Home Klustips Het bewerken van metaal

Het bewerken van metaal

Door bouwsuper

Binnen de metaalbewerking worden zeer veel technieken toegepast. We zijn allemaal bekend met bewerkingen als lassen, fresen en boren. Maar niet iedereen weet dat het mogelijk is om te snijden met… licht!

Laser

In de industrie wordt veel gebruik gemaakt van lasersnijden. Het kenmerk van laserlicht is dat het een zeer compacte straal levert, die goed gericht kan worden op een specifiek punt op het werkvlak. Materiaal wordt gesneden doordat het op het bewerkte punt smelt of verdampt.

Naast metaal kunnen bijvoorbeeld ook glas, hout en kunststof worden gesneden met een laserkop. Het snijden van metaal vergt wel een veel groter vermogen dan deze andere materialen. Naast de lichtstraal is er voor het snijden van metaal een gas nodig om de snijtechniek goed te laten verlopen. Zo wordt in de metaalbewerking heel vaak de CO2-lasertechniek toegepast.

Voordelen

Wat zijn de voordelen van het snijden met laser, ten opzichte van andere methoden? Een eerste belangrijk voordeel is de precisie van de techniek. Doordat de straal waarmee de laserkop snijdt zeer fijn is (slechts tienden van millimeters breed) kunnen vormen heel precies worden uitgesneden. Het is dus mogelijk om ingewikkelde patronen uit te snijden. Daarnaast treedt er bijna geen materiaalverlies op. Dit is uiteraard gunstig want het vereist minder grondstof. Je kunt het lasersnijden online regelen of even binnen lopen bij een bedrijf bij je in de buurt.

Deze informatie is mede mogelijk gemaakt door Heurkens-Veluw te Oss

Related Posts