Home Klustips Hondenhok zelf maken: praktisch stappenplan

Hondenhok zelf maken: praktisch stappenplan

Door bouwsuper
Hondenhok zelf maken praktisch stappenplan

Bijna geen enkel huisdier is zo trouw als een hond. Voor je viervoeter wil je graag het allerbeste. Niet alleen gezond voedsel, maar ook een comfortabele verblijfplek. Deze kun je zelf in elkaar zetten door een hondenhok te maken. Met een uitgebreid stappenplan zet je binnen korte tijd een hondenhok zelf in elkaar.

Een hondenhok zelf maken: Wat heeft je hond nodig?

Met een goede voorbereiding valt het bouwen van een hondenhok best wel mee. Wel is het van belang om je goed voor te bereiden op de klus. Zo zal je van tevoren moeten bedenken hoe groot het hok wordt. Hou daarbij rekening met de grootte van je hond. Je kleine viervoeter voelt zich comfortabeler in een kleiner hok, maar een grotere hond moet er natuurlijk nog wel inpassen. Gemiddeld is 1×1 meter een prima formaat voor een hondenhok.

Stap 1 – Begin met de basis

Voor een stevig hondenhok is een goede basis zeer belangrijk. Ten eerste dien je de juiste materialen in huis te halen. Voor een houten hondenhok heb je onder andere houten palen, latten, schroeven en balken nodig. Schaf ook een vloerplaat aan, zodat je deze later in het hondenhok kunt plaatsen. Begin het bouwen vervolgens met het aanleggen van een goede fundering. Je creëert een goede isolatielaag door ruimte te laten tussen de grond en de vloer. Door te weinig ruimte kunnen weersinvloeden als regen, kou en hitte namelijk invloed krijgen op het hondenhok.

Stap 2 – Plaats de wanden van het hondenhok

Met de aangeschafte materialen kun je vervolgens het hondenhok gaan bouwen. Om wanden te maken gebruik je twee planken met een groefverbinding. Maak deze planken ongeveer een meter hoog. Vervolgens verbind je ze met elkaar door drie verbindingslatten. Plaats er twee aan de zijkant en een in het middelste gedeelte.

Stap 3 – Zaag het dak en de vorm van het hondenhok

Als de wanden eenmaal staan, kun je aan de slag met het dak van het hondenhok. Om de vorm zo duidelijk mogelijk te krijgen is het handig om vanuit het midden van de wand schuine lijnen voor het dak naar de zijkant te tekenen. Vervolgens dien je op de voorkant van het hok de ingang af te tekenen. Daarna pak je een decoupeerzaag om de ingang en randen van het dak af te zagen. Op dezelfde manier kun je ook de linker- en rechterwand van het hondenhok in elkaar zetten. Bevestig deze wanden uiteindelijk aan de voor- en achterkant van het hok.

Stap 4 – Plaats de vloer en het dak

Stap 4 – Plaats de vloer en het dak

Er ontbreken nog twee belangrijke onderdelen, namelijk de vloer en het dak. Als het goed is heb je van tevoren een vloerplaat gekocht. Plaats deze in het hondenhok. Om het goed te laten passen dien je een paar openingen te zagen op de plekken waar de verbindingslatten zitten. Schroef de vloer tenslotte vast met schroeven. Nu is je hondenhok bijna klaar. Als laatste stap dien je het dak bovenop het hondenhok te plaatsen. Bevestig deze met een paar losse latten of grote panelen.

Comfortabel in het hondenhok

Hopelijk ligt je trouwe viervoeter prinsheerlijk in je eigen gebouwde hondenhok. Je hebt er wat handigheid en geduld voor nodig, maar gelukkig blijkt het minder moeilijk dan gedacht. Door de juiste materialen aan te schaffen en een stappenplan te volgen heb je de klus hopelijk in korte tijd geklaard.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.