Home Wonen Hoe voorkom je lekkage; 6 tips

Hoe voorkom je lekkage; 6 tips

Door Marieke
lekkage

Het begint met één druppeltje. Het worden er steeds meer. Je plaatst er een emmer onder, maar voor je het weet is de emmer vol en stroomt het over en verandert je huis in een zwembad. Lekkage; niet alleen je dak is dan aan vervanging toe, de waterschade ín je huis zorgt ook voor de nodige ellende en kosten. Het laatste wat je wilt … Lekkage kun je in veel gevallen voorkomen. Hoe je dat doet lees je in dit artikel.

Controleer regelmatig de leidingen

De meeste lekkages komen in de winter voor. En dat heeft een reden. Het water in de leidingen bevriezen en bevroren water zet uit. Leidingen kunnen scheuren met als gevolg een lekkage in je huis. Dit kun je grotendeels voorkomen door leidingen die niet gebruikt worden in de winter af te sluiten, bijvoorbeeld de buitenkraan. Laat de kraan goed leeglopen zodat er helemaal geen water meer in de leiding zit. Een andere manier is om leidingen die veel met de kou te maken krijgen af te dekken met isolatiemateriaal. Als laatste is het ook verstandig om tijdens een vorstperiode de radiator in álle ruimtes van je huis op een lage stand aan te zetten, zodat ze niet kunnen bevriezen.

Controleer de kwetsbare leidingen regelmatig op zwakke plekken en laat het zo nodig op tijd repareren.

Weet waar de hoofdkraan zit en sluit deze als je op vakantie gaat

Mocht er sprake zijn van lekkage; hoe eerder de hoofdkraan dicht is, hoe beter het is en daarmee voorkom je nog meer ellende. Dan is het niet handig als je je hele huis moet doorzoeken om die hoofdkraan te vinden. Weet waar deze zit, zodat je die zo snel mogelijk dicht kan draaien.

Draai de hoofdkraan dicht als je op vakantie gaat. Je moet er niet aan denken als er dagen-, misschien wel wekenlang, water door je huis stroomt terwijl jij niet thuis bent. Zo’n onaangename verrassing bij thuiskomst kun je voorkomen door de kraan dicht te draaien zodra je weggaat.

Controleer de kitnaden en vervang zo nodig

Achterstallig onderhoud is de grootste oorzaak van een lekkage. Zodra je merkt dat het gaat lekken langs de kitnaden is het verstandig om deze compleet te verwijderen en opnieuw te kitten. Het is sowieso verstandig om dat eens in de 5 jaar te doen in de badkamer.

Houd je dakgoot goed schoon

Bladeren en andere viezigheid komen in de dakgoot terecht en zorgen voor lekkage. Vooral in de herfst is het verstandig om regelmatig je dakgoot goed schoon te maken en deze te controleren op scheurtjes. Daarmee voorkom je veel ellende

Plat dak regelmatig laten controleren

Bij een schuin dak spoelt de viezigheid en bladeren meestal vanzelf van het dak af, als de dakgoten tenminste goed schoongemaakt worden. Bij een plat dak is het anders. Platte daken zijn een ramp als het gaat om lekkage. Maak regelmatig je dak schoon. Controleer het dak regelmatig op scheuren, zo kan de schade al vroegtijdig worden gerepareerd en daarmee voorkom je lekkages.

Periodiek onderhoud om lekkage te voorkomen

Periodiek onderhoud kan de eerste signalen van een lekkage opsporen. Door een echte vakman te laten komen en deze alles te laten controleren, kan er op tijd ingegrepen worden en kan er een reparatie of vervangen plaatsvinden. Dat kost geld, maar wees jezelf ervan bewust dat waterschade nog meer geld en ellende kost.

Related Posts