Kun je een huis van stro bouwen? Het antwoord daarop is een volmondige ja. Bouwen met stro, een fenomeen dat de laatste tijd steeds meer in de bekendheid komt. Nijmegen heeft inmiddels een heuse ‘Strowijk’ en ook kon je de strobouwers vinden op de Bouwbeurs in de Jaarbeurshallen. Bouwen met stro is natuurlijk niet nieuw. Al sinds mensenheugenis mengt men klei of dierlijke uitwerpselen met stro om er stenen en specie van te maken. Moderne strobouw is echter anders, het stro wordt niet meer gemengd met een hechtmiddel maar de balen stro zelf dienen als bouwstenen.
In dit artikel:
Geschiedenis van een huis van stro
Stro wordt al duizenden en duizenden jaren als bouwmateriaal gebruikt. Bijvoorbeeld als dakbedekking of als toevoeging in een leem-stro mengsel. Als we teruggaan naar de echte geschiedenis van de strohuizenbouw, dan moeten we terug naar het eind van de 19e eeuw, toen de strobalenpers in de Verenigde Staten van Amerika werd uitgevonden. Kolonisten uit het houtarme gebied Nebraska gebruiken strobalen als grote bakstenen om huizen, kerken en scholen mee te bouwen. Het oudste en nog bestaande huis stamt uit 1905, al meer dan een eeuw oud dus. De bouwstijl heet dan ook Nebraska-style.
Deze bouwstijl nam af na de Tweede Wereldoorlog toen er meer bouwmaterialen en andere synthetische materialen op de markt verschenen en onder een groot publiek verkrijgbaar waren. Pas aan het eind van de jaren ’70 bloeide deze methode van huizen bouwen weer op doordat met bewust werd van de negatieve milieu-impact van de moderne bouwmaterialen.
Hoe werkt het?
Niet zomaar elke strobaal is geschikt voor de bouw. Een strobaal moet wel aan een aantal bepaalde voorwaarden voldoen. Stro van graansoorten als tarwe, rogge, spelt en gerst is geschikt voor huizenbouw. Stro afkomstig van haver is niet geschikt. Het stro moet goed droog zijn en van ontzettend goede kwaliteit met lange halmen zijn. Deze halmen worden tot kleine balen geperst. De balen moeten goed en vast geperst zijn en er mogen geen andere plantenresten mee worden geperst. De strobalen kunnen gewoon bij een lokale boer worden gekocht.
Is stro brandveilig?
Dit is een van de meest gestelde vragen als het gaat om een huis van stro. Geperst stro brandt niet snel, in tegenstelling tot los stro. Dit komt doordat er weinig zuurstof bij de halmen kan komen wanneer deze geperst is. Je mag geperst stro dan ook veilig als bouwmateriaal gebruiken zonder dat er brandvertragende middelen aan toegevoegd hoeft te worden. Met de juiste afwerking wordt een strowand brandwerend. Dit kan een pleisterwerk direct op het stro zijn.
Voordelen van een huis van stro
Een huis bouwen met stro wint aan populariteit. En dat is natuurlijk niet voor niets. Een huis van stro heeft een aantal voordelen. We zetten de voordelen voor je op een rij:
- Stro is een natuurlijk materiaal. Je kunt het makkelijk tot balen laten persen.
- Ook voor je portemonnee is een huis van stro het overwegen waard. Stro is namelijk erg goedkoop.
- Stro is overal te koop, in elk land. Dat scheelt je een heleboel transportkosten.
- Het materiaal is recyclebaar.
- Er bestaan strohuizen die al eeuwen oud zijn. Het is dus niet iets nieuws en de duurzaamheid ervan is bewezen.
- Zowel in de winter als in de zomer kun je van een aangenaam temperatuur in je huis genieten. Nooit te warm en nooit te koud.
- Stro isoleert prima, zowel thermisch als op het gebied van geluid.
- Een huis van stro bouwen kun je prima zelf. Strobalen plaatsen is veel makkelijker dan een muurtje metselen.
Nadelen van een huis van stro
Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen te noemen. Deze voordelen en nadelen zul je tegenover elkaar af moeten wegen en kijken naar welke kant de weegschaal voor jou doorslaat. We zetten ook de nadelen voor je op een rij:
- Je moet rekenen op een muurdikte van zo’n 40 cm. Dat is wel iets dikker dan een muurdikte van een traditionele woning. Je houdt daarmee dus minder woonoppervlak over.
- Niet elke architect of aannemer is gewend om met stro te werken. Je zult dus even op zoek moeten gaan naar een architect en aannemer die gewend is om met dit materiaal te werken.
- Je kunt geen zware materialen aan de muur bevestigen, denk bijvoorbeeld aan een zware boekenplank of een tv-meubel.
- Het is ontzettend belangrijk dat je stro gebruik dat ontzettend goed droog is, nat stro kan namelijk gaan rotten.
Lees ook: Ontmossen en herstellen van een rieten dak
Heb je geen last van vocht en schimmel?
Nee, niet als je goed droog stro verwerkt. Stro dat je verwerkt moet droog zijn en droog blijven. Tijdens de bouw zul je dus rekening moeten houden met tijdelijke bescherming tegen de regen. De buitenste afwerking moet dan ook perfect waterdicht zijn. Als stro droog is en droog blijft, dan zul je beslist geen last hebben van vocht of schimmel.
Kun je spullen aan de muur ophangen?
Ja, lichte objecten zoals fotolijstjes kun je aan de muur ophangen. Grote en zware objecten kun je niet aan de muur bevestigen. Denk dan bijvoorbeeld aan keukenkastjes, een zware plank met boeken of een tv-meubel. Wil je toch zwaardere meubelen ophangen, dan moet deze van een onderconstructie worden voorzien, bijvoorbeeld een balk van hout dit in de wand is bevestigd.
Lees ook: Hoe zit het met je inboedelverzekering tijdens een verhuizing?
Serieuze plaats in moderne bouwsector
Waarom is de bouwsector dermate geïnteresseerd dat strobouwers zelfs uitgenodigd worden voor de Bouwbeurs zonder daar eerst zelf om gevraagd te hebben? Ten eerste is strobouw een van de beste manieren om CO2 neutraal te bouwen en daarnaast komen er bij latere sloop geen milieuverontreinigende stoffen vrij en zijn alle materialen opnieuw te gebruiken.
Vanwege de toenemende belangstelling lopen er momenteel nog serieuze onderzoeken naar de uiterst te behalen rendementen. Voor aannemers en geïnteresseerden in het bouwen met stro zijn er op verschillende plaatsen in het land met grote regelmaat cursussen te volgen waar men de fijne kneepjes van het strobouwen leert.
Lees ook: Zo regel je stroom op je bouwplaats
Lees ook: Een rieten dak leggen