tegels

Het allereerste wat je moet doen is natuurlijk tegels uitkiezen. Er zijn ontelbaar veel verschillende tegels en daarom is het niet altijd even gemakkelijk om een goede keuze te maken. Overigens is het bij de aanschaf van de tegels belangrijk om op het productienummer van de tegels te letten. Dit productienummer kun je terugvinden op de verpakking. Zorg dat je tegels hebt die allemaal voorzien zijn van hetzelfde productienummer. Daarmee voorkom je ietwat kleurverschil tussen de verschillende dozen met tegels.

Om kleurverschil tussen de verschillende dozen met tegels te voorkomen, is het van belang dat je voldoende tegels in één keer aanschaft. Daarbij dien je rekening te houden met snijverlies en tegels die onverhoopt stuk gaan. Maar je wilt ook weer niet té veel tegels aanschaffen en waar je mee blijft zitten. Dat brengt onnodige kosten met zich mee. Dichte verpakkingen zul je wellicht met kassabon nog wel terug kunnen brengen naar de winkel waar je ze gekocht hebt. Vraag dit na bij de winkel.

Niet te veel en niet te weinig tegels: bereken daarom vooraf de juiste afmetingen van de te betegelen badkamer. Dit doe je door het aantal vierkante meter te berekenen met de formule hoogte * lengte. De uitkomst van deze som vertelt je het aantal vierkante meter dat je gaat betegelen. Tel daar ongeveer 10% bij op en je weet hoeveel vierkante meter aan tegels je nodig hebt voor het betegelen van de badkamer.

Stap 2: De ondergrond voorbereiden

Je hebt de tegels in huis. Maar voordat je echt gaat beginnen met het betegelen van de muren dien je eerst de ondergrond voor te bereiden. Een ondergrond moet aan een aantal eisen voldoen voordat je begint met het betegelen van de badkamer.

  • De ondergrond moet goed vlak zijn
  • De ondergrond dient vrij van stof te zijn
  • En de ondergrond moet ook nog eens vetvrij zijn

Oneffenheden kun je wegschuren of weghakken. Gaatjes kun je opvullen met een speciaal vulmiddel. Zitten er veel oneffenheden in je muur? Dan kun je ook een laagje egalisatiecement aanbrengen.

Vervolgens bestrijk je de ondergrond met een primer om een betere hechting voor de tegellijm te krijgen. Ook is deze primer een bescherming tegen vocht. Welke primer je moet gebruiken hangt af van de ondergrond. Let daarom bij de aanschaf van een primer goed op, lees het etiket of vraag anders advies aan de verkoper.

Daarna voorzie je de liggende hoeken en de staande hoeken van een kimband. De douchehoek kun je eventueel insmeren met kimpasta. Het kimband zorgt ervoor dat de muur vrij van vocht blijft. Van buiten naar binnen, maar in natte ruimtes zoals een badkamer ook van binnen naar buiten. Dankzij het kimband blijft het vocht beter op de tegels en voorkom je schimmel en lekkages.  

Stap 3: Badkamer betegelen

Als je gaat betegelen wil je natuurlijk wel dat de tegels recht op de muur zitten. Voor een strak resultaat kun je gebruik maken van een houten latje waar je de eerste rij tegenaan kunt tegelen. Dit houten latje bevestig je horizontaal op ongeveer één tegelhoogte vanaf de vloer op de wand. Waterpas. Het latje kun je met stalen spijkers licht in de muur slaan. Later kun je dit latje dan makkelijk verwijderen.  

Bevestig vervolgens een verticale lat op de horizontale lat. Waterpas.

Voor het bevestigen van de tegels heb je tegellijm nodig. Je kunt kiezen uit kant-en-klare tegellijm of een poeder die je nog moet mengen met water. Met een lijmkam breng je de tegellijm aan op de muur. Schep daarvoor eerst met een kleine troffel wat tegellijm op de lijmkam. Druk de lijmkam tegen de muur en trek deze in horizontale richting over de muur. Zorg ervoor dat achter de hele tegel lijm op de muur zit. Let wel op: de lijm droogt erg snel, breng daarom nooit meer lijm aan dan dat je in ongeveer een kwartiertje kunt betegelen.

Begin met het betegelen van de eerste rij in de hoek van de aangebrachte latjes. Begin links in de hoek of rechts in de hoek. Druk de tegel in de lijm en duw de tegel nog even aan. Bij het betegelen dien je ook rekening te houden met de voegbreedte. Wil je gelijke voegjes en verzakking tegengaan? Gebruik dan voegkruisjes die je tussen de tegels plaatst.

Verwijder overtollige lijmresten direct met een vochtige spons.

Tip: Blijf met een waterpas controleren of de tegels helemaal recht zitten. Zolang de lijm nog niet opgedroogd is, kun je de tegels nog iets verplaatsen.

Badkamer betegelen | Een stappenplan

Lees ook: De badkamer onderhouden; zo doe je dat!

Stap 4: Tegelwerk afmaken

Als je de latjes hebt weggehaald kun je weer verder met het betegelen van de muur. Ga door tot alle volledige rijen zijn geplaatst. Daarna kun je de lege ruimtes opvullen met tegels die je passend hebt gemaakt. Teken de afmeting af met een potlood. Houd ook rekening met de voegbreedte. Leg de tegel in de tegelsnijder en snijdt daarmee de tegel op maat. Breng de tegel aan op de muur. Zorg ervoor dat de afgesneden kant in de hoek komt.

Klaar? Laat de lijm nu 24 uur uitharden

Stap 5: Voegen en afdichten

Voegmiddel is in diverse kleuren verkrijgbaar. Kies de kleur die het beste bij jouw tegel past, of kies juist voor een contrasterende kleur. Het voegmiddel breng je aan met een rubberen spaan, in diagonale bewegingen. Voegmiddel hardt snel uit, dus werk in een hoog tempo. Zorg ervoor dat het voegsel goed tussen de tegels komt en dat de voegen goed gevuld zijn. De kruisjes kun je gewoon laten zitten, die worden immers volledig afgedekt met voegmiddel.

Met een natte spons maak je direct de muren schoon. Is het voegmiddel goed hard? Dan kun je de tegels goed schoonmaken!

Daarna kun je de hoeken en randen stof-, vet- en vochtvrij maken en ze afdichten met siliconenkit. Dit waterdicht maken is van belang in natte ruimtes als de badkamer.

Badkamer laten betegelen

Je badkamer opnieuw betegelen kun met dit stappenplan prima zelf. Doe je dit zelf, dan scheelt het jouw flink wat kosten voor het betegelen van de badkamer. Zie je het niet zitten of heb je er geen tijd voor? Je kunt je badkamer ook laten betegelen door een professionele tegelzetter. Wat kost een badkamer betegelen door een professional? Dat hangt helemaal af van jouw wensen en de grootte van je badkamer. Een kleine badkamer betegelen kost natuurlijk minder dan een grote badkamer. Het is dan verstandig om bij meerdere tegelzetters een offerte op te vragen en aan de hand van de offertes degene te kiezen die de beste prijs-kwaliteitsverhouding biedt.

Lees ook: Geschikte vloeren voor in de badkamer
Lees ook: Verbouwingstips voor de badkamer

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.