Home Gereedschap Het belang van de juiste tang

Het belang van de juiste tang

Door bouwsuper
tangen

Wie zelf veel klust, of regelmatig klussers een handje helpt, weet inmiddels wel wat de grootste ergernis is: het ontbreken van kwalitatief verantwoord en vooral de juiste soort gereedschap. Vaak hangt het namelijk van het gebruik van het juiste gereedschap af, of je de klus kunt klaren. Hout bijvoorbeeld zaag je niet met een ijzerzaag, een stukje ijzerdraad knip je niet door met een snoeischaar maar met een tang. Over tangen gesproken: er bestaan wel honderd verschillende soorten . Een tang heeft twee hefbomen die met een scharnier, dat het steunpunt is, zijn verbonden en lijkt daarmee op een schaar. Ondanks alle verschillen: een tang is altijd een stuk gereedschap waarmee je voorwerpen stevig kunt beetpakken. Vervolgens kun je er materiaal mee platknijpen, verbuigen of doorsnijden. We laten er enkele de revue passeren.

De waterpomptang

Dit sterke, mechanische gereedschap wordt oorspronkelijk gebruikt door loodgieters voor het vasthouden van pijpen en stangen. De naam waterpomptang is terug te voeren op de werkzaamheden van de loodgieter die waterleidingen aanlegt. Het is een veelzijdige tang. Door het zogenoemde hefboomprincipe kun je er grote kracht mee uitoefenen. Pas wel op dat je niet teveel druk uitoefent. De verstelbare bek maakt het mogelijk stangen en pijpen van verschillende diameters vast te houden. Omdat de bek scherpe tanden heeft wordt het afgeraden om moeren en bouten ermee aan te draaien of los te draaien. Ze kunnen behoorlijk beschadigd raken. Gebruik een stuk plakband of een oude doek om je materiaal eventueel te beschermen. Een goede tang is gemaakt van zogenaamd chroomvanadiumstaal. Dit materiaal is hard. De chroomcomponent zorgt ervoor dat de tang, die aan water bloot kan komen te staan, niet roest. Het gereedschap is in diverse lengtes verkrijgbaar.

Lees ook: Tien dingen die in iedere gereedschapskist horen

De kniptang

De kniptang, met twee scharnierende delen, is een van de meest gebruikte tangen. Meestal worden ze vernoemd naar hetgeen ze doorknippen. Zo heb je een gaatjestang, een betonschaar, een blikschaar en een simkaarttang. Verder onderscheiden we twee verschillende soorten, de kopkniptang en de zijkniptang. Met de zijkniptang kun je op moeilijk bereikbare plekken knippen, maar minder kracht uitoefenen. Bij de zijkniptang zitten de snijvlakken aan de zijkant. Omdat de kopkniptang snijvlakken heeft die haaks op de richting van de tang staan, kun je hiermee meer kracht uitoefenen, bijvoorbeeld voor het doorknippen van een stevige draadnagel. Vroeger gebruikten treinconducteurs deze constructie om een gaatje in het treinkaartje te knippen, zodat herhaald gebruik kon worden voorkomen.

De nijptang

Met de nijptang kun je spijkers uit hout trekken, maar ze wordt ook gebruikt om ijzerdraad en spijkers door te knippen. Hiertoe plaats je de platte bek zo dicht als je kunt bij het (hout)oppervlak. Nadat je de bek hebt dichtgeknepen kun je de tang als hefboom gebruiken om de spijker te verwijderen. Leg een stukje karton of stuk triplex onder de bek om beschadiging van de ondergrond te voorkomen. In België wordt dit gereedschap ook wel trektang genoemd.

De krimptang

Met de krimptang kun je in het uiteinde van een blikken of aluminium buis sneden maken. Daardoor kun je dit uiteinde aanknijpen. Zo ontstaat een kleinere diameter, waardoor je de buis in een buis met eenzelfde diameter kunt schuiven. Er kan, om een betere afdichting te krijgen, aluminium plakband omheen worden gedaan. Het tegenovergestelde, het groter maken van de diameter van één uiteinde van een buis, gebeurt met een zogenoemde tromptang. Ook kunnen met een UTP krimptang diverse connectoren zoals bijvoorbeeld telefoon- en internetstekkers aan een UTP kabel worden geknepen. Een UTP kabel is een kabel die bestaat uit acht aparte aderen, waarvan er vier aderparen in elkaar zijn gedraaid. De kabel wordt gebruikt voor data overdracht. Met een professionele uitvoering is het, door de stevigheid en het feit dat deze goed in de hand ligt, vrij eenvoudig de connectoren te bevestigen.

Uiteraard zijn er nog vele andere tangen verkrijgbaar. Om je over de overige 96 soorten tangen te informeren, hebben we hier echter net iets te weinig plaats.

Related Posts