Home Gereedschap Hall sensor: een breed inzetbaar component

Hall sensor: een breed inzetbaar component

Door bouwsuper
Hall sensor een breed inzetbaar component

Om een elektrische stroom of magneetveld te meten kun je een hall sensor gebruiken. Zo’n hall sensor is ook wel bekend onder de naam hall-sonde. Deze naam dankt het component aan de ontwerper van de sensor, Edwin Hall. De toepassing van dit type sensor is divers. Zo wordt het component gebruikt in kompassen, maar ook als contactloze signaalgever en om hoekmetingen te kunnen doen. Dit kun je doen door tijdens het gebruik de output van de sensor steeds te controleren.

Zo werkt een hall sensor

Zijn het magneetveld en de stroomsterkte van de hall sensor (b.v. https://www.tme.eu/nl/katalog/hall-sensoren_112576/ bekend? Dan kan de sensor gebruikt worden als metaaldetector. De hall sonde werkt doordat een elektrische stroom door de sensor vloeit. De stroom komt terecht in een loodrechte baan op een magneetveld. Hierdoor ontstaat elektrische spanning. Deze spanning staat in verhouding tot het product van magnetische veldsterkte en stroom. Afhankelijk van de waarden die bekend zijn, kunnen vervolgens berekeningen worden uitgevoerd. Weet je bijvoorbeeld de stroom? Dan kun je de magnetische veldsterkte meten. Ontstaat het magneetveld door een spoel of een stroom voerende geleider? Dan kun je de stroomsterkte in de spoel meten. Ten slotte kun je met behulp van spanning met de hall sensor ook het werkelijk vermogen meten.

Diagnose stellen met behulp van een hall sensor

De hall sonde wordt ook veel gebruikt in motormanagementsystemen en in nokkenas sensoren. Met behulp van meetwaarden kun je daarin verscheidene afwijkingen vinden en daarna proberen het probleem vast te stellen. Wordt er bijvoorbeeld geen signaal afgegeven? Dan kan het zijn dat de sensor geen verbinding of voeding heeft, of dat deze kapot is. Een signaal met veel ruis kan erop wijzen dat er sprake is van slecht contact in stekkeraansluitingen, of dat de sensor los of defect is. Een te hoge signaalspanning kan ook ontstaat door een defecte sensor, maar ook door het ontbreken van massa. Verder is het ook mogelijk dat het signaal een fout patroon heeft. Dit kan wijzen op een beschadiging van een ring of schijf. Met behulp van een hall sensor kun je dus verschillende problemen diagnosticeren, maar de hall sensor is in nog veel meer situaties te gebruiken. Zo is de sensor inzetbaar als sabotage schakelaar in buitensirenes, voor een nauwkeurige afstandmeting en als laagdiktemeter. Op zoek naar een goede hall sensor? Kijk voor een uitgebreid assortiment op tme.eu en schaf direct de gewenste hall sensor aan.

Related Posts