Home Wonen Hoe maximaal rendement uit zonnepanelen halen?

Hoe maximaal rendement uit zonnepanelen halen?

Door bouwsuper
Hoe maximaal rendement uit zonnepanelen halen?

Overweeg je om je huis te verduurzamen met de aanschaf van zonnepanelen? Dan ben je vast benieuwd waar je op moet letten om het maximale rendement te behalen. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het rendement van je panelen. Daarover vertellen we meer in dit artikel.

Aantrekkelijk totaalpakket

Wie op zoek is naar de beste koop zonnepanelen die kijkt niet alleen naar de aanschafprijs, maar juist eerder naar de beste prijs-kwaliteit. Het is belangrijk om kwalitatieve panelen te kopen die lang meegaan en die een hoog rendement behalen op jouw dak. De prijs en kwaliteit is niet alleen afhankelijk van de zonnepanelen zelf, maar ook van de omvormer en montagematerialen. Die omvormer dient bijvoorbeeld goed aan te sluiten bij het vermogen van de panelen in wattpiek, om ook echt te kunnen opbrengen wat haalbaar is.

Tevens let je op de garantie, oftewel de capaciteit die de panelen leveren over meerdere jaren. Wat de goedkoopste zonnepanelen zijn hangt bovendien af van jouw verbruik. Je kunt een Dakscan doen om een indicatie te krijgen van de besparing die jij kunt realiseren en welke prijs van het zonnesysteem daarbij komt kijken.

‘Laat je in ieder geval altijd goed adviseren door een specialist’, zo raadt Sungevity, aanbieder van zonnepanelen aan. ‘Het ideale zonnesysteem is echt een pakket op maat, waarbij rekening wordt gehouden met jouw dakligging, wensen, budget, de mogelijkheden én de terugverdientijd van de zonnepanelen.’

Zonnesysteem dat past bij je dak

Zonnesysteem dat past bij je dak

Geen enkel zonnesysteem is hetzelfde en de keuze voor een bepaalde hoeveelheid zonnepanelen en de plaatsing daarvan is dan ook grotendeels afhankelijk van je dak. Hierbij wordt gekeken naar de ligging op een bepaalde windrichting, de hellingshoek van het dak, schaduw en andere factoren die juist een positieve of negatieve invloed hebben op het rendement. Denk aan obstakels als een dakkapel of schoorsteen.

Wist je dat je niet per se een schuin dak nodig hebt voor het plaatsen van zonnepanelen? Zonnepanelen plat dak zijn zeker een goed idee! Dat komt omdat de installateur hier altijd de optimale ligging en hellingshoek kan bepalen voor het hoogste rendement. Doordat er geen schaduwkant is zal de opbrengst bovendien vaak groter zijn. En een fijne bijkomstigheid voor als je zonnepanelen niet zo mooi vindt: je ziet ze vanaf de straat of vanuit de tuin niet liggen.

Schone panelen voor opname zonneschijn

Goede zonnepanelen zijn voorzien van een vuilwerende coating. Daardoor spoelt stof normaliter door regenwater van de panelen af. Toch kan een poetsbeurt eens per jaar geen kwaad, zeker wanneer er veel vogelpoep op de zonnepanelen komt. Dit is namelijk hardnekkig en spoelt er niet altijd goed af, waardoor de opname van zonneschijn kan verminderen.

Rendement door minder kosten: btw terugvragen!

Een zonnesysteem is een flinke investering en die kosten die neem je mee in het berekenen van de terugverdientijd. Wanneer je voor de eerste keer zonnepanelen aanschaft dan kun je de btw van 21% terugvragen bij de Belastingdienst. Dat scheelt je al snel €1.000 euro op het complete systeem. En dit financiële voordeel is dus ook zeker iets om mee te nemen in je keuze voor zonnepanelen. De kosten worden gedrukt, waardoor je relatief gezien al sneller veel rendement haalt uit jouw zonnepanelen, omdat je op deze manier gigantisch de energierekening drukt!

Related Posts