Je koophuis is aan een grondige verbouwing toe. Of je hebt net een kluswoning gekocht. Dan dekt de hypotheek niet altijd de verbouwingskosten. Je kunt dan een tweede hypotheek afsluiten, je bestaande hypotheek oversluiten, of geld lenen.
Tweede hypotheek
Je kunt bij een verbouwing besluiten een tweede hypotheek te nemen. Die staat los van de hypotheek die je al hebt op de woning. Feitelijk leen je er een bedrag bij. Het meest gebruikelijk is om dit te doen bij de bank waar de eerste hypotheek al loopt, omdat die de situatie kent en op de hoogte is van jouw financiële mogelijkheden.
De hypotheek oversluiten
Ook kun je jouw hypotheek oversluiten. Dan krijg je een compleet nieuwe hypotheek en worden dus ook alle voorwaarden opnieuw bepaald. Denk daarbij aan de hypotheekvorm en de hypotheekrente. Ook krijg je dan opnieuw te maken met de bijbehorende kosten om een hypotheek af te sluiten, zoals taxatiekosten, notariskosten en mogelijk een boeterente. Deze boeterente betaal je wanneer je de hypotheek oversluit in een rentevastperiode. De bank rekent een boete omdat er rente-inkomsten worden misgelopen omdat jij de hypotheek oversluit.
Voor- en nadelen
Een voordeel van een hypotheek oversluiten is dat je mogelijk een lagere hypotheekrente gaat betalen. Bij een tweede hypotheek weet je vrijwel zeker dat je met dezelfde bank in zee gaat en die zal niet de meest gunstige hypotheekrente hanteren omdat je het financieel risico uitbreidt met een tweede hypotheek. Bij oversluiten kun je juist kiezen uit een keur van hypotheekverstrekkers en dan kun je ook gaan vergelijken waar je de meest gunstige voorwaarden krijgt. Hiermee kan het ook zijn dat de maandlasten lager uit komen dan bij de eerdere hypotheek. Een nadeel van oversluiten is dat de kosten vaak hoger zijn, mede door de boeterente die je moet betalen. Qua papierwerk denk je wellicht dat een tweede hypotheek minder werk vereist, maar ook hier geldt dat je allerlei papieren opnieuw zal moeten aanleveren.
Geld lenen
Wil je geen tweede hypotheek of hypotheek oversluiten, dan kun je ook overwegen geld te lenen voor een verbouwing. In dit geval heb je twee opties: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Houd er rekening mee dat een kredietaanvraag wordt getoetst bij het BKR. Dat je al een hypotheek hebt, heeft hier in principe geen invloed op, tenzij je achterloopt bij de aflossing. Kies je voor een persoonlijke lening, dan krijg je een vast bedrag tot je beschikking dat je in een vastgestelde periode tegen vaste maandbedragen terugbetaalt. De rente ligt meestal ook vast. Je kunt afgeloste bedragen niet opnieuw opnemen. Kies je voor een doorlopend krediet, dan ben je flexibeler, want afgeloste bedragen kun je wel opnieuw opnemen. De aflossing ligt dus minder concreet vast. Wel is de rente variabel. Je kunt bij de bank of kredietverstrekker ook informeren naar leningen die specifiek gericht zijn op verbouwen. Er zitten namelijk fiscale voordelen aan een verbouwingslening. Je kunt de financieringskosten en rente aftrekken bij je belastingaangifte tot zes maanden van het afsluiten van de lening.