Home RuimteTuin Grasmaaien voor dummies

Grasmaaien voor dummies

Door Maxime

Het gazon. Er zijn mensen die vinden het prachtig, de ander houdt juist meer van een verharde tuin. Ik vind persoonlijk gazon echt dat tuingevoel geven. Een mooi gazon is al niet voor iedereen weggelegd vanwege de kwaliteit van de bodem. Maar ook het onderhouden van een gazon is meer dan alleen maar wat grasmaaien. In deze post wat tips op het gebied van het onderhouden of verbeteren van jouw gazon.

Beginnen

Je begint het maken van een gazon door te kiezen of je jouw gazon wilt inzaaien of wilt werken met zoden. Inzaaien is vaak goedkoper maar vergt wat meer tijd voordat je echt een gazon hebt liggen. Het voordeel hiervan is wel dat je heel snel te werk kunt gaan. Zoden zijn iets duurder maar je hebt wel direct een gazon liggen. Het is puur het uitrollen van de grasmat, eventueel op maat snijden en dan lekker laten liggen. Na een aantal dagen zal de mat zich langzaam gaan hechten door middel van wortels in de grond en binnen no time groeit het als kool.

En als het dan eenmaal begint te lijken op een gazon, is het tijd voor het onderhouden ervan, zodat je zo lang mogelijk kunt genieten van het gras in je tuin.

Grasmaaien

Des te vaker je maait, hoe gezonder en vitaler je gazon eruit zal zien. Het stimuleert je gazon om voller te groeien om meer sprietjes aan te maken. Beetje hetzelfde als met de verzorging van je eigen haar. Zorg bij het maaien dat je dit telkens in een andere richting en patroon doet als de keer ervoor. Zo behoudt je diepte in het gazon. Bij normale weersomstandigheden gelden volgende richtlijnen:

Maart: elke 2 weken
April: Elke 10 dagen
Mei t/m augustus: elke week (minimaal)
September t/m oktober: elke 10 dagen
November t/m februari: alleen maaien bij zacht weer

Welke grasmaaier past bij mij?

Een tuin van rond de 300m2? Een elektrische (kooimes) grasmaaier.

Een tuin van rond de 600m2? Een elektrische, benzine of een gazonmaaier op accu.

Een tuin groter dan 600m2? Een elektrische-, benzine- of een gazonmaaier op accu.

Grasveld/flink groter gazon dan 600m2? Een robot- of zitmaaier.

Verschillende soorten

Elektrische grasmaaiers. Geschikt voor de meeste gazons en een hele gangbare maaier. Je hebt weinig onderhoud aan de maaier en is in prijs een stuk voordeliger dan een benzinemaaier. Een nadeel is de bewegingsvrijheid die je fors minder hebt doordat je ‘vastzit’ aan een snoer.

Accu grasmaaiers: Geen gedoe meer met een snoer dus meer bewegingsvrijheid. In aanschaf is deze maaier helaas dan wel weer wat duurder maar dit zou je uiteindelijk kunnen zien als een investering. Door de beperkte accuduur is deze grasmaaier het meest geschikt voor kleine tot middelgrote tuinen.

Benzine grasmaaiers: Meer geschikt voor grotere tuinen waar géén stopcontact aanwezig is. Deze benzinemaaiers combineren het gemak van grasmaaien zonder snoer met de kracht van een grasmaaier op stroom.

Hand-grasmaaier: Dit is echt voor een kleine tuin bedoelt. Het is volledig handmatig voort te bewegen, goedkoop en makkelijk op te bergen. Het is wel lichamelijk meer inspannend dus niet direct een goede keuze voor de tuinier op leeftijd. Vaak heb je ook nog de optie voor een hand-grasmaaier met opvangbak wat het opruimen van het gemaaide gras weer wat makkelijker maakt.

Robotmaaiers: Deze zijn ideaal voor middelgrote tot grote tuinen. Ze zijn draadloos en volledig in te stellen naar eigen wens. Door middel van een soort draad met sensor kun je zijn maai-gebied afbakenen. Hij doet precies hetgeen wat jij hebt ingesteld wat hij moet doen en zal vervolgens terugkeren naar zijn oplaadstation. Op deze manier kun je onderuit hangend vanuit de hangmat toekijken hoe je gras voor je wordt gemaaid!

Zit maaiers: Comfortabel en gemakkelijk voor de hele grote gazons. Erg duur in aanschaf, maken veel geluid, vervuilend en je hebt veel ruimte nodig om deze grasmaaier op te bergen. Maar wel de perfecte keuze voor een groot gazon!

Voor het bijknippen van kleine stukjes gras waarbij je niet kunt komen met een maaier kun je het beste een grasschaar gebruiken.

Extra tips

  • Stel de juiste hoogte in voor de grasmaaier. De vuistregel hierbij is: nooit in één keer meer dan een derde van het gras afknippen.
  • Intense betreding? Langer houden. Siergazon? Mag korter.
  • Werk de kantjes netjes bij. Dit is vooral in een moderne tuin cruciaal.
  • Het maaien van een gazon zorgt voor veel afval. Als je dit opslaat kan het flink gaan stinken en broeien. Met een mulchmaaier is dat probleem zo opgelost. Deze verzameld het gras in een bak en versnipperd deze al rijdend en strooit de snippers onmiddellijk weer uit. Deze verdwijnen dan weer tussen het gras en dient dan als extra meststof.
  • Houd de messen goed scherp. Minstens 1x per jaar slijpen is gewenst. Dit is belangrijk omdat een grasmaaier met botte messen het gras plukt in plaats van knipt. Zo kun je heel je gazon verpesten.. en dat wil je natuurlijk niet!
    (meer tips? Kijk dan eens op www.praxis.nl)

Hoe maai jij jouw gras?

Related Posts