Home Industrie Het belang van NEN meetrapporten voor het bouwproces

Het belang van NEN meetrapporten voor het bouwproces

Door bouwsuper
nen meetrapport

De eigenaar van een pand is verantwoordelijk voor het verplichte NEN 2580 meetrapport om inzicht te geven in ruimten, inhoud en verdeling. Deze rapporten zijn van belang als je wilt gaan verbouwen en wijzigingen in een pand wil aanbrengen. Het  NEN meetcertificaat zorgt ervoor dat er geen verwarring kan bestaan tussen gemeenschappelijke ruimten, wanden, zolder en bijvoorbeeld de kelder. Deze zijn in bouwkundige plattegrondtekeningen opgenomen en toegelicht.

NEN meetrapporten

NEN 2580 meetrapporten geven een inzicht in de oppervlakte en exacte inhouden van gebouwen en winkelruimten. Het NEN rapport bestaat uit een bruto vloeroppervlakte en de verhuurbare vloeroppervlakte met een verdeling van verschillende ruimten uitgesplitst naar de functie per ruimte. Deze ruimten worden conform de regels gesteld van de Nederlandse norm. Deze norm uit het bouwbesluit is een standaard en wordt gebruikt voor kantoren, woningen, winkels en overige panden om te kunnen vergelijken.

Dit meetrapport zal inclusief meetstaten en certificaten per bouwlaag worden aangeleverd. Op locatie wordt een pand gemeten door een specialist op dit gebied en wordt via een rekenmodule de inhoud wordt ingemeten. Het pand wordt uitgetekend in zowel een 2D als 3D plattegrond en geeft naast een toelichting ook visueel een goed overzicht van het pand of de woning van alle bouwlagen. Hierdoor is exact vast te stellen hoe je bepaalde ruimten wilt inrichten en welke meubels in welke ruimte passen.

Waarom een NEN 2580 meting?

Een duidelijke en betrouwbaar overzicht van de oppervlakte en inhoud van het pand. Dit is voor het vaststellen van de huurprijs, taxatie en het verdelen van bijvoorbeeld gemeenschappelijke ruimte een belangrijk vertrekpunt. Vooral voor panden waarbij meerdere ruimten worden verhuurd is een NEN 2580 rapport van belang. Verder wordt het ook een verplicht onderdeel bij de verkoop of verhuur van een pand. Vaak wordt deze in combinatie met een energielabel opgenomen, doordat de inspecteurs in veel gevallen ook dezelfde certificeringen hebben.

Veranderende wetgeving omtrent meetrapporten

Bij het kopen en of van een pand is een meetrapport een absolute verplichting vanaf januari 2019, zoals het energielabel dat al sinds 2015 is. Heden zijn de metingen vanuit het BAG register nog voldoende om aan te kunnen tonen. De gegevens zijn minder nauwkeurig, doordat gebruik wordt gemaakt van standaardmetingen en waarden. De NEN meetinstructie is daarin veel meer nauwkeurig en zal ervoor zorgen dat vastgesteld staat welke m2 bij welk gedeelte hoort. Het zal nog een hele opgave worden op uiteindelijk alle panden te voorzien van een NEN2580 meetrapport.

Related Posts