Home Klustips Hoe verleg je eenvoudig je leidingen

Hoe verleg je eenvoudig je leidingen

Door bouwsuper

Het verleggen van leidingen gaat er zeker van te pas komen bij een verbouwing in bijvoorbeeld de badkamer of keuken. Maar ook bij het herinrichten van de tuin zal je leidingen tegenkomen die zullen moeten worden verplaatst. Nu kan je eventueel hiervoor een loodgieter met spoed inschakelen, maar het is altijd goed om zelf even na te gaan of je het niet zelf kan doen. Roep als het kan ook de hulp in van een handige vriend of buurman.

Leg eerst de bestaande leidingen bloot

Voordat je met het verleggen begint is het belangrijk te weten waar de oude leidingen liggen. Dat kan aardig wat schade schelen, vooral bij graafwerk waarbij de leidingen kunnen beschadigen. Nadat de leidingen zijn blootgelegd dien je na te gaan wat de staat ervan is. Het zal vaker om oude leidingen gaan. Indien je niet met zekerheid kan vaststellen of de leidingen dienen te worden vervangen roep dan een loodgieter met spoed in. Het zal verspilling van tijd en geld zijn om een oude leiding met veel moeite te verleggen, alleen om er na korte tijd weer aan te gaan moeten werken.

Gebruik materiaal van goede kwaliteit

Indien het moment aangebroken is om de leidingen te verleggen zal je natuurlijk vooraf zijn nagegaan waar ze komen te liggen. Zo weet je ook precies hoe je te werk moet gaan en hoeveel materiaal je zult moeten aanschaffen. Dit is vooral in het weekend het geval wanneer de meeste bouwwinkels gesloten zijn. Het hele werk kan stagneren doordat je misschien niet beschikt over een verbindingsstuk. Door alle materialen bij de hand te hebben zal dit je niet overkomen.

Voor het verleggen van leidingen zijn er nu speciale kunststof leidingen verkrijgbaar die makkelijk, zonder te hoeven solderen, aan te leggen zijn. Dit bespaart je veel tijd en ben je er trouwens zeker van dat alle verbindingen waterdicht zijn.

Nadat je klaar bent met het verleggen is het altijd een goed idee om de leidingen te testen op lekkages. Neem hiervoor je tijd en verifieer dat er absoluut nergens een lek is. Hierna kan je doorgaan met de overige werkzaamheden.

Zorg er ook voor om een schets te maken over waar de nieuwe leidingen liggen. Dit bespaart jou heel wat werk in de toekomst, mochten er zich toch problemen voordoen.

Related Posts