Een ongeluk zit in een klein hoekje. Door een kleine fout kunnen er nare ongelukken gebeuren. Bovendien gebeuren de meeste van deze ongelukken in en rondom je eigen huis. Vooral klussen gaat gepaard met grote risico’s, en dat blijkt wel uit de cijfers. Uit onderzoek van veiligheid.nl blijkt dat doe-het-zelven jaarlijks tot gemiddeld 130.000 letsels leidt. Ruim de helft van de letsels wordt medisch behandeld. Een aantal van de gewonden belandt zelfs op de Spoed Eisende Hulp en daar weer een deel van wordt vervolgens opgenomen in het ziekenhuis. Een enkeling overlijdt als gevolg van een klusongeluk. De cijfers liegen er niet om. Tijd om eens op een rijtje te zetten wat de meest voorkomende klusongelukken zijn en wat je er aan kunt doen om ze te voorkomen.
In dit artikel:
Een valpartij van ladder of stoel
Even een lampje vervangen. Je hebt geen zin om een trapje erbij te pakken, dus je zet even snel een stoel op tafel om bij de lamp te kunnen. En dan gaat het mis.
Je bent de ramen aan het zemen en net dat bovenste randje kun je niet bij. Je rekt je nog een beetje uit om erbij te kunnen. Het trapje wiebelt wel op een ongelijke tegel, maar dat moet lukken toch? En dan gaat het mis.
Een val van bijvoorbeeld een trap of ladder is één van de meest voorkomende ongelukken. Een “zo kan het toch wel even?” blijkt toch vaak net even niet te kunnen. Laat je niet verleiden door iets even snel en makkelijk te doen. Neem geen risico. Door een paar minuten meer tijd te nemen voor het klusje, voorkom je grote ongelukken.
- Zorg ervoor dat de ladder of huishoudtrapje goed en stevig staat en dat deze geen gebreken heeft.
- Zorg er altijd voor dat je er goed bij kunt. Pak de ladder en verplaatst deze weer als je er niet meer goed bij kunt.
- Ga niet op je gladde sokken de ladder op. Trek schoenen aan die voldoende grip hebben. Zorg er ook voor dat zowel de sporten als je schoenen droog zijn. Hoe natter het is, hoe gladder het wordt.
- Waait het hard? Klim dan vooral niet die ladder op.
- Houd beide voeten op die ladder.
In je vingers snijden
Je bent aan het behangen en er moet nog even een klein randje behang afgesneden worden. Met een stanleymesje snijd je het randje af en dan gaat het mis.
Je bent laminaat aan het leggen en er moet een stuk van het laminaat afgezaagd worden om het passend te krijgen. Je gaat aan de gang met een zaag en dan gaan het mis.
Ruim de helft van het letsel ontstaat aan de handen of vingers. Je kunt niet alle ongelukken voorkomen. Regelmatig is een snijwond als gevolg van een mes of zaag gewoon vette pech en kun je er weinig aan doen. Maar een snijwond in je hand of vinger kan ook het gevolg zijn van onoplettendheid of het even snel af willen maken. Een deel van deze ongelukken voorkom je al door het gereedschap op de juiste manier te gebruiken en geconcentreerd te werk te gaan.
Iets laten vallen op je voet
Je pakt je hamer om nog even die plug in de muur te slaan. En nog voor je überhaupt kan gaan slaan laat je die hamer uit je hand vallen.
Je kunt er niet goed bij en samen til je de kast van z’n plek om meer ruimte te creëren om erbij te kunnen. Je zet de kast een meter verderop weer neer, en dan gaat het mis.
Naast letsel aan je hoofd en je handen, komt letsel aan je voeten ook veel voor. Die hamer die je laat vallen of die kast die tijdens het verplaatsen of verhuizen op je voet terecht komt. Ook deze ongelukken kun je niet altijd voorkomen, maar als je ervoor zorgt dat je veiligheidsschoenen draagt, dan heb je minder pijn aan je voet mocht er iets op terecht komen. En gebruik wat zwaarder gereedschap altijd op een veilige manier en volgens de voorschriften.
Splinters in je oog
Je bent aan het zagen en de hout- of metaalsplinters vliegen in het rond. En dan gaat het mis!
In je nieuwe huis ben je met een flinke verbouwing bezig. Om de woonkamer wat groter te maken, sloop je die ene muur eruit. Je bent aan het hakken en breken en dan gaat het mis.
Letsel aan je ogen door splinters en gruis kun je heel makkelijk voorkomen. Voor een paar euro kun je bij een doe-het-zelf-winkel een veiligheidsbril halen. Voorkomen is beter dan genezen.
Een blauwe duim
Met je ene hand houd je het kleine spijkertje vast en met in je andere hand een hamer probeer je die spijker in de muur te slaan. Het lijkt onmogelijk. Het gevolg? Een blauwe duim! Je zult niet de eerste zijn die met een blauwe duim rondloopt als gevolg van een klap met de hamer. Een simpele klus-hack kan dat voorkomen. Prik de spijker in een stuk karton en zet de spijker op de juiste plaats terwijl jij het kartonnetje vastpakt. Of klem de spijker in een wasknijper. De oplossing is vaak zo simpel.
Hoe zorg jij ervoor dat je klusongelukken voorkomt? Want voorkomen is nog steeds altijd beter dan genezen! Veel veilige klus-uren gewenst!