Home RuimteTuin Hortensia’s verzorgen; zo doe je dat!

Hortensia’s verzorgen; zo doe je dat!

Door Marieke
Hortensia's verzorgen doe je zo!

Een hortensia is in veel tuinen te vinden. Het is immers een prachtige plant en de verzorging is niet moeilijk. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om elk waar weer te kunnen genieten van de prachtige bloemen die de hortensia te bieden heeft. In dit artikel lees je onze tips en adviezen over de verzorging van hortensia’s.

Prachtige kleuren

De bloemen van de hortensia zijn roze, paars, blauw of wit. Dit is afhankelijk van de zuurgraad van de bodem. In zure gronden worden de bloemen blauw. In pH-neutrale grond zijn de bloemen paars en in basische grond zijn de bloemen roze. Witte hortensia’s veranderen daarentegen weer niet van kleur.

Een geliefde plant

De hortensia is niet voor niets een geliefde plant. Deze prachtige sierheester zijn toepasbaar in een border, maar ook als haag. Daarnaast vraagt de plant weinig onderhoud en zijn ze niet ziektegevoelig. De lange bloeiperiode zorgt ervoor dat je een groot deel van het seizoen van de hortensia kan genieten. Hortensia’s bloeien tussen juni en september.

Je hortensia planten

Je geeft je hortensia al een goede start door de plant goed te planten. Een hortensia kun je ook in een pot planten, maar ook in de volle grond. Zet de hortensia het liefst in halfschaduw, maar in de volle zon kan ook. Dan dien je er wel rekening mee te houden dat je de plant ook extra veel water moet geven. Deze plek zorgt voor een uitbundige bloei van de bloemen.

Wil je je hortensia in de volle grond zetten? Plaats deze dan eerst even enkele minuten in een emmer water. De kluit kan zich dan goed volzuigen met water. Hortensia’s kun je het beste in het voorjaar planten, in maart. In het najaar – oktober of november – is het ook mogelijk om de hortensia te planten. Geef hortensia’s wel de ruimte, houdt zo’n 1 tot 1,5 meter afstand tussen de planten. Dan kunnen ze flink groeien.

Hydro = water

De botanische naam van de hortensia is Hydrangea. In de botanische naam zie je het woord hydro terugkomen. Hydro betekent water. Een hortensia heeft dan ook ontzettend veel water nodig. Je ziet ook meteen aan de plant als hij water nodig heeft. De bloemen en bladeren hangen er slapjes bij, maar als je de hortensia weer water geeft, dan staat-ie binnen no-time weer uitbundig te bloeien! Je hoeft dus niet bang te zijn dat de hortensia dood is.

Hortensia snoeien

Elk soort hortensia heeft zijn eigen snoeiperiode. Daarom is het belangrijk om eerst na te gaan welke hortensia jij hebt voordat je de snoeischaar erin zet. Daarop staat vaak precies in welke maand je de hortensia het beste kunt snoeien.

Lees ook: Top 5 mooiste hortensia’s

Ook voor binnen

Hortensia’s doen het ook ontzettend goed in een mooie vaas op tafel. Staat je hortensia buiten prachtig in bloei? Snijd er dan een prachtige bloem af. Zorg er wel voor dat de vaas waarin je de bloem zet ontzettend goed schoon en bacterievrij is. Het overtollig blad aan de onderkant haal je van de steel af. Zorg ervoor dat de bladeren niet in het water komen te staan. Vul de vaas ruim met water en houd het waterpeil in de vaas goed in de gaten. Vul op tijd de vaas bij met water. Zet de hortensia niet in de volle zon, maar ook niet bij een verwarming of op een tochtplek. Te dicht bij een fruitschaal is ook niet goed voor deze schitterende bloem.

Lees ook: 7 tips om je bos bloemen langer mooi te houden

Drogen

Wordt de bloem wat slapjes? Haal dan het water uit de vaas, verwijder alle bladeren van de bloem en zet de bloem weer terug in de vaas. Zo kun je nog maandenlang plezier hebben van een prachtige gedroogde hortensia!

Lees ook: Tips voor tuindecoratie met een persoonlijk tintje

Related Posts