Home Wonen In 2020 verbouwen of verhuizen; wat is wijsheid?

In 2020 verbouwen of verhuizen; wat is wijsheid?

Door bouwsuper
Verhuizen of verbouwen

Woon je alweer een aantal jaar in je woning? Door de jaren heen kunnen je woonwensen veranderd zijn. Bijvoorbeeld doordat je meer kamers nodig hebt voor kinderen of omdat je graag gelijkvloers wil gaan wonen. Veel mensen denken dan gelijk aan een andere woning. Maar het zal je niet ontgaan zijn dat Nederland een woningnood heerst. Wat is dus wijsheid: gaan verhuizen of verbouwen in 2020?

Problematische situatie op de huidige woningmarkt

Nog maar een aantal geleden waren er veel woningen te koop. Wilde je gaan verhuizen dan was het lastig een koper te vinden die een redelijk bedrag bood. De afgelopen jaren is dit compleet omgeslagen. Nu is het eerder het geval dat je je huidige woning voor een goed bedrag binnen een paar weken kwijt bent. Het probleem is alleen dat er maar weinig andere woningen te koop staan. Of dat er voor een woning die aan je wensen voldoet (te) veel geld wordt gevraagd. Er is te weinig nieuwbouw om aan de steeds maar stijgende vraag te voldoen. Bovendien zijn ook de prijzen van deze woningen sterk gestegen.

Verbouwen vaak gemakkelijker en financieel interessanter

Verbouwen of verhuizen

Een andere woning kopen betekent in de meeste gevallen tegenwoordig een veel hogere hypotheek door de hoge prijzen. Door de problemen op de woningmarkt kan het dit jaar aantrekkelijker zijn te kijken naar de mogelijkheden je woning te verbouwen zodat deze weer voldoet aan je wensen. Een verbouwing kost vaak minder dan je aan hogere hypotheeklasten en kosten koper kwijt bent.

Heb je geen of te weinig eigen geld voor een verbouwing? Dan kun je hiervoor bijvoorbeeld bij Becam tegen een aantrekkelijke rente geld lenen. De rente van een persoonlijke lening voor het onderhoud of verbetering van je eigen woning is in sommige gevallen net als een hypotheek fiscaal aftrekbaar. Een ander voordeel van geld lenen is dat er geen sprake is van bijkomende kosten voor bijvoorbeeld een notaris. Daarnaast profiteer je, als je wil gaan verbouwen, ook van de historisch lage rente.

Veel woningen zijn vrij eenvoudig aan de passen aan veranderde woonwensen. Zo kan het bijvoorbeeld mogelijk zijn extra kamers te creëren door een grote kamer op te splitsen. Als je een garage hebt, kan deze omgebouwd worden tot een extra slaapkamer, met zelfs een aangrenzende badkamer. Zo heb je alle voorzieningen op de begane grond.

Conclusie

Je huidige woning verbouwen heeft dit jaar meer voordelen dan verhuizen. Tegen relatief lage kosten kun je er vaak voor zorgen dat je woning weer voldoet aan je woonwensen. Zijn er echt geen mogelijkheden om te verbouwen? Dan ontkom je er niet aan toch op zoek naar een andere woning te gaan. Wees echter in de huidige woningmarkt wel realistisch. De vraagprijzen zijn hoog en er kunnen bij bepaalde woningen veel geïnteresseerden zijn.

Related Posts