Home Wonen Hoe zit het met je inboedelverzekering tijdens een verhuizing?

Hoe zit het met je inboedelverzekering tijdens een verhuizing?

Door bouwsuper
Hoe zit het met je inboedelverzekering tijdens een verhuizing

De meeste mensen hebben een inboedelverzekering om de eigendommen die ze in huis hebben gedekt te hebben voor schade en diefstal. Die verzekering geldt specifiek voor spullen in huis. Als je gaat verhuizen, begeven jouw eigendommen zich tijdelijk buiten het huis. Wat betekent dat voor de verzekering van je inboedel tijden je verhuizing?

Waarschuwing: dekking voor je smartphone

Eerst een waarschuwing. Als je een inboedelverzekering hebt, is je smartphone verzekerd voor schade opgelopen in huis buiten jouw schuld om. Dat wil zeggen: bij brand, overstroming of diefstal. Als je hem zelf laat vallen, is de schade alleen gedekt als je allriskdekking hebt, wat niet alle verzekeraars en inboedelverzekeringen bieden. Maar als je je telefoon in je zak of handtas meeneemt naar je nieuwe woning, maakt hij op dat moment geen onderdeel uit van de inboedel. Schade die je dan oploopt aan je smartphone kan enkel gedekt worden uit een telefoonverzekering, die je daarvoor had moeten afsluiten. Sneuvelt je telefoon tijdens de verhuizing? Overweeg dan of je het toestel wilt vervangen voor een high-end smartphone die al een jaar twee oud is maar nog uitstekend mee kan, zoals de iPhone SE. Dat scheelt fors in de aankoopprijs voor een nieuwe smartphone.

Inboedelverzekering tijdens verhuizing

Uiteraard moet je je inboedelverzekering tijdelijk overzetten op je nieuwe adres. Zo is de verzekeraar ook op de hoogte van je aanstaande verhuizing. Je inboedel is dan ook verzekerd tijdens je verhuizing. Vindt jouw verhuizing niet exact op de aangegeven datum plaats, dan is dat niet direct een probleem. Doorgaans is er enige overlap mogelijk tussen de verzekerde inboedel op het oude adres en het nieuwe adres. Informeer hier wel even na bij je verzekeraar, zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan als er toch schade ontstaat rondom je verhuizing. Wat in ieder geval van groot belang is, is dat je jouw inboedel voor een representatieve waarde verzekerd hebt. Ben je onderverzekerd, dan kan de verzekeraar moeilijk doen over het vergoeden van schade.

Inboedelverzekering tijdens een verhuizing

Erkende verhuizer met garantie

Erkende verhuisbedrijven bieden garantie op jouw spullen tijdens de verhuizing. Maak je gebruik van de diensten van zo’n erkend verhuisbedrijf, dan draait dit bedrijf op voor schade die ontstaan is aan jouw spullen terwijl deze onder hun verantwoordelijkheid valt. Dat betekent ook dat de verzekeraar van je inboedelverzekering in dit geval verwacht dat je de schade verhaalt op de verhuizer, en niet op de inboedelverzekering.

Inboedelverzekering in je nieuwe woning

Wanneer je je inboedelverzekering overzet naar je nieuwe adres, kun je er niet automatisch van uitgaan dat je premie gelijk blijft. Verhuis je bijvoorbeeld naar een woning met een rieten dak, dan kan het risico op schade door brand een stuk hoger zijn. Dat is een reden voor een verzekeraar om een hogere premie in rekening te brengen. Bereken ook opnieuw de waarde van je inboedel. Veel mensen schaffen nieuwe meubels aan voor hun nieuwe woning, en dat kan voor een verandering van de waarde van de inboedel zorgen. Zo voorkom je dat je per ongeluk onderverzekerd raakt.

Samengevat: je kunt er dus voor zorgen dat jouw inboedel ook tijdens je verhuizing goed verzekerd is. Kies voor een erkende verhuizer, schrijf je inboedelverzekering over op het nieuwe adres en zorg dat je voor de juiste waarde verzekerd bent.

Related Posts