Home Verlichting Hoe maak je een goed lichtplan?

Hoe maak je een goed lichtplan?

Door bouwsuper
Hoe maak je een goed lichtplan?

Wie energie wil gaan besparen doet er goed aan om de oude halogeenverlichting te vervangen door LED spots. LED verlichting verbruikt maar liefst 60 procent minder energie dan traditionele verlichting wat zeer kostenbesparend is. Wanneer je optimaal van de LED verlichting wilt gaan genieten is het belangrijk om een goed lichtplan te maken. Hoeveel LED spots heb je nodig? Waar moeten deze LED spots hangen en hoe bepaal je nu welke lichtintensiteit aanwezig moet zijn? De antwoorden op al deze vragen lees je in dit artikel waarna je zelf je eigen lichtplan kan opstellen. Een lichtplan is per ruimte te ontwikkelen zodat er voor iedere ruimte een perfect lichtplan kan ontstaan waarbij de LED verlichting de ideale sfeer zal creëren.

Breng de ruimte goed in kaart

Een goed lichtplan dat past bij de ruimte is vaak lastig te bepalen. Het belangrijkste is dat de doelstelling van de ruimte goed in kaart wordt gebracht. Een loungeruimte heeft immers een ander lichtplan nodig dan een kantoorruimte of een ruimte waar wordt gekookt. Iedere functie van een ruimte vraagt om een ander type LED spots met een divers palet aan lichtintensiteiten en kleurintensiteiten. Aan de hand van de bepaalde doelstelling kan je bepalen welk licht er nodig is. Vaak is dat warm licht voor een slaapkamer of woonkamer of koud licht voor een werkkamer. Warm licht zorgt voor een ontspannen sfeer terwijl koud licht ervoor zal zorgen dat de productiviteit toeneemt. Twee totaal verschillende methoden om LED spots toe te passen en de eigenschappen van de ruimte optimaal tot recht te laten komen.

De sfeer van LED verlichting

De sfeer van LED verlichting

LED verlichting heeft als eigenschap dat het de sfeer van een ruimte volledig kan bepalen. Zorg er daarom voor dat je vooraf weet welke sfeer de ruimte moet uitstralen. Wil je een gezellige en warme sfeer? Kies dan voor LED spots met een gele kleur. Wil je juist helder licht dan is het verstandig om te kiezen voor LED spots met wit of blauw licht. LED spots hebben geen strooilicht waardoor je bepaalde eyecatchers in je woonkamer of slaapkamer letterlijk in de schijnwerpers kan zetten. Richt je spots bijvoorbeeld eens op een schilderij of kunstwerk om je woonkamer een unieke twist te geven. LED spots zijn er in vele maten en intensiteiten zodat er voor iedere ruimte een perfecte LED spot te vinden is.

Ben je op zoek naar nieuwe verlichting voor een bepaalde ruimte? Denk dan goed na over het lichtplan dat je ruimte in de perfecte sfeer zal brengen. Kies voor warm licht in de woonkamer en in de slaapkamer en kies voor helder en koud licht voor in de werkkamer of studiekamer. LED verlichting heeft zeer veel voordelen. Zo is het zeer energiezuinig en gaan LED spots lang mee. LED verlichting is dan ook een energiebesparende type verlichting dat in veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar is. Zo kan je altijd per ruimte een ideaal lichtplan opstellen om de ruimte de perfecte sfeer mee te geven. Maak dus je eigen lichtplan zodat je altijd het perfecte licht in huis hebt.

Related Posts