Home Industrie Inzicht in de duurzaamheid van een gebouw

Inzicht in de duurzaamheid van een gebouw

Door bouwsuper

Energie is een veelbesproken onderwerp. Niet alleen vanuit kostentechnisch oogpunt, maar ook vanuit milieuvriendelijke overweging is het erg belangrijk wat het energieverbruik binnen een kantoorpand of industrieel bedrijf is. Ben jij op zoek naar een goed instrument om te meten hoe het met de duurzaamheid van een pand gesteld is, dan biedt BREAAM uitkomst. BREAAM heeft verschillende meetinstrumenten om integraal de duurzaamheid van bestaande gebouwen, nieuwe gebouwen, sloopprojecten of gebieden te beoordelen.

Wat wordt beoordeeld bij bestaande gebouwen?

Voor het meten van de duurzaamheidsprestatie van een bestaand gebouw is er BREAAM-NL In-Use. Doel van deze certificaten is het voortdurend verbeteren van bestaande gebouwen. Bij de beoordeling wordt naar drie onderdelen gekeken: het gebouw, het beheer hiervan en het gebruik. Bij alle drie de onderdelen wordt gekeken naar negen duurzaamheidscategorieën: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie / vervuiling.

Gedrag van personeel en technische punten

Het bewustzijn van energieverbruik is mede door bijvoorbeeld initiatieven zoals BREAAM de afgelopen veel groter geworden, en er zijn ook veel energiebesparende investeringen gedaan. De redenen zijn het gemakkelijker aan kunnen trekken van investeerders, de kostenbesparingen op de lange termijn en de beschikbaarheid van (gedeeltelijke) subsidies. BREAAM-NL kijkt niet alleen naar technische punten, maar ook naar de inzet van medewerkers. Processen en procedures spelen ook een belangrijke rol, bijvoorbeeld wanneer het gaat om het uitschakelen van verlichting in verlaten ruimtes en het bewustzijn van luchtstromen binnen een pand. Waarom deze twee voorbeelden? Omdat deze gelijk aangeven wat grote energieverbruikers zijn: temperatuurregeling en verlichting.

Voorbeelden van praktische energiebesparingen

Het binnenklimaat is van groot belang voor eventuele opgeslagen of verwerkte goederen, maar ook voor de gezondheid van medewerkers. Snelroldeuren verminderen de kans op grote schommelingen in luchtvochtigheid en temperatuur, zowel bij intern transport als laad- en losdeuren. Verlichting is vaak een grote uitdaging in een pand met weinig ramen en hoge plafonds. BREAAM beoordeelt of er energiezuinige lampen zijn geïnstalleerd (LED of LED-tubes), of er sprake is van bijvoorbeeld aanwezigheidsdetectie of een tijdschakelaar en of er daglichttoetreding in combinatie met gedimd licht mogelijk is.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bmpnederland.nl.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.