Home Stappenplannen Hoe je eenvoudig een lekkage zelf verhelpt

Hoe je eenvoudig een lekkage zelf verhelpt

Door bouwsuper
Hoe je eenvoudig een lekkage zelf verhelpt

Een lek is nou eenmaal iets waar je niet omheen kunt en het probleem zo snel als mogelijk gaat moeten oplossen. Waar de meeste mensen geneigd zijn direct een loodgieter in te schakelen, hoeft dat niet altijd zo te zijn. Een lek kan je namelijk vaker wel zelf oplossen. Je hoeft hiervoor dus helemaal niet te beschikken over duur gereedschap of speciale kennis. Gewoon wat eenvoudige tips kunnen je aardig op weg halen bij het zelf verhelpen van de lekkage.

Welk type lekkages zijn er?

Een lekkage kan zich in principe overal voordoen waar er zich water bevindt. Denk maar aan de badkamer, de keuken of elke kraan in huis. Maar ook op wat moeilijkere plekken als verborgen waterleidingen. Maar wat dacht je van de afvoer? Ook in deze heb je met heel veel water te maken.

Een vochtige plek of een druppelend geluid zijn de eerste indicatie dat er sprake is van een lek. In de winter kan een plotselinge afname van de waterdruk ook duiden op een gescheurde leiding als gevolg van bevriezing.

Probeer de kraan zelf te vervangen

Probeer de kraan zelf te vervangen

Een lekkende kraan komt wel het vaakst voor. De kraan kan je eenvoudig zelf vervangen. Maar ook is het soms mogelijk om alleen het binnenwerk te vervangen. Dat scheelt aardig op de kosten. Zorg er wel voor de hoofdkraan of stopkraan dicht te draaien voordat je aan de klus begint. Zorg er ook voor dat je voldoende tijd over hebt om naar de bouwwinkel te gaan met de oude kraan of het binnen stuk. Zo ben je er zeker van dat alles weer passend zal worden geplaatst. Hetzelfde geldt dus ook voor een lekkende douche.

Wanneer er sprake is van een lekkende waterleiding is het beter de hulp van een loodgieter in te roepen. Vaker zal je het merken aan een vochtige plek achter de wanden. De loodgieter zal het lek exact kunnen opsporen en zo voorkomen dat de hele wand opengebroken dient te worden. Ook is er dan ook vaker sprake van oude leidingen die vakkundig dienen te worden hersteld.

Het zelf verhelpen van een lekkage kan je dus vaker wel zelf eenvoudig doen. Bij twijfel of bij lekkages aan het waterleidingnet is het echter beter om een loodgieter in te schakelen. Naast een lekkage kan een loodgieter ook een verstopping oplossen of een CV ketel onderhoud uitvoeren.

Related Posts