Als je op zoek gaat naar een nieuw toilet dan zul je al snel merken dat er verschillende soorten toiletten zijn. Zo heb je de keuze uit een staand toilet, maar ook uit een hangend toilet. Daarbinnen zijn ook weer een aantal verschillen. Als je voor een keuzemoment staat, dan is het handig om te weten wat de verschillen zijn, maar ook wat de overeenkomsten zijn. Op deze manier kun jij erachter komen welk soort toilet het beste bij jou, maar ook de beschikbare ruimte past. Verderop in dit artikel vind je een stappenplan hoe je het beste een staand toilet kunt vervangen mocht deze aan vervanging toe zijn.
In dit artikel:
Een staand toilet of een hangend toilet
Er zijn grofweg twee verschillende soorten toiletten verkrijgbaar; een staand toilet of een hangend toilet. Binnen deze twee soorten zijn er nog meer soorten te onderscheiden. Elke variant heeft zo zijn voor- en nadelen. Welke je kiest is geheel afhankelijk van jouw concrete wensen en de ruimte die je beschikbaar hebt. We gaan deze twee soorten eens nader bekijken.
Hangend toilet
Zoals de naam al doet vermoeden; een hangtoilet hangt. Het wordt ook wel een wandcloset genoemd. Wat je bij een hangtoilet niet ziet is het inbouwreservoir, die wordt namelijk achter de wand geplaatst zodat deze uit het zicht wordt onttrokken. Het toilet zelf hangt aan een frame dat in de muur is bevestigd. De hoogte waarop je het hangtoilet aan de muur hangt kun je vaak zelf bepalen. Er wordt doorgaans geadviseerd om ongeveer 40 cm vanaf de vloer tot aan de bovenrand van het toilet te rekenen. Maar het kan ook lager (denk bijvoorbeeld aan plekken waar veel kinderen komen, zoals school) of juist hoger (bijvoorbeeld bij huishoudens met alleen lange personen) gehangen worden.
Een hangtoilet hangt dus een stukje boven de vloer. Dat maakt het onderhoud van het toilet een flink stuk makkelijker. Waar je bij een staand toilet je in allerlei bochten moet wringen om de vloer te dweilen, kun je er bij een hangend toilet zo onderdoor. Daarnaast oogt de ruimte, die toch vaak al zo klein is, veel ruimer met een hangend toilet. En een hangend toilet oogt wat strakker en moderner in je toiletruimte.
Staand toilet
Een staand toilet wordt op de grond bevestigd. Dit soort toiletten wordt ook wel een traditioneel toilet genoemd. Bij een staand toilet hoort ook een reservoir dat zorgt voor de spoeling. In veel gevallen is dat waterreservoir zichtbaar en vormt het één geheel met de pot. De hoogte van een staand toilet varieert van 43 tot 52 cm. Kies je voor een staand toilet, dan heb je daarbinnen nog de keuze uit diepspoel en vlakspoel. Kies je voor diepspoel, dan valt je boodschap direct in het water. Als je gaat voor vlakspoel, dan valt je boodschap op een plateau.
De standaard staande toiletpot verliest momenteel aan populariteit. Toch zijn er genoeg redenen te bedenken om voor dit model te kiezen. In de eerste plaats is een staand model goedkoper dan een hangend toilet. Ook is een staand toilet veel makkelijker te bevestigen. En een staand toiletpot is in principe ook sterker dan een hangend exemplaar, als het gaat om extreem gewicht.
Ook als je al in bezit bent van een staand toiletpot en je wilt deze vervangen, dan is het veel praktischer en makkelijker om deze te vervangen door een nieuwe staand toilet. Als je dan voor een hangtoilet kiest, dan is dat een hele klus omdat je dan de ruimte helemaal moet ombouwen.
Diepspoel of vlakspoeltoilet
Als je kiest voor een staand toilet dan sta je vervolgens weer voor een volgende keuze. Je kunt kiezen voor een diepspoel- of vlakspoeltoilet. Wat je kiest heeft vooral te maken met je persoonlijke voorkeur, maar er zijn beslist een aantal voor- en nadelen te noemen die je mee kunt nemen in je overweging. Bij een diepspoeltoilet valt je boodschap direct in het water, waardoor het water kan spetteren. Bij een vlakspoeltoilet heb je geen last van dit gespetter. Een voordeel van een diepspoeltoilet is dat je boodschap direct verdwijnt en dus minder zichtbaar is, en waardoor je ook iets minder last hebt van nare geurtjes. Is het nodig om je ontlasting te controleren bij bijvoorbeeld ziekte, dan gaat dat bij een vlakspoeltoilet weer wat makkelijker. Overweeg voor jezelf wat jouw persoonlijke voorkeur heeft aan de hand van deze voor- en nadelen.
Lees ook: RVS schoonmaken; zo doe je dat!
Staand toilet bevestigen
De wc is een kamertje waar je best een aantal uren in de week doorbrengt. Wanneer je net een nieuwe woning hebt gekocht, of je bent van plan je huidige toilet te vervangen voor een nieuw staand toilet, dan is het handig om een stappenplan te hanteren. Met een goed stappenplan wordt het een eenvoudig klusje en kun je een prachtig toilet realiseren waar je nog jarenlang plezier van hebt.
Sluit de waterleiding af en verwijder de oude wc pot
Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk de waterleiding af te sluiten. Anders heb je grote kans op overstromingen in het kleine kamertje en dat wil je natuurlijk voorkomen!
Nadat je de waterleiding hebt afgesloten kun je de oude wc-pot verwijderen. Dit kun je doen door de oude wc-pot van de vloer af te schroeven. Nu kun je de valpijp los trekken en de pot voorzichtig van de afvoer afhalen. Het is verstandig om de afvoer af te sluiten met een doek of prop papier. De lucht die uit de afvoer komt is niet altijd even aangenaam. De vlotterkraan mag je losschroeven en de valpijp en stortbak verwijderen.
Het plaatsen van de nieuwe wc
Nu je de oude wc-pot verwijderd hebt, kun je beginnen met het plaatsen van de nieuwe wc-pot. Voordat je de staande toilet gaat plaatsen, is het belangrijk dat deze waterpas staat. Je mag daarna de wc-pot vastschroeven, maar dit moet niet al te strak gebeuren.
Nu kun je het waterreservoir gaan ophangen. Deze hang je ongeveer 20 centimeter boven de wc-pot. Wanneer het reservoir is vastgeschroefd kun je beginnen met de valpijp. Deze kun je op maat zagen met behulp van een ijzerzaag. Wanneer de stopkraan en vlotterkraan gemonteerd zijn, kun je de waterslang monteren. Controleer altijd op lekkage door de hoofdkraan even open te draaien. Werkt het allemaal naar behoren? Dan heb je prima werk verricht!
Lees ook: Een kunstwerk van je wc-rollen op je toilet
Lees ook: Je badkamer een design uitstraling geven