Home materiaal Een houten kerstboom maken

Een houten kerstboom maken

Door Anne

Geen zin in dwarrelende naalden in huis of een kunstkerstboom die niet in elkaar past? Ga voor een houten kerstboom dit jaar! Een houten kerstboom maak je gemakkelijk zelf en zet je zo in elkaar. Het enige wat je er voor nodig hebt is een flink aantal houten latten en een extra paar handen.

Het leuke aan deze kerstboom is dat je hem jaar na jaar kunt gebruiken. Misschien vind je het wel een leuk exemplaar voor buiten! je vouwt na de kerst de kerstboom gemakkelijk op en bergt hem naar de zolder. Opgeruimd staat netjes!

Wat heb je nodig?

  • Houten planken
  • Een houten stok
  • Eventueel: lijm, impregneermiddel

Wat ga je doen?

De grootte van je boom bepalen

Eerst bedenk je hoe groot je boom gaat worden. Dit is van essentieel belang voor de volgende stappen. Als je boom eenmaal klaar is, dan moet je hem weer volledig uit elkaar halen als je hem niet groot genoeg vindt. Het kan wel, maar je kunt beter beginnen met de juiste afmetingen. Voor de boom die we beschrijven in dit artikel gaan we uit van een boom met een diameter van 1 meter 20.

Zagen van de planken

Voor het zagen van de planken houd je de volgende afmetingen aan: twee planken (kies zelf de gewenste dikte en breedte) van 1 meter 20 lang, twee planken van 1 meter 5, twee planken van 95 centimeter, twee planken van 80 centimeter, twee planken van 65 centimeter, twee planken van 50 centimeter, twee planken van 35 centimeter en twee planken van 15 centimeter. Verder zaag je 16 vierkanten blokken van ongeveer 10 bij 10 centimeter. Verder zaag je nog 4 blokken van ongeveer 40 bij 40 centimeter. De vierkanten blokken maak je het best van hetzelfde materiaal als de langere planken.

Het maken van de boom

Je boort met een boor een gat in alle houten blokken en planken die je hebt gezaagd. zorg ervoor dat de gaten overal in het midden zit en dat het gat net zo groot is als de diameter van de houten stok. Je begint met het stapelen van de houten planken van 40 bij 40 centimeter. Deze stapel je op elkaar. Vervolgens begin je met rijgen: eerst de twee planken van 1,20 centimeter, dan twee vierkanten blokken van 10 bij 10 centimeter, dan de twee planken van 95 centimeter, dan weer twee vierkanten blokken van 10 bij 10 centimeter. Zo stapel je door tot je eindigt met de twee planken van 15 centimeter en de laatste twee blokken van 10 bij 10 centimeter. Voor extra stevigheid kun je er voor kiezen om de houten planken van 40 bij 40 centimeter te lijmen, net als de laatste twee blokken van 10 bij 10 centimeter. Je kunt nu alle planken ronddraaien. Vouw ze uit elkaar zodat alle planken met dezelfde afmetingen haaks op elkaar staan, zoals in een kruis. Als je de andere planken er dan weer schuin boven draait, zal je vanzelf een kerstboom effect krijgen!

De boom decoreren

Je kunt ervoor kiezen om de boom te impregneren en buiten te zetten. Je kunt de boom versieren met lampen of er gewoon ballen in hangen zoals je gewend bent van een echte boom. Na de kerst vouw je boom gewoon weer in (of je haalt hem uit elkaar!) en je bent weer opgeruimd. De boom is een leuk alternatief en past in ieder huishouden. Je kunt er zelfs voor kiezen om de boom groen te schilderen voor een winters effect.

Related Posts