Home Klustips Het onderhouden van marmer; zo doe je dat!

Het onderhouden van marmer; zo doe je dat!

Door bouwsuper
Marmer onderhouden

Marmer is een prachtige manier om je interieur te verrijken. Het is een prachtige natuursteen en heeft een tijdloze schoonheid. Om marmer goed tot zijn recht te laten komen is het wel van belang dat het op de juiste manier onderhouden en gereinigd wordt. In dit artikel geven wij je een aantal praktische tips op welke manier je marmer het beste kunt onderhouden en kunt reinigen zodat je deze prachtige steensoort op zijn mooist houdt en je er eindeloos plezier van zult hebben.

Wat is marmer?

Marmer kan op verschillende manieren worden toegepast. Met name in oudere huizen en andere gebouwen zie je veel marmeren vloeren, maar ook zuilen en ornamenten gemaakt van marmer. Dit materiaal zie je dan ook veel terug in de badkamer, voor de openhaard en als muurbekleding. Marmer is een zacht soort natuursteen en neemt daardoor zeer makkelijk vloeistof op. Als je het niet op de juiste manier wordt onderhouden, dan ontstaan er al snel vlekken die er niet meer uit zullen gaan. Ook zul je snel krassen op marmer zien.

Gepolijst marmer

In de woningbouw zie je veel glanzend of satijn marmer. Glanzend marmer is beter bekend als gepolijst marmer. Dit is een afwerkingstechniek die is ontworpen om de kleur en de schakering in de steen te laten zien. Deze gladde en glanzende look wordt in de fabriek mechanisch bereikt, dus voordat het marmeren oppervlak in de woning wordt geïnstalleerd. Marmer dat gepolijst is ziet er chic uit en zie je dan ook veel terug in spa’s en hotels. Maar ook in woningen zie je gepolijst marmer wel terug.

Wat is polijsten precies?

Polijsten komt in feite neer op het behandelen van de vloer of andere marmeren oppervlak waarbij de marmer geschuurd wordt. Hierbij worden kleine krassen, strepen en vuiltjes van de steen verwijderd. Sommige mensen doen dit zelf, maar doorgaans gebeurt het polijsten door een professioneel bedrijf dat bijvoorbeeld een boenmachine gebruikt.

Wanneer het onderhoud door een professioneel bedrijf gebeurt, ben je er zeker van dat het materiaal op een degelijke professionele manier wordt gereinigd en gepolijst. Het materiaal zelf gaan polijsten wordt vaak afgeraden omdat je mogelijk onherstelbare schade kan aanrichten aan het marmer. Bovendien ben je niet verzekerd tegen potentiële schade aan de marmeren oppervlak, en bedrijven gespecialiseerd in vloerreiniging zijn dat wel.

Het polijsten van de marmeren vloer

Niet alle natuurstenen of marmeren vloeren hebben een even grote glansgraad. Dit hangt vaak van het soort steen af. Je kunt er zelf voor kiezen om jouw marmer meer of minder glans mee te geven. Na het polijsten van de marmeren vloer zal de steen een sterkere dichtheid krijgen. Het voordeel van het polijsten van de vloer is dat deze beter beschermd wordt tegen mogelijke aantasting door vloeistoffen en vuil. Voorts komen ook de tekening en de kleur van de steen in dat geval mooier tot uiting.

Extra bescherming door middel van impregneren

Marmer kun je ook impregneren. In speciaalzaken zijn daar middeltjes voor verkrijgbaar. Door het marmer te impregneren is het beter bestand tegen vuil en vocht. Het zorgt ervoor dat het niet in het marmer trekt, maar erop blijft liggen. Let wel op: geïmpregneerd marmer heeft een andere look & feel dan onbehandeld marmer. Laat je goed informeren voordat je aan de slag gaat met impregneermiddel.

Satijnen afwerking

De satijnen afwerking heeft minder glans. Het staat ook wel bekend als verzoet marmer! In de fabriek wordt het oppervlak van marter geëtst met een zure verbinding en daardoor krijgt het materiaal een zachter uiterlijk. Het ziet er ook wat ouder uit.

Lees ook: Verschillende soorten tegels voor in de badkamer

Tips om vlekken te voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hieronder is een aantal tips waarmee je vlekken en krassen in het oppervlak kunt voorkomen.

Tip 1: Gebruik geen anti-kalk

Marmer bestaat voor een groot deel uit kalk. Houd dat in gedachten bij het schoonmaken van dit materiaal. Er zijn veel schoonmaakmiddelen waarmee je kalk in bijvoorbeeld de badkamer kunt verwijderen. Maar gebruik deze middeltjes dus niet voor je marmeren tafel, aanrecht of vloer. Denk daarbij aan middeltjes als azijn, kalk en Cif. Gebruik ook geen middeltjes die je gebruikt om je auto te wassen.

Tip 2: Gebruik geen schuurmiddelen en schuurspons

Schuurmiddelen in combinatie met een schuurspons laten krassen, maar ook doffe plekken achter. Vermijd daarom het gebruik van deze schuurmiddelen voor het schoonmaken van je marmer.

Tip 3: Gebruik dus alleen middelen speciaal bedoeld voor marmer

Er zijn op de markt diverse middelen verkrijgbaar die speciaal bedoeld zijn voor het schoonmaken van marmer. Wil je zeker weten dat je geen verkeerd middeltje gebruikt? Gebruik dan alleen de middelen die echt voor dit materiaal zijn bedoeld. Deze zijn vaak PH neutraal en ze bevatten geen zuurhoudende substanties die je marmer dus kunnen beschadigen.

Tip 4: Direct schoonmaken

Deze tip werkt bij veel materialen; als er wat geknoeid is, is het van belang om het direct schoon te maken. Zo blijft je vloer, tafel, aanrecht, of wat dan ook van marmer is, het langst mooi. Dit zorgt er ook voor dat de vlekken niet intrekken en je het vervolgens helemaal niet meer schoon kunt krijgen.  

Tip 5: Gebruik viltjes

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het kan zomaar gebeuren dat er toch vlekken op tafel komen. Gebruik daarom altijd bierviltjes onder glazen en mokken die je op je marmeren tafel zet. Ook is het van belang om onderzetters te gebruiken als je je pan op je marmeren aanrecht of tafel zet. Ga je eten aan een marmeren tafel? Gebruik dan ten allen tijde een tafelkleed.

Vlekken verwijderen

Het is van belang om je marmeren oppervlak regelmatig schoon te maken. Dit doe je met lauwwarm water met groene zeep, soda of een reinigingsmiddel speciaal voor marmer. Droog het oppervlak na het schoonmaken meteen met een droge doek. Heb je een vlek die je er niet meer zo makkelijk uit krijgt? Ga dan als volgt te werk:

  1. Maak de vlek nat met schoon water.
  2. Maak een papje van water met zuiveringszout.
  3. Bedek de vlek met het papje. Dek het af met een stuk plastic of vershoudfolie.
  4. Laat het minimaal 24 uur intrekken. Verwijder het plastic en maak het oppervlak schoon met een natte, zachte doek.
  5. Droog het oppervlak goed na met een droge doek.

Lees ook: Geschikte vloeren voor in de badkamer
Lees ook: Roest verwijderen; zo doe je dat!

Related Posts