Home Klustips Huis verbouwen? Zorg voor een goede voorbereiding!

Huis verbouwen? Zorg voor een goede voorbereiding!

Door bouwsuper

Je wilt binnenkort je huis verbouwen. Dan kun je het beste van tevoren al op papier zetten wat er in grote lijnen moet gebeuren en welke zaken je niet over het hoofd mag zien tijdens de verbouwing. Dat scheelt een hoop rompslomp en gedoe achteraf en zorgt voor een mooi resultaat.

  1. Bepaal je budget

Beraam hoeveel geld je nodig gaat hebben voor jouw verbouwingsplannen. Wat moet er vervangen of nieuw worden aangeschaft en hoeveel arbeidersloon gaat erin zitten? Maak je gebruik van de diensten van een aannemer, overleg dan over de kosten. Kijk daarna hoeveel geld je hebt om uit te geven en hoeveel je eventueel gaat lenen. Dan kun je bepaalde dingen weglaten, goedkoper aanschaffen of juist duurdere materialen gebruiken. Vergelijk van tevoren verschillende aannemers met elkaar en vraag offertes bij hen aan.

  1. Doe inspiratie op

Als je dan toch gaat verbouwen, dan wil je dit het liefst in een keer goed doen. Bepaal daarom wat je precies wilt door inspiratie voor je huis op te doen via websites en in magazines over wonen en in de showrooms van meubel-, badkamer- of keukenbedrijven. Kies voor een stijl, kleuren, materialen en maak hier eventueel een moodboard bij. Denk ook aan verlichting, vloeren en tegels.

  1. Maak een bouwtekening

Deze stap kan het beste worden gedaan onder begeleiding van iemand die er verstand van heeft. Er moet namelijk rekening worden gehouden met gas- en waterleidingen, eventuele afvoeren en elektra. Vraag naar mogelijkheden voor de ideeën die je hebt en zet op papier wat er verder nog afgesproken wordt. Voor de bouwtekening geldt dat hoe preciezer deze is, hoe gemakkelijker het wordt voor de aannemer om aan je wensen te voldoen.

  1. Neem iemand in de arm of verbouw zelf

Het is natuurlijk voordelig voor je budget als je zelf heel handig bent en de verbouwing zelf uit kunt voeren. Ondanks de populaire programma’s op tv over het zelf verbouwen van je huis, is het echter niet verstandig dit te doen als je niet weet hoe het moet gebeuren. Hoewel iedereen een keuken of badkamer kan slopen, is het leggen van vloeren en het zetten van tegels heel precies werk. En je moet er toch jaren plezier van hebben.

  1. Plan de verbouwing in je agenda

Neem voor de verbouwing meer tijd dan je denkt nodig te hebben. Vaak kosten dingen meer tijd dan je verwacht en tijdens bijna elke verbouwing gaat er wel iets mis. Koop dan ook niet te precies je materialen in en betaal niet het volle bedrag vooraf. Een planning zorgt ervoor dat je tegen werkkrachten en leveranciers van tevoren kunt aangeven wanneer je ze verwacht. Neem ook hierbij de nodige marge, mocht het voorgaande werk te laat af zijn.

Heb je dit allemaal geregeld, dan kun je beginnen aan de daadwerkelijke verbouwing. Zo begin je met meer overzicht in je budget, je wensen en de tijd die je nodig hebt om je plannen te realiseren. En kun je straks na een zo goed mogelijk verlopen verbouwing genieten van een nieuwe leefruimte, helemaal naar je eigen wensen.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.