Home Gereedschap Handige tips voor het schoonmaken van verfkwasten

Handige tips voor het schoonmaken van verfkwasten

Door Judith
Verfkwasten schoonmaken doe je zo

Schilderen is leuk, maar het schoonmaken van verfkwasten is een hardnekkig probleem. De meesten hebben hier al aardig mee geëxperimenteerd, met als gevolg: een boze moeder de vrouw die woedend is dat haar schone aanrecht en spoelbak smerig worden van de verfspetters! Bovendien kom je er al snel achter dat je na tien minuten spoelen nog steeds verf uit je kwast ziet komen. Dus: het is tijd voor wat handige tips voor het snel en efficiënt schoonmaken van verfkwasten.

Een algemene tip voor elke schoonmaak methode: veeg eerst overtollige verf van de kwast af aan een doek of papier. Dit scheelt later veel werk tijdens het reinigen.

1. Spoel de kwasten niet onder de kraan!

Of je nu wel of geen verf op waterbasis hebt gebruikt: je mag een kwast niet onder de kraan uitspoelen. Ten eerste is dat bijzonder slecht voor het milieu. Ten tweede heeft het weinig zin, want je krijgt nooit echt alle verf uit de kwast. Kwasten van synthetisch haar kun je wel laten weken in een potje water, mits je verf op waterbasis hebt gebruikt. Dit kun je beter niet doen met kwasten van varkenshaar, want dan gaan de haren uit elkaar staan en is de kwast nauwelijks nog fatsoenlijk in de oude vorm terug te krijgen.

2. Wasverzachter (verf op waterbasis)

Deze tip had je vast nog niet gehoord. Wasverzachter blijkt heel goed te werken als kwastenreiniger. Maak een lekker mengseltje van wasverzachter en water (ongeveer een maatschepje wasverzachter op een liter water) en giet dit in een oud bakje. Veeg dan de kwast voorzichtig heen en weer door dit mengsel. Je ziet vanzelf de verf loskomen van de kwast. Als de verf uit de kwast is, spoel je hem even af onder de kraan.

3. Schoonmaken verfkwasten met afwasmiddel (verf op oliebasis)

Laat wat afwasmiddel in een bakje lopen en veeg er met de kwast doorheen. Spoel de kwast dan af onder de kraan en doe dit opnieuw. Na minstens drie keer is de kwast weer schoon. Spoel hem dan nog één keer goed na en droog hem voorzichtig met een doek. Leg hem dan plat neer, want kwasten voor verf op oliebasis kunnen er niet tegen als ze lang nat zijn.

4. Aceton (acrylverf)

Aceton of nagellakverwijderaar werkt prima als je hebt geverfd met acrylverf. Laat de kwast even een paar minuten weken in de aceton en spoel hem dan af: de verf zal gemakkelijk los komen. De aceton kun je het beste bij het chemisch afval zetten of in de container doen.

5. Terpentine (donkere verf op waterbasis)

Na het reiniger van een kwast die gebruikt is voor donkere verf op waterbasis (bijvoorbeeld donkere latex voor het verven van glasvezelbehang) kan de kwast vettig aanvoelen. Spoel hem dan even af met terpentine, dit zal de vettige verfrestanten verwijderen.

6. Lijnolie (verf op oliebasis)

Schoonmaken verfkwasten kan ook goed met lijnolie. Lijnolie werkt goed bij verf op oliebasis. Het werkt eventueel ook bij kwasten op waterbasis, maar is af te raden omdat de kwast daarna lastiger kan zijn in gebruik omdat de verf niet meer goed ‘pakt’. Zet kwasten die je hebt gebruikt voor verf op oliebasis in een laagje lijnolie en laat dit minstens 12 uur lang intrekken. Gebruik een zo klein mogelijk potje, want de lijnolie valt na het reinigen onder chemisch afval. Na 12 uur weken kun je de kwast afvegen met een doek en daarna even ‘afstrepen’ op een krant zodat alle resten eraf zijn.

Lees ook: Doe meer met aluminiumfolie! 10 ideeën

Verfkwasten schoonmaken; zo doe je dat (niet)

7. Kwastenreiniger

Uiteraard is er ook speciale kwastenreiniger te koop. Let erop dat je een reiniger koopt die bij de verfsoort past die je hebt gebruikt. Maak de kwast met de reiniger schoon (bijvoorbeeld in een potje) en spoel de kwast daarna even af met water en zeep. Dit is belangrijk om de kwast weer zacht en soepel te krijgen en om te zorgen dat de verf volgende keer ook weer goed ‘pakt’. Ook de resten van de kwastenreiniger horen thuis bij het chemisch afval.

8. (Lak)rollers

Natuurlijk kun je schilderwerk ook doen met de roller. De rollers zijn echter niet schoon te maken. Zelfs na langdurig spoelen blijven er verfresten in zitten. Ook chemische middelen helpen niet: rollers nemen de verf op en zullen nooit meer helemaal schoon worden. Voor schilderprojecten die tussendoor onderbroken worden kun je een roller (met verf en al) stevig in aluminiumfolie of huishoudfolie wikkelen en luchtdicht bewaren tot je verder gaat. Ben je voorlopig klaar met verven, dan laat je het rollertje indrogen en gooi je het weg. Dit bespaart je heel veel nutteloos werk en is veel beter voor het milieu.

9. Schoonmaakmiddel opnieuw gebruiken

Vrijwel alle schoonmaakmiddelen (aceton, terpentine, lijnolie en kwastenreiniger) kunnen opnieuw gebruikt worden. Zelfs na lange tijd! Je gebruikt de middelen om je kwast in te weken en schoon te maken. Zijn je kwasten schoon, dan giet je het schoonmaakmiddel in een pot en sluit deze af. Als je hem een paar uur hebt laten staan, is alle verf naar de bodem gezonken. Je kunt voorzichtig en langzaam de bovenlaag (het schoonmaakmiddel dus) overgieten naar een andere pot. Het resterende laagje verf en viezigheid kan bij het chemisch afval. De pot met overgebleven schoonmaakmiddel sluit je luchtdicht af en kun je tot wel drie jaar bewaren om opnieuw kwasten mee te reinigen!

Benodigdheden op een rij

Schoonmaken verfkwasten kan dus op verschillende manieren. Nog even kort op een rijtje wat je zou kunnen aanschaffen om je verfkwasten te reinigen:

  • Afwasmiddel
  • Wasverzachter
  • Aceton
  • Kwastenreiniger
  • Aluminiumfolie
  • Lijnolie
  • Terpentine

Laatste tip

Kwasten kunnen dus op heel veel verschillende manieren worden schoongemaakt. Toch wordt het relatief weinig gedaan, omdat het reinigen nu eenmaal vrij veel werk is en kwasten goedkoop zijn. Ook milieu-organisaties hebben liever dat je de kwast laat indrogen en dan weggooit! Het reinigen gebeurt namelijk nogal chemisch en de verfresten komen vaak in het riool terecht.

Maar: je kwasten kunnen wel jarenlang meegaan als je ze goed verzorgt en tussendoor reinigt. Dit gebeurt eigenlijk vrijwel nooit met lakrollers, omdat die zelfs met chemische middelen vrijwel niet meer te reinigen zijn. Ze kunnen wel met verf en al bewaard worden voor de volgende klus. Het is ook goed om de afweging te maken of het schoonmaken van je kwasten wel rendabel is. Als je regelmatig schildert wel, maar als je maar één keer per jaar een kwast tevoorschijn haalt kun je beter gewoon een nieuwe kopen als je klaar bent. Zó duur zijn kwasten nou ook weer niet!

Lees ook: Tips hoe je het beste verfkwasten kunt bewaren
Lees ook: 5 aandachtspunten bij het verven van kozijnen

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.