Home Klustips Een houten deurmat maken

Een houten deurmat maken

Door Anne

Een klein klusje voor tussendoor, maar niet minder leuk: een houten deurmat! Wellicht heb je wat resthout over en klaagt je vrouw, huisgenoot of vriend continue over smerige voeten in huis. Dat kun je nu voorkomen door simpel en snel een eigen deurmat te maken. Binnen een handomdraai maak je deze DIY, leuk klusje voor de zaterdagmiddag!

Wat heb je nodig?

  • Resthout of -latten (15 latten a 40 cm lang en 5 cm breed);
  • Stevig touw (2 meter);
  • Beits en/of impregneermiddel;
  • Verf;
  • Boor.

Wat ga je doen?

Je gaat heel simpel te werk. Je zaagt het resthout of de nieuwe latten, dat kan natuurlijk ook, op maat. Zorg ervoor dat je plusminus 15 latten hebt van 40 centimeter lang en 5 centimeter breed. De latten hoeven niet allemaal dezelfde kleur te zijn of uit hetzelfde hout gesneden te zijn. Vervolgens ga je boren. Aan de zijkant van de latten boor je een gat. Dit doe je ongeveer 5 centimeter vanaf het uiteinde van de lat. Doe dit aan zowel de boven, als onderkant. Maak het gat net zo groot als dat het touw dik is, iets ruimer kan ook.

Schuur vervolgens de latten helemaal op. Haal restjes hout weg bij de gaten en zorg dat er geen halen meer in het hout zitten. Vervolgens kun je de latten gaan beitsen of impregneren. Bewerk het hout zoals jij het mooi vindt en vergeet niet een laag aan te brengen dat het hout beschermd tegen invloeden van buiten.

Zodra het hout gedroogd is, kun je gaan rijgen. Het touw knip je door het midden zodat je twee stukken van een meter hebt. Aan de uiteinde maak je een stevige knoop. Vervolgens rijg je de eerste houten lat aan de touwen. Eén touw door het bovenste gat en een touw door het onderste gat. Maak een knoop dichtbij de houten lat en herhaal deze stappen tot je aan het einde bent gekomen. Rijgen, knopen, rijgen, knopen. Tenslotte maak je een dikke knoop aan het einde van de mat. De resterende stukken touw kun je afknippen en eventueel dichtbranden.

Om de mat helemaal af te maken kun je met witte verf (of een andere kleur) een figuur schilderen. Denk aan een pijl of een huis zoals op het voorbeeld of juist een leuke quote. Laat de mat goed drogen en je bent klaar! Binnen een handomdraai heb je een unieke houten mat gecreëerd en heb je tegelijkertijd al je resthout opgemaakt. Goed bezig!

Related Posts