Je wilt graag een tuinhuisje bouwen om daar bijvoorbeeld de fietsen en tuingereedschap in op te slaan. Maar heb je dan een tuinhuis vergunning nodig? En wat zijn de risico’s van een tuinhuis vergunningsvrij bouwen?
In dit artikel:
Vergunning tuinhuis nodig?
Of je een bouwvergunning voor je tuinhuis nodig hebt, ligt aan de grootte van het tuinhuisje. Je hebt geen bouwvergunning voor je tuinhuis nodig als:
- Het tuinhuisje kleiner is dan 30 m2
- Het tuinhuisje niet hoger is dan drie meter
- Het tuinhuisje niet meer dan 50 procent van de tuin in beslag neemt
- Het tuinhuisje minstens één meter van de openbare weg vandaan is
Voldoet je tuinhuisje niet aan deze voorwaarden, dan heb je wel een omgevingsvergunning voor je tuinhuis nodig. Deze vraag je aan bij je gemeente.
Of je nu wel of niet een vergunning nodig hebt voor je tuinhuisje, is het wel verplicht dat je je houdt aan het Bouwbesluit 2012, zodat het tuinhuisje geen gevaar is voor bewoners, gebruikers en de omgeving. Ga je zelf een tuinhuisje maken, houd je dan aan de regels.
Regels tuinhuis bouwvergunning
Het Besluit omgevingsrecht zegt dat er geen omgevingsvergunning nodig is voor bouwwerken die op de grond staan. Een tuinhuisje staat op de grond, dus is er niet altijd een vergunning nodig.
In de gevallen dat je wel een vergunning voor je tuinhuis nodig hebt, moet je kunnen aantonen dat het bouwen van het tuinhuisje geen schadelijke gevolgen heeft voor de omgeving. Dit toon je aan met constructietekeningen en berekeningen. De gemeente en verzekeringsinstanties kijken dan of de tekeningen en berekeningen voldoen aan de eisen.
Kosten vergunning
Je gemeente bepaalt de kosten van de vergunning voor je tuinhuis. Je betaalt meestal nog bijkomende kosten, naast de kosten voor de vergunning zelf, voor bijvoorbeeld voorbereiding en het toezicht. Er is een minimaal en maximaal bedrag voor de vergunning.
Deze kosten komen dus nog bovenop de kosten voor het bouwen van het tuinhuisje. Afhankelijk van de grootte en het materiaal van je tuinhuisje, kost een tuinhuisje zo rond de 3.000 euro. Financier je het tuinhuisje met je hypotheek of een lening? Houd dan rekening met de kosten van de tuinhuis vergunning.
Wil je geld lenen voor je tuinhuisje? Zorg dan dat je niet onnodig te veel betaalt door leningen te vergelijken. Wij raden hiervoor vergelijkingssite Geld.nl aan. Daar vergelijk je uit het grootste aanbod leningen en vind je eenvoudig de lening met de laagste rente en gunstige voorwaarden.
Gevolgen van bouwen zonder vergunning
Heb je eigenlijk een vergunning voor het tuinhuis nodig, maar bouw je het tuinhuisje toch zonder vergunning? Dan loop je het risico dat je het tuinhuisje weer weg moet halen als de gemeente hierachter komt. Haal je het tuinhuisje niet weg, dan volgt een boete.
Heb je het tuinhuisje nog steeds niet weggehaald na de boete, dan verwijdert de gemeente je tuinhuisje zelf en zal de kosten verhalen op jouw rekening, samen met de boete.
Dit is natuurlijk zonde van je geld. Zorg dus dat je altijd een vergunning voor je tuinhuis aanvraagt in de gevallen dat deze niet voldoet aan de voorwaarden voor vergunningsvrij bouwen.