Home RuimteSlaapkamer Hoe kies je het juiste hoofdkussen

Hoe kies je het juiste hoofdkussen

Door Marieke
Hoofdkussen

Lekker slapen is een kwestie van een goed bed, een goed matras, maar ook een goed hoofdkussen is niet geheel onbelangrijk. Het is belangrijk dat een hoofdkussen jouw hoofd en nek zodanig ondersteunen dat je nek helemaal kan ontspannen. Het juiste hoofdkussen kiezen hangt af van een paar persoonlijke factoren. In dit artikel zetten we ze voor je op een rijtje.

Slaaphouding

Het beste is om een hoofdkussen te kiezen die in een rechte lijn ligt met je ruggengraat. Om de juiste kussen te bepalen is je slaaphouding een belangrijke factor.

40% van de mensen slapen het liefst op hun rug. Ben je een rugslaper, dan komt de meeste druk op je nek te liggen. Let er dan op dat het kussen wat hoger in de nek is, dan bij het achterhoofd. Iets meer dan 50% van de mensen slapen het liefst op hun zij. Bij een zijslaper ligt de meeste druk op de schouders. Een zijslaper kan beter voor een wat dikker kussen kiezen. Het is belangrijk dat je schouders niet op het kussen komt te liggen, maar ertegenaan. Slechts een kleine 10% slaapt het liefst op de buik. Buikslapers zijn het best af met een dunnere kussen. Omdat een buikslaper het hoofd moet draaien om goed adem te kunnen halen, komt er veel spanning op de nek te liggen. Met een dunner kussen wordt de ademhaling het minst belemmerd.

Stevigheid van een kussen

De stevigheid van een kussen is grofweg onder te verdelen in 3 groepen. Wat je het beste kunt kiezen hangt af van jouw persoonlijke voorkeur, maar ook van je slaaphouding en je gewicht.

Een zacht kussen is platter, er zit minder vulling in. Een zacht kussen is met name geschikt als je op je buik of op je rug slaapt. Een medium kussen is een mooi standaard kussen die voor veel mensen geschikt is. Het past het best bij mensen van een gemiddeld postuur die op hun zij slapen. Een stevig kussen is fijn voor mensen die graag wat hoger liggen bij hun hoofd. Deze kussen is het meest geschikt voor mensen met een groter postuur die op hun zij slapen.

De vulling van een kussen

Grofweg zijn er 3 soorten kussenvullingen. In de eerste plaats heb je dons en veren. Een vulling van dons of veren is makkelijk te vormen, neemt goed vocht op en ventileert heel goed. Een kussen met dons of veren is licht van gewicht, voelt zacht aan, maar is tegelijkertijd toch stevig. Een nadeel is dat dons gevoeliger is voor huisstofmijt en niet in de wasmachine mag.

Andere kussens hebben een synthetische vulling. Dat kan van allerlei materialen zijn. Een synthetisch hoofdkussen is verkrijgbaar in vele soorten en prijsklassen. Er zit er altijd wel een bij die bij jou en bij je budget past. Een synthetisch kussen is in de regel anti-allergisch en bovendien te wassen.

En als laatste groep heb je nog de kussens van schuimblokken zoals traagschuim, koudschuim of latex. Dit zijn de zogenaamde nekkussens. Ze worden vaak verkocht als je last hebt van je nek, rug, hoofdpunt, allergieën of slaapproblemen.

Levensduur

De levensduur van de kussen wordt vooral bepaald door hoe jij je kussen onderhoudt. Een kussen kan gereinigd worden volgens aanwijzingen op het waslabel. Opschudden en luchten is ook van groot belang voor de levensduur van je kussen. Daarnaast is het vanuit hygiënisch oogpunt wenselijk om je kussen elke 4 à 5 jaar te vervangen.

Leestip: een matras kopen, hier moet je op letten

Related Posts