Home Klustips Het dak op! Veilig werken op hoogte

Het dak op! Veilig werken op hoogte

Door Marieke
Veilig het dak op

Doe je het zelf, of besteed je het liever uit? Werken op hoogte is niet zonder risico’s. Even de dakgoot schoonmaken of die ene dakpan recht leggen kan grote gevolgen hebben als je niet geconcentreerd te werk gaat. Of als je de risico’s onderschat en als je de materialen niet op de juiste manier gebruikt. Want dat werken op het dak risico’s met zich meebrengt, dat blijkt wel uit de cijfers. Jaarlijks gebeuren er nog tientallen ongelukken door een val van hoogte, waarvan sommigen ook met dodelijke afloop. Daarom is het belangrijk om veilig het dak op te gaan. De grootste risico’s van werken op het dak zijn:

  • De val naar beneden tijdens het beklimmen van het dak.
  • Het vallen van grote hoogte door het ontbreken van gemarkeerde dakrandbeveiliging.
  • Het ontstaan van brand.

In dit artikel noemen we een aantal tips om veilig het dak op te klimmen en veilig te werken op hoogte.

Tip 1: Plaats de ladder op de juiste manier

Je kent vast het spreekwoord haastige spoed is zelden goed. Neem de tijd om de ladder op de juiste manier neer te zetten. De ladder staat veilig als hij in een hoek van 65 tot 75 graden is geplaatst. Controleer of de ladder nog tot boven de dakrand uitkomt. En controleer of de ladder stevig op de grond staat.
Neem vervolgens de tijd om veilig het dak op te klimmen. Zorg ervoor dat je je voeten steeds weer goed op de sport zet en dat je een goede grip hebt. Goede schoenen zijn daarbij ook van groot belang.

Tip 2: Loop nooit achteruit

Altijd gaat het goed, maar als het misgaat kan het fataal zijn. Door achteruit te lopen op het dak kun je minder goed de afstand inschatten. Wat als je de afstand tot de dakrand net niet goed ingeschat hebt? Of als je per ongeluk op een zachte plek stapt die je bij het achteruit lopen niet had kunnen zien? Houd daarom je blik altijd gericht op de plek waar je naartoe gaat.

Tip 3: Laat je niet afleiden door je Smartphone

Ook op de weg gebeuren honderden ongelukken als gevolg van het kijken op de Smartphone. Eén blik op je telefoon en de concentratie op het verkeer is weg. Dat geldt ook voor het werken op het dak. Op een gezonde en veilige manier werken op het dak betekent ook dat je je telefoon laat voor wat het is. Laat je niet afleiden. Krijg je een telefoontje of een WhatsAppje, die kan vast wel even wachten. En zo niet, ga dan naar een veilige plek en bel dan even terug. Net als in het verkeer dus.

Tip 3: Houd het dak het?

Hoe lang gaat een dak over het algemeen mee? En hoe lang ligt het dak die je gaat beklimmen al? Na verloop van tijd raken daken oud en beschadigd. Bedenk van tevoren goed in welke conditie het dak zich bevindt. Zal het dak je gewicht houden? Of voel je een zwakke plek zodra je je voet erop zet? Vertrouw je het niet, stop dan direct en neem geen risico’s. En blijf voorzichtig bij elke stap die je zet. De eerste 10 stappen kunnen wel goed gaan, maar blijf ervan verzekerd dat die 11e en 12e stap ook nog goed gaat.

Tip 4: Klim nooit ergens overheen!

Zie jij wat er aan de andere kant van de nok zit? Of durf jij het aan om over de dakraam heen te klimmen in plaats van er langs heen? Veilig werken op het dak is nooit ergens overheen klimmen als je niet goed kunt ziet wat er aan de andere kant van het obstakel is.

Tip 5: Bewustzijn

Het werk schiet al op en je nadert de rand van het dak al. Nog een stapje achteruit … Wees je ervan bewust, telkens weer, waar je op het dak zit. Het kan zijn dat je zo geconcentreerd bezig bent dat je geen idee meer hebt waar je je precies op het dak bevindt. Kijk daarom bij elke stap die je zet goed om je heen of je die dakrand al niet genaderd bent.

Tip 6: Gebruik valbeveiliging

Schoenen met grip. Een helm. Dakrandbeveiliging. Een brandblusser. Zorg voor een goede valbeveiliging. Daarmee kun je ernstige verwondingen voorkomen mocht het toch eens misgaan. Gebruik deze beveiliging op de juiste manier en volgens de voorschriften. En controleer of er geen gebreken te ontdekken zijn.

Helaas zijn al deze tips geen garantie, maar als je je aan deze tips houdt, verlaag je het risico op een valpartij wel. Welke veiligheidstip voor veilig werken op het dak zou jij nog aan dit rijtje toe willen voegen?

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.