Home Ruimte Hoe verbeter je de akoestiek in je huis? 7 tips

Hoe verbeter je de akoestiek in je huis? 7 tips

Door Marieke
Akoestiek

Je huis zit vol visite maar het kost je de grootste moeite om elkaar te kunnen verstaan. Er klinkt een nagalm in je huis en dat is niet prettig voor jou en iedereen die in je huis komt. Je best doen om een gesprek te kunnen verstaan is erg vermoeiend omdat je je erg moet concentreren. Dan is het tijd om eens iets te gaan doen aan de akoestiek in je huis.

Als je veel harde en gladde oppervlakken in je huis hebt, dan ontstaat er een slechte akoestiek. Het geluid weerkaatst op deze harde oppervlak. In een lege woning heb je vaak last van een slechte akoestiek, maar ook als er in je huis weinig zachte materialen hangen, kun je last hebben van een slechte akoestiek. Zachte materialen absorberen heb geluid en dat is dan ook precies wat je nodig hebt om het geluid in je huis te verbeteren. Wij geven je 7 tips:

Hang gordijnen voor je raam

Raamdecoratie is een zachte stof en absorbeert het geluid. Als je nog geen gordijnen voor je ramen hebt hangen, dan is dat een van de tips die ervoor kunnen zorgen dat de akoestiek in je huis verbetert. Let wel op welk soort raambekleding je kiest. Het beste kun je kiezen voor stoffen gordijnen. Wil je ook jaloezieën of lamellen? Dat kan, maar kies liever voor een combinatie van deze met een stoffen gordijnen ervoor. En combinatie dempt de nagalm nog meer.

Vloerbekleding

De meesten onder ons kiezen voor laminaat, pvc of een tegelvloer in de woonkamer. Deze harde vloeren zorgen voor veel nagalm in je huis. Voor een beter akoestiek kun je beter voor tapijt kiezen, maar dat is natuurlijk veel minder praktisch dan een harde vloer. Kies dan voor een vloerkleed om meer stof in je huis te creëren en daardoor de nagalm minder te laten worden.

Als je een laminaatvloer gaat leggen, zorg dan ook altijd voor een goede ondervloer dat zorgt voor extra demping. Daarmee voorkom je ook al een deel van het probleem.

Leestip: zo kies je de perfecte vloerkleed

Richt je huis in met stoffen accessoires

Kussens op de bank, een vilten opbergmand, een warm dekentje over de stoel, een tafelkleed over de tafel en leuke schilderijen aan de muur. Het draagt allemaal bij aan een betere akoestiek in je woonkamer. Kies een leuke kleurencombinatie en ga lekker shoppen bij een winkel wooninrichting en kom thuis met de leukste accessoires die niet alleen je huis meer sfeer geven, maar ook de akoestiek verbetert.

Meubels

Een leren bank is natuurlijk zeer praktisch, maar een stoffen bank absorbeert het geluid beter. Let hierop bij de keuze van je meubels. Als je een leren bank kiest, kies dan bijvoorbeeld ook voor een losse stoel met een stoffen bekleding. Of maak van je bank een gezellige hoek met lekker veel kussentjes en dekentjes.

Plaats planten in je huis

Maak een gezellig hoekje met tafeltjes waarop je een aantal planten zet. Of zet een grote plant in een lege hoek van je woonkamer. Planten maken namelijk ook het verschil als het gaat om de nagalm in je huis. Bovendien staat het groen van de planten ook nog eens heel sfeervol en gezellig.

Creëer hoekjes

Heb je een grote woonkamer? Spits de woonkamer dan op in twee gedeeltes. Maak een apart zithoek en een aparte eethoek. Door aparte hoeken te creëren onderbreek je het geluid en heb je minder last van nagalm.

Plafondplaten

Als je je interieur toch liever strak en modern houdt, dan is er ook nog de mogelijkheid om je plafond te laten bekleden met geluidsabsorberende plafondplaten. De plafondplaten worden naadloos tegen het plafond geplaatst waardoor ze niet eens zichtbaar zijn.

 

 

Related Posts