Home Klustips Goedkoop klussen: 6 tips

Goedkoop klussen: 6 tips

Door bouwsuper
Goedkoop klussen 6 tips

Nu het warmste gedeelte van het jaar voorbij is, is het weer tijd om te gaan klussen. Lekker aan de slag met een hobbyproject of het opknappen van je woning? Dan wil je natuurlijk wel zo voordelig mogelijk werken. Klussen hoeft niet duur te zijn, zolang je het slim doet. Met deze 6 tips kun je lekker goedkoop klussen!

1. Let op aanbiedingen

Aanbiedingen zijn vaak voordelig. Stel dat je timmerhout nodig hebt, dan kan de prijs per winkel behoorlijk verschillen. Als het bij een bouwmarkt in de aanbieding is, kan dat een leuke korting opleveren. Let dus op aanbiedingen en controleer regelmatig de folders. De folder van Blauhaus is bijvoorbeeld handig om in de gaten te houden, zodat je goedkoper kunt klussen. Naast het bekijken van folders kijk je ook altijd even naar de prijs bij groothandels als je veel materiaal nodig hebt.

2. Gebruik kwalitatief gereedschap

Kwalitatief gereedschap is doorgaans een stuk duurder dan gereedschap van matige kwaliteit. Toch is dit een goede bespaartip. Gereedschap dat erg goedkoop is, is vaak kwetsbaar. Het slijt sneller en gaat eerder kapot. Doordat je het vaker moet vervangen, is dit op de lange termijn eigenlijk een stuk duurder dan wanneer je nu investeert in gereedschap van goede kwaliteit.

3. Maak een lijst van wat je nodig hebt

Veel klussen vallen duurder uit omdat mensen het overzicht verliezen. Daarom is het goed om van tevoren een lijst te maken van wat je nodig hebt. Werk daarbij systematisch van begin tot eind. Houd ook rekening met het afwerken van je project. Ga je bijvoorbeeld aan de slag in de woonkamer? Check dan ook de Blokker folder voor leuke woonaccessoires om je project helemaal af te maken en zet ze op de lijst.

4. Gereedschap huren of kopen?

Gereedschap huren of kopen

Groot gereedschap kun je in veel gevallen ook huren. Het is aan jou om te beslissen of dat handig is. Wat de slimste keus is, hangt af van een aantal zaken.

  • Hoe vaak heb je het nodig? Met een groot grasveld is het bijvoorbeeld een stuk goedkoper om grasmaaier en verticuteermachine te kopen dan om deze regelmatig te huren. Apparaten die je slechts eenmalig nodig hebt kun je beter huren.
  • Is het een duur apparaat? Sommige apparaten zijn gewoon te duur om aan te schaffen, zoals een trilmachine of een hakselaar.
  • Heb je er de ruimte voor? Je kunt wel allerlei apparaten kopen, maar als je ze niet op een nette, droge plaats kunt opbergen zullen ze snel achteruit gaan. Dan kan huren ook op langere termijn nog steeds verstandiger zijn.

5. Besparen op basismateriaal

Voor veel klussen heb je materialen nodig. Denk aan hout, gipsplaten of andere materialen. Deze kun je natuurlijk nieuw kopen bij de groothandel of de bouwmarkt. Vaak is het ook mogelijk om er goedkoper aan te komen. Veel klussers die (nieuwe) materialen overhouden, plaatsen die op marktplaats of andere tweedehands sites. Als je let op de kwaliteit, kun je soms op een goedkope manier aan de juiste materialen komen. Je kunt bij de meeste klussen wel lijstjes vinden met benodigdheden, zoals dit lijstje met wat je nodig hebt voor het metselen van een muurtje.

6. Werk met een plan en werkvolgorde

Werken met een gericht plan kan je veel geld besparen. Dat heeft vooral te maken met extra uitgaven die je anders doet omdat je je project aanpast. Door van tevoren goed na te denken over wat je wilt doen en in welke volgorde je het wilt doen, ben je voordeliger uit. Leg ook de werkvolgorde vast in je plan. Een verkeerde volgorde kan geld kosten omdat het minder handig werkt of omdat je per ongeluk afgewerkte gedeelten beschadigd. Een voorbeeld: als je eerst een nieuwe vloer legt en dan je plafond gaat witten, is er kans dat je verfspetters op de nieuwe vloer morst die je niet meer schoon krijgt.

Klussen is leuk, maar is vaak ook duurder dan je denkt. Je hebt materialen nodig om mee te werken en natuurlijk gebruik je ook gereedschap. Het is nuttig om te kijken of het mogelijk is hierop te besparen. Met deze 6 tips kun je de kosten van het klussen omlaag brengen en toch de klussen uitvoeren zoals jij dat wilt.

Related Posts