Home Klustips Het belang van goed kitwerk

Het belang van goed kitwerk

Door bouwsuper

Worker caulking bath tube and tilesHuiseigenaren zijn vaak erg nauwkeurig als het gaat om het onderhoud van de woning. Soms is datzelfde huis hun pensioenvoorziening en daar spring je zorgvuldig mee om. Het schilderwerk wordt trouw om de vijf jaar aangepakt, de goten ieder najaar schoongemaakt. De talloze kitranden in het huis worden helaas vaak over het hoofd gezien. Ongemerkt zitten er echter aardig wat flexibele afdichtingen in een gemiddeld huis verwerkt: in de keuken, het toilet, de badkamer en bij de ramen. De siliconenkitten die tegenwoordig in de handel zijn, hebben een lange levensduur. Maar ook die kunnen beschadigd raken en gaan lekken.

Slechte kitranden
Uitgedroogde of beschadigde kitranden kunnen een bron van lekkage zijn. Met name in de badkamer is dat risico erg groot. Berucht in dat opzicht zijn de randen bij verhoogde douchebakken. Naar verloop van tijd komt er vaak wat beweging in de constructie waardoor de kitranden gaan lekken. Dit heeft tot gevolg dat er na iedere douchebeurt water weglekt. Dit lekwater kan grote onderhoudsschade veroorzaken. Wat denk je van houtrot? Bovendien trekt lekwater vaak in de muren en dat geeft onherroepelijk schimmelvorming.
Ook in de keuken kunnen slechte kitranden problemen veroorzaken. Loszittende afdichtingen kunnen een bron van bacteriën zijn.

Kitranden vernieuwen
Iedere handige hobbyist kan nieuwe afdichtingen van siliconenkit maken. Twijfel je aan je eigen kennis en kunde? Schakel dan een vakman in! Hieronder volgen een paar tips.

  • De voeg moet absoluut schoon en droog zijn. Voor oude kitresten kun je eventueel siliconenverwijderaar gebruiken.
  • Wil je een strakke voeg? Gebruik dan schilderstape aan weerszijden van de voeg. Wacht niet te lang met het verwijderen van de tape.
  • Gebruik vooral niet teveel kit.
  • Het gladstrijken van de voeg doe je met behulp van een met zeepsop natgemaakte vinger. Het afwerken van de nieuwe voeg kun je ook doen met een aparte spatel. Deze spatels kun je bij iedere bouwmarkt kopen.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.