Home Klustips Houten kinderbed in de vorm van een huis

Houten kinderbed in de vorm van een huis

Door Anne

Je ziet het steeds vaker voorbij komen, houten bedden in de vorm van een huis voor kinderen of tieners. Je kunt de bedden aanschaffen bij diverse woonwinkels, maar zelf maken is natuurlijk net even wat leuker. Daarvoor heb je niet veel nodig, alleen wat hout, tijd en handigheid.

Wat heb je nodig voor een bed in de vorm van een huis?

Voor deze DIY gaan we uit van een matras van 90 bij 200 centimeter.

  • 5 vierkante balken van 5 x 5 x 200 centimeter;
  • 6 vierkante balken van 5 x 5 x 90 centimeter;
  • 4 vierkanten balken van 5 x 5 x 55 centimeter;
  • Schroeven;
  • Zaag;
  • Verstekbak;
  • Boor;
  • Dragers voor de lattenbodem;

Wanneer niet mogelijk is om balken te vinden die 5 x 5 centimeter zijn, is het mogelijk om dikkere balken te gebruiken. 5 centimeter is de minimale lengte die je aan kunt houden.

Hoe maak je een houten kinderbed in de vorm van een huis?

Leg het frame voor je neer. Dit doe je door twee balken van 200 te nemen en twee balken van 90 centimeter. Deze balken vormen de basis van het bed. Leg het op de grond voor je neer en pak daarbij vast de andere vier balken van 90 centimeter. De basis van het bed leg je zo neer dat er precies een vierkant gat ontstaat op de punten, daar kan je de vier balken van 90 centimeter verticaal op vast boren. Je gaat dus direct de hoogte in werken. Met een lange schroef boor je het frame in elkaar. De balken van 200 en 2 keer 90 centimeter horizontaal, de vier balken van 90 centimeter verticaal. Maak met een boor vast een klein gaatje in het hout, zo voorkom je dat het hout gaat splijten.

Vervolgens neem je twee palen van 200 centimeter en deze boor je horizontaal tussen de vier ‘palen’ van 90 centimeter die je zojuist hebt gemaakt. Boor wederom eerst voor voordat je het hout vast gaat maken. Als het goed is, ligt er nu een rechthoekig frame voor je met op de hoeken vier ‘palen’ en daartussen twee lange balken.

De volgende stap is het maken van het dak. Hiervoor neem je je balken van 55 centimeter. Alle balken zaag je met een hoek van 45 graden in de verstekbak af op één hoek. Het andere uiteinde houd je vierkant en recht. Boor deze balken met hun schuine hoek bovenop de palen waar je zojuist de balken van 200 centimeter aan hebt gemonteerd. Zie afbeelding. Boor van boven naar beneden, maar boor niet door de schroef heen van je vorige booractie.

In de punt blijven de balken zweven. Dit maak je compleet door de laatste balk van 200 centimeter tussen de schuine balken te monteren. Doe dit wederom van bovenaf in een voorgeboord gat. Wellicht is het handig om in dit stadium even hulp te vragen voor het ondersteunen van de balken. Het bed is nu klaar! Het hout kun je schuren en zo bewerken als je zelf wilt. Ten slotte boor je de dragers voor de lattenbodem in de liggen balken op de grond en plaats je daar de lattenbodem en het matras op. Indien gewenst zou je de liggende balken ook hoger op de latten van 90 centimeter kunnen boren, voor extra ventilatie onder het matras.

Related Posts