Home materiaal Huis van stro

Huis van stro

Door bouwsuper

Huis van stro
Bouwen met stro, een fenomeen dat de laatste tijd steeds meer in de bekendheid komt. Nijmegen heeft inmiddels een heuse ‘Strowijk’ en ook kon je de de strobouwers dit jaar vinden op de Bouwbeurs in de Jaarbeurshallen. Bouwen met stro is natuurlijk niet nieuw. Al sinds mensenheugenis mengt men klei of dierlijke uitwerpselen met stro om er stenen en specie van te maken. Moderne strobouw is echter anders, het stro wordt niet meer gemengd met een hechtmiddel maar de balen stro zelf dienen als bouwstenen.

Hoe werkt het
Om als strobaal in geschikt te worden bevonden voor bouw moet ze wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bij voorkeur dient het stro te bestaan uit de langere halmen van tarwe, rogge of gerst en moeten de balen vast geperst zijn. Is bouwen met stro niet brandgevaarlijk? Op het moment van bouwen moet men voorzichtiger omgaan met vuur en elektriciteit maar nadat de muren bepleistert zijn beschikt een strobalen muur over uitstekende brandwerende eigenschappen.

Eenmaal bij de waardeaanduidingen aangekomen vermelden we voor het gemak ook maar de geluidswerende en thermo-isolerende eigenschappen: de akoestisch wordt stro als ‘goed’ gekwalicificeert met Rw55dBA. De warmte-isolerende waarden komen zelfs als ‘uitstekent’ uit de bus.

Serieuze plaats in moderne bouwsector
Waarom is de bouwsector dermate geïnteresseerd dat strobouwers zelfs uitgenodigd worden voor de Bouwbeurs zonder daar eerst zelf om gevraagd te hebben? Ten eerste is strobouw een van de beste manieren om CO2 neutraal te bouwen en daarnaast komen er bij latere sloop geen milieuverontreinigende stoffen vrij en zijn alle materialen opnieuw te gebruiken.

Vanwege de toenemende belangstelling lopen er momenteel nog serieuze onderzoeken naar de uiterst te behalen rendementen. Voor aannemers en geïnteresseerden in het bouwen met stro zijn er op verschillende plaatsen in het land met grote regelmaat cursussen te volgen waar men de fijne kneepjes van het strobouwen leert.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.