Home Wonen Hoge energierekening? Kies voor een groendak

Hoge energierekening? Kies voor een groendak

Door bouwsuper
Hoge energierekening? Kies voor een groendak

Een groendak ziet er erg mooi uit en kent daarnaast nog een aantal andere voordelen. Zeker in de huidige tijden met torenhoge energieprijzen is het al snel de moeite waard om je woning te verduurzamen. Dit kan onder andere door een groendak aan te leggen. Met een groendak isoleer je namelijk jouw huis of pand.

Besparen op energie

Een groendak houd je huis koeler in de zomer en warmer in de winter. Een groendak kan wel 5 tot 10 graden schelen in huis. Waar een normaal dak al snel 70 graden wordt, wordt een sedumdak niet warmer dan 38 graden. In de zomer is er minder energie nodig om je woning of kantoor te koelen aangezien het pand minder warm wordt. Dit zie je terug in een lagere energierekening. Zo kan je tot wel 15% besparen aan energiekosten. De totale besparing hangt samen met de rest van de isolatie.

Hoger rendement van je zonnepanelen

Er is meer verkoeling voor zonnepanelen doordat het dak minder warm wordt op warme dagen. Zonnepanelen werken het meest efficiënt als de panelen niet te warm zijn, rond de 25 graden. Zonnepanelen warmen echter al snel op. Is het buiten 20 graden? Dan worden zonnepanelen al snel 50 graden. Koelere zonnepanelen hebben een beter rendement. Dit zorgt voor een hogere energieopbrengst tot ruim 8% op jaarbasis. Zonnepanelen in combinatie met een groendak is dan ook om meerdere redenen een duurzame oplossing.

Er zijn verschillende soorten groendaken. Zo is een extensief groendak, dat bestaat uit een relatief dunne laag substraat en voornamelijk vetplanten als beplanten, de standaard oplossing. Dit type groendak heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Dit is de meest aantrekkelijke optie voor particulieren. Een intensief groendak vormt een grotere buffer, want dit dak heeft een dikkere substraatlaag nodig. Naast vetplanten kun je ook vaste planten, heesters en zelfs bomen laten groeien op dit dak. Een intensief groendak vereist een stuk meer onderhoud en stelt meer bouwtechnische eisen.

Hoger rendement van je zonnepanelen

Subsidie voor sedumdak

Sommige gemeenten verstrekken subsidie om een sedumdak te plaatsen. Dit drukt de kosten voor aanleg van het groendak, terwijl je wel direct bespaart op de energierekening. Kies je voor een combinatie van een groendak met zonnepanelen? Dan kan je de btw terugvragen over de zonnepanelen.

Andere voordelen groendak

De voordelen van een sedumdak zijn haast eindeloos. Andere financiële voordelen van een groendak zijn onder meer een hogere woningwaarde en een langere levensduur van de dakbedekking. Het sedum biedt namelijk bescherming tegen zon, wind, regen en temperatuurwisselingen. Je hoeft tussentijds niet te investeren in nieuwe dakbedekking, wat je al snel een paar duizend euro bespaart.

Related Posts