Een pelletkachel is een kachel die werkt op houtpellets. Die moet je niet verwarren met pallets! Pallets zijn de bekende houten trays om goederen op te stapelen, pellets zijn kleine geperste houtkorrels. De laatste verbranden vele malen efficiënter dan gewoon hout en zijn bijzonder geschikt om je huis mee te verwarmen. Maar wat is een pelletkachel nu precies? Werkt die echt zo anders dan een gewone houtkachel?
In dit artikel:
Werking: de basis
De basis van de werking van de pelletkachel is vrij eenvoudig. Je koopt een speciale kachel, die voor je wordt aangesloten. De kachel heeft een vak waar je de pellets in stort. Je stort de bak gewoon vol, want de kachel voert zelf in afgemeten hoeveelheden de pellets naar de verbrandingskamer. Vervolgens druk je de kachel met een knop aan. Er komen pellets in de kachel en deze ontbranden met behulp van elektrische stroom. Vervolgens verbranden de pellets in de verbrandingskamer. De kachel vult zelf de hoeveelheid die nodig is weer aan. Omdat pellets uit geperst hout bestaan, verbranden ze haast volledig. Er ontstaat dus maar weinig as. Een ventilator zorgt voor verse lucht in het systeem en doordat het systeem verder gesloten is verdwijnt alle rook gewoon via de schoorsteen naar buiten. Een pelletkachel heeft meestal ook een thermostaat die je kunt instellen, waarna de kachel de ruimte op temperatuur houdt.
Speciaal: de Dielle pelletkachel
Heel recent is er door Dielle een nieuwe pelletkachel gepresenteerd. Deze kachel heeft een aantal verbeteringen ten opzichte van het bestaande systeem. Daardoor is ook de werking van een pelletkachel van Dielle heel anders dan die van een ‘gewone’ pelletkachel. Dit zijn de belangrijkste kenmerken:
- De pellets worden nog wel in de voorraadbak gestort. Maar de kachel laat ze niet van bovenaf in de verbrandingskamer vallen, maar duwt ze vanaf onder erin. Daardoor kunnen de gloeiende pellets beter verbranden en is de kachel veel efficiënter.
- De kachel produceert veel minder as. De aslade hoeft maar eens per maand te worden geleegd, terwijl de asla een gewone pelletkachel wekelijks geleegd moet worden.
- De kachel kan zichzelf binnen vier uur herstarten zonder dat daar weer een elektrische puls voor nodig is. Dit komt omdat de as bovenop de gloeiende pellets ligt, die daardoor heel lang heet blijven.
- De as van de pellets hoeft niet meer te worden afgezogen, waardoor de rooksnelheid lager kan liggen. De warmtewisselaar werkt daardoor beter en de kachel kan wel 96% rendement halen. Dat is een hoger rendement dan de gemiddelde Cv-ketel!
- De pelletkachel van Dielle is bijzonder stil. Je hoort soms het zachte suizen van de ventilator, maar verder is de kachel net zo stil als de CV-installatie. De meeste andere pelletkachels hoor je wel geluiden maken als ze aan staan.
Waarom een pelletkachel?
Een CV-ketel maakt gebruik van gas. In Nederland is de gasprijs altijd laag geweest, onder andere omdat we het gas goedkoop konden inkopen en omdat we een eigen gasproductie hebben. Maar in Groningen wordt steeds minder gas gewonnen en ook andere gasbronnen zullen uiteindelijk ophouden. Het probleem is dat aardgas een fossiele brandstof is, die op kan raken. Dat geldt niet voor houten pellets. Ze worden gewonnen uit houtresten en duurzame houtproductie. Dat betekent automatisch dat ze nooit op zullen raken: er worden telkens nieuwe bossen bij geplant als oude bossen worden gerooid. De hoeveelheid hout blijft dus ongeveer gelijk. Aardgas is met de winning en het transport vele malen belastender voor het milieu dan de productie en het vervoer van pellets. Daarnaast verbrandt aardgas minder efficiënt en komen er meer giftige stoffen vrij. Pellets kunnen tot 96% rendement halen en zijn dus vele malen efficiënter. Er komen nauwelijks giftige stoffen vrij en deze worden via het gesloten systeem direct afgevoerd naar buiten.
Pelletkachels vs andere verwarmingsbronnen
Pelletkachels hebben allerlei voordelen. Niet alleen ten opzichte van zichzelf, maar ook ten opzichte van andere verwarmingsbronnen als houtkachels of Cv-installaties. Hier zie je ze op een rijtje:
- Pellets zijn bijzonder efficiënt
- Pelletkachels zijn milieuvriendelijker dan Cv-ketels
- De pellets komen uit duurzame houtbouw
- Pellets zijn bijzonder goedkoop
- Een pelletkachel brandt mooier en gelijkmatiger dan een houtkachel
- Je hebt veel minder werk van een pelletkachel dan van een houtkachel
- Je hoeft hem niet telkens bij te vullen
- Een pelletkachel kan worden aangesloten op de Cv-installatie en de ketel (deels) vervangen
Kortom: pelletkachels hebben verscheidene duidelijke voordelen. Ze worden gezien als een goede keuze als je je huis duurzaam wilt verwarmen. Naar schatting zullen over enkele jaren de pelletkachels als warme broodjes over de toonbank gaan: in 2025 moeten alle huizen een lager energielabel krijgen. De efficiëntie van de pelletkachel draagt hier veel aan bij. Ook in nieuwbouw worden deze kachels vaker geïnstalleerd, want ze helpen om een huis energieneutraal te krijgen. Pelletkachels zijn dé verwarming van de toekomst!