Home Wonen Hoe voorkom je zilvervisjes en papiervisjes; 7 tips

Hoe voorkom je zilvervisjes en papiervisjes; 7 tips

Door Marieke
Zilvervisjes

Zilvervisjes en papiervisjes zijn een probleem in veel huizen. Hoewel ze op elkaar lijken is het toch belangrijk om te weten met welk soort je in je huis te maken hebt. Een zilvervisje heeft fijne en glanzende schubben en zijn 7 tot 12 mm groot. Ze zijn herkenbaar aan de zilveren kleur. Ze hebben drie staartachtige draden aan de achterkant en twee antennes op hun kop. Zilvervisjes komen voor in huizen met vochtproblemen.

Papiervisjes zijn iets langer, ongeveer 15 mm. Ze zijn grijs van kleur en hebben wat spikkels. Papiervisjes houden daarentegen helemaal niet een vochtige omgeving, maar ze zijn te vinden op plekken waar het droog is. Papiervisjes vind je vooral in archieven. Documenten kunnen grof beschadigd worden door deze insecten.

Het bestrijden van deze insecten is een lastige klus. Ze kunnen wel 20 eitjes per dag legen en oud worden. In hun leven kunnen ze zeer veel jongen voortbrengen. En bovendien zitten ze op plekken waar jij ze niet kunt zien en waar jij niet bij kunt. Maar met deze tips kun je er toch voor zorgen dat je minder last hebt van zilvervisjes en papiervisjes in je huis.

Goede ventilatie

Als je je huis goed ventileert is de luchtvochtigheid lager en heb je minder last van zilvervisjes. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid minder dan 50% is. Koop vochtvreters als de luchtvochtigheid hoger is, zet ramen tegenover elkaar open en gebruik de afzuigkap tijdens het koken. Daarmee heb je een groot deel van het probleem al opgelost.

Papiervisjes zijn wat lastiger om te bestrijden, dat moet je namelijk de luchtvochtigheid verlagen tot onder de 35% en bovendien kunnen papiervisjes wel bijna een jaar zonder voedsel.

Zet (kleding)kasten soms open

Zet je kasten regelmatig even een poosje open om te luchten. Zorg er ook voor dat je was die je in je kast opbergt goed droog is en niet nog een beetje vochtig. Dit trekt insecten aan en gaan dan tussen je kleren zitten.

Naden en kieren dichtkitten

Zilvervisjes kruipen graag in de naden en de kieren. Maak je naden en kieren dicht en zorg ervoor dat de zilvervisjes er niet meer in of uit kunnen. Ga ook regelmatig met de stofzuiger langs alle kieren en naden.

Voedsel goed afsluiten

Zilvervisjes eten koolhydraten, zetmeel, papier, karton en behang. Laat geen open zakken of pakken met voedsel in je kast staan. Sluit het altijd goed af met speciale clips zodat deze insecten er niet in kunnen.

Je kunt ook een aardappel gebruiken om van de zilvervisjes af te komen. Leg stukje aardappel in een open plastic zakjes en leg het op de plek waar je veel last hebt van zilvervisjes. De zilvervisjes komen op de geur, de koolhydraten en zetmeel af. De volgende ochtend kun je het zakje met de zilvervisjes dichtknopen en weggooien.

Dit kun je ook doen met bijvoorbeeld iets kleverigs zoals honing. De insecten komen erop af, maar komen niet meer weg uit de honing.

Houd de temperatuur lager dan 22 graden

Zilvervisjes houden van warmte. Zorg ervoor dat de temperatuur in je huis op maximaal 21 graden staat. Bovendien ook beter voor het milieu en daarmee bespaar je op je energierekening.

(Oud) Papier

Gooi met regelmaat je oud papier weg. Daarnaast is het van belang om op plekken waar je veel papier gewaard deze regelmatig te controleren en schoon te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan boekenkasten of je mappen met administratie.

Kijk ook met regelmaat achter je schilderijen.

Spinnen

Spinnen houden van zilvervisjes. Zet een spin dus niet direct buiten, maar laat de spinnen de zilvervisjes eten.

Heb jij nog een tip om zilvervisjes te bestrijden?

 

Related Posts